% 51 Saldırısı Nedir?
Ağda hile yapmaya çalışan olduğunda yada kayıtları değiştirmeye çalıştığında hemen diğer ağ katılımcıları bunu fark eder ve kişiyi ağdan çıkarırlar. Örnek vermek gerekirse ; Blokzincir üzerinde veriyi değiştirmek yada silmek istediğinizde % 51'ini bu duruma ikna etmeniz gerekir.
%51 saldırısı ise Bitcoin ağındaki hash gücünün %51 den fazlasını oluşturan madencilerin kendi aralarında iletişimlerini devam ettirirken ağın diğer kısmından kendilerini ayırmaya karar veriyorlar.
Ağda kalanlar ile iletişimlerini koparan madenci grubu kendi faaliyetlerine devam ederken gelişmeleri ağda kalanlarla paylaşmayı durdururlar. 2 gruptada başlangıçta defterin birer kopyası vardı şimdi ise her grubun kendi içinde paylaştığı kopyaları birbirinden bağımsız bir şekilde uzatmaya başlayacaklar.
Ağın hash gücünün çoğunluğu bu % 51 lik grupta olduğundan (saldırganlar) blok zincirini daha hızlı uzatacaklardır. Burada zincirin iki versiyonu ortaya çıkıyor ve protokol kurallarına görede uzun olan doğru kabul görüyor. Bu durumda diğer bloklar ne olacak ? Diğer gruptakilerin yapmış olduğu bloklar ise BTC ağından onaylanmamış sayılan geçersiz işlemlerin bir arada toplandığı havuz olan Mempool’a atılacak , bloklar ise “Orphan Block” öksüz blok olarak sınıflandırılması yapılacak.
Bu durum çifte harcama problemine de kapı açmış olabilir. Başlangıçta ağdan ayrılan madenci grubu toplam hash gücünün % 51 veya daha fazlasına sahip olduklarından ötürü Mempool'a aktarılan işlemlerin alınmasını ve yeni bloklara dahil edilmesini de önleyebilirler. İşlemler Mempool'da belli bir süre içinde kalırsa ( BTC ağında 72 saat) iptal edilirler ve coin'ler orijinal alıcıların cüzdanlarına geri dönerler. Alıcı bu durumda hem maden coin'leri hem de coin'ler ile satın alınan mallara sahip olmuş olur. % 51'lik saldırı planlı yapılırsa saldırganlar çözülmemiş olan çifte harcama probleminden yararlanırlar ve önceden para ödemiş oldukları ürünleri sonra da geçersiz sayılıp Mempool'a gelen coinlere sahip olurlar.