Aslında uzun zamandır hayatımızda olan bir yazılımken, kripto para madenciliği daha yeni olduğundan dolayı, pek çok kimse varlığından bile haberdar değil. İlk çıkışını ise 2013 yılında Bitcoin ASIC olarak gerçekleşmişti. Satışının ardından ise günümüzde Bitcoin’in gümüş versiyonu olarak bilinen Litecoin ve Dash gibi önemli altcoin para birimlerini oluşturdular.
Genel olarak; Blockchain’de ağ güvenliğini sağlama hizmetlerini elektrik enerjisi kullanarak “kendi kendine yeten” bir sektör durumuna getirme işlemleri gerçekleştirdikleri icraatlar arasında belkide en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor.
ASIC Chip Genel Özellikleri Nelerdir?
ASIC chip maksimum verim elde etmek amacıyla tek bir işi yapmak üzerine yazılmıştır. İçeriğinde tek görev bulunduran silikon yapıdaki yongalar, SHA-256 ile alakalı karma sorunlarını işleyerek, işlemleri doğrular. Ayrıca yeni bit eşlenikleri çıkarmak için de kullanılabilirler.
Standart lojik tümleşik devreler ile karşılaştırıldığında, kat ve kat daha hızlı çalışabilirler. İlk çıktıkları dönemlerde elektrik gücünü fazlasıyla kullanarak maliyeti artırıyorlardı. Fakat günümüzde gerekli optimizasyonları yaparak biraz olsun maliyeti düşürmeyi başarabilmişlerdir. Buna keza satın alım maliyetleri de saydığımız özelliklerinden dolayı artmıştır.
ASIC Miner ve Bitcoin Hakkında
Günümüzde Bitcoin üretimi çok zorlaşmasına rağmen diğer kripto para birimleri üretimi hala gözde durumdadır. Üretim faaliyetleri zorlaştıkça kazım için kullanılan cihazların getirileri istekleri karşılayamayabilir. Bu durum da bu çipler üretilmiş ve ASIC madenciliği terimi de yaygınlaşmıştır.
ASIC ve benzeri donanımların kullanımı için bir Ethernet kablosu ya da kablosuz bağlantı (destekleyen türler için) kullanılabiliyor. CPU madenciliğine oranla daha verimli çalışması sayesinde de ASIC Bitcoin üretimi de yapılabiliyor.
ASIC ile Arduino Arasındaki Farklar Nelerdir?
ASIC yazılımlarından bahsettiğimize göre Arduino’ya da değinmesek olmazdı. Arduino çok çeşitli bir mikrodenetleyici kartıdır. Çok çeşitli olması dolayısıyla ihtiyaç kapasitenize göre bu çeşitleri ayrıştırmanız gerekir.
ASIC ile Arduino özelliklerini;
- Arduino driverları Windows 8 ve üstü modellerde yüklü gelirken MAC, Windows 7 ve diğer alt işletim sistemlerinde bulunmuyor.
- Arduino da yan pinler dışında ek pinlerin veriliyor olması, kullanıcıların istedikleri çipe hiderları lehimleyebilmesi açısından oldukça önemlidir.
- ASIC çipler, hemen hemen tüm cihazlarda bulunur.
- ASIC donanımları özel olarak hazırlandığı için tescilli teknolojiler arasında yer alır.
şeklinde sıralayarak farkları daha iyi görebiliriz.
ASIC Chip Nasıl Alınır?
Kripto para madenciliğine yeni başlamışsanız ASIC nasıl alınır, ASIC alma aşamalarında zorlanabilirsiniz. Bu mining cihazlarını kullanım kriterlerinize göre internette bulunan e-ticaret sitelerinden temin edebilmeniz mümkündür.
Burada dikkat etmeniz gereken hususlar arasında cihaz modelleri, düşük maliyette daha fazla kar elde etme, enerji tasarrufu sağlayan, ek yazılım gerektirmeyen cihazları seçmek mining için önemlidir.