Dusting Saldırısı Nedir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Dusting Saldırısı Nedir ?

Dusting saldırısının temelinde, kullanıcıların hesaplarında bulunan çok küçük miktarlardaki kripto paranın dikkate alınmaması yatmaktadır. Yakın zamanda bunun dolandırıcılar tarafından fark edilmesi üzerine bu adreslere dusting saldırısı gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Hatta zamanla bu dolandırıcılar daha da ileri giderek dust edilmiş cüzdanları takip ederek bu adreslerdeki kullanıcılara ve kurumlara ulaşabilir hale gelmişlerdir. Bu saldırı kripto paraların içinde ilk olarak Bitcoin ile başlayıp daha sonra pek çok kripto para birimlerine yapılabilir hale gelmiştir. Şimdi dusting saldırısının detaylarına inerek incelemeye başlayalım.

 

Dust Nedir?

Dust, çok küçük miktarlarda coin veya token anlamına gelmektedir. Kripto para ekonomisinde bu miktar o kadar küçüktür ki; çoğu zaman ödenecek işlem ücretinden çok küçük olduğu için gönderilmeye bile değmeyecek bir miktardır. Başka bir tanımla dust, ticareti yapılamayan, askıda kalan çok az miktardaki para değerine denmektedir.

Pek çok kişi hesabında bulunan bu miktarı, dusting saldırısı çıkmaya başladığından beri çok fazla dikkate almıyor; ve kaynağını merak etmiyordu. Fakat bu saldırıdan haberdar olduktan sonra kullanıcılar ve yatırımcılar artık daha dikkatli davranmakta. Peki bu dusting saldırısı nasıl gerçekleşmektedir, inceleyelim.

Dusting Saldırısı Nasıl Gerçekleşir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Dusting saldırısı önceki metinlerde belirttiğimiz üzere, yatırımcıların hesaplarında bulunan bu küçük miktarlardaki kripto paraları dikkate almaması ve dolandırıcıların bunu fark edip harekete geçmesi ile başladığını söylemiştik. Nihayetinde bu işi iyice ilerleterek kullanıcıların ve yatırımcıların kimliklerine ulaşılması büyük tehlike arz etmektedir.

Bu saldırı sonucu 2018 yılında  Bitcoin’in Samourai cüzdanının geliştiricileri, bazı kullanıcıların bu saldırı altında olduklarını açıklamıştır. Bu doğrultuda şirket, kullanıcılara bir tweet atarak kendilerini nasıl koruyabilecekleri konusunda bilgi vermiştir.

Cüzdanlarda bulunan paraları ve kullanıcıları koruyabilmek adına gerçek zamanlı bir uyarı sistemi geliştirilmiştir. Ayrıca kullanıcıların şüpheli buldukları paraları işaretleyebilmelerini amaçlayan ve yapacakları işlemlerde kullanmaktan kaçınmalarını sağlayan "Harcama" özelliği de eklenmiştir.

Buna ek olarak  Samourai cüzdanı hesapta bulunan 564 Satoshi sınırının altında bulunan işlemler için otomatik bildirim gönderme özelliğine sahiptir. Bu da kısa vadede koruma sağlayan bir çözümdür.

Diğer bir korunma yöntemi olarak VPN ve anti-virüs programları kullanabilir, cüzdanlarınızı şifreleyebilirsiniz. Dusting saldırısının yanı sıra Cryptojacking, Ransomware, ve Phishing gibi kripto para ekonomisinde türeyen başka saldırı yöntemlerine karşı da dikkatli olmanız gerekiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Altcoin Haberleri Haberleri