Likidasyon Yönetimi Nedir?
Kaldıraçlı işlem yapanlar kazanmak için kripto paranın yönünü tahmin etmeye çalışıyorlar. Bitcoin 'in değerinin yukarıya doğru artacağını tahmin eden bir kişi fiyat belli bir orandayken işlemini gerçekleştiriyor. Eğer fiyat yukarı doğru artarsa daha önceden belirlediği ya da o anda karar verdiği bir değerde işlemden çıkarak parasını katlamış oluyor. Para ne kadar çok işlemde kalır ve Bitcoin ne kadar fazla yükselirse elde edilen kar da o kadar fazla oluyor.
İşin bir de diğer boyutu var. Yukarı yönlü tahmin yapıp Bitcoin aşağı düşerse paranızın likidasyona uğrama riski oluyor. İşleme başlamadan önce bir kaldıraç seçiyorsunuz. Kaldıracın anlamı kazancınızın ne kadar katlanarak artacağı demek. Bir başka deyişle yüksek kaldıraç beraberinde yüksek karı da getiriyor. Ancak işin bir de risk boyutu var. Kaldıraç ne kadar yüksek olursa, Bitcoin'in tersi istikamette yapacağı bir harekette kaybetme eşiğiniz, işleme girdiğiniz Bitcoin değerine daha yakın oluyor. Yani 10x kaldıraçla yukarı yönlü tahmine 8500 dolarda girdiyseniz likidasyon noktası 7700 dolar oluyor. Ancak 100x kaldıraçla girdiyseniz likidasyon noktası 8300 dolara kadar çıkıyor. Bitcoin bu seviyeye düşerse paranız likidasyona uğruyor ve buhar oluyor.
- New York Kendi Dijital Parasını Çıkaracak
- Bitcoin 2020’ye Hızlı Girdi
- Çin’de Son 3 Ayda 3 Banka Kapandı
- Katar Finans Merkezi Kripto İşletmelerini Yasakladı
- DigiByte (DB) Nedir?
Likidasyon yönetimi işleme girmeden önce piyasa hareketlerini takip ederek yapılan bir yönetim. Bununla birlikte kaldıraçlı işlemlerde çok fazla aç gözlü olmamak da gerekiyor. İnsanlar kazanacakları paranın hayaline kapılıp yüksek kaldıraçlı işlemler yapıp kaybediyorlar. Bu nokta da piyasanın yönünden gerçekten emin olmadıkça 25x kaldıracın üzerine çıkmamak gerek. Eğer kaldıraçlı işlemlerde yeniyseniz, bu 10x kaldıracın üzerine çıkmamalı. Çünkü elinizdeki tüm parayı kaybetme riskini mevcut ve bu oldukça kolay bir durum.