Hardware Wallet Nedir? Nasıl Çalışır?
Hardware Wallet bir donanım cüzdanıdır ve kripto para olan Bitcoin’lerin güvenliği için kullanılmaktadır. Bu cüzdan, fiziksel elektronik bir cüzdandır. Bu elektronik cihaz kullanımında Bitcoin’ler harcanabilir olmadan önce donanım cüzdanı tablete, bilgisayara ya da telefona bağlanmalıdır. Bu sayede tam anlamıyla Bitcoin güvenliği sağlanmaktadır.
Günümüzde Bitcoin için kullanılmakta olan birbirinden farklı Hardware Wallet’lar bulunmaktadır. Bu donanım cüzdanlarının her birinin çalışma tarzı ve özellikleri farklıdır. Bu sebeple tercih edilecek olan donanı cüzdanının çalışma şekli öğrenilmelidir. Son zamanlarda popüler olarak kullanılan bu donanım cüzdanlarından bazıları Ledger Nano S, Trezor ve KeepKey’dir.
Hardware Wallet Nasıl Çalışır?
Bitcoin sahibi olan ve kripto para alanında yeni atılımları olan kişiler, sık kullanılan kavramlar arasında yer alması nedeniyle Hardware Wallet nedir sorusunu sormaktadır. Tam olarak Türkçe karşılığıyla bu kavram, donanım cüzdanı anlamına gelmektedir. Bir anlamda; fiziki paraların güvenliğini sağlamak amacıyla kullandığımız cüzdanlara benzemektedir. Çünkü bu cüzdanlar da fiziksel cüzdanlardır.
Hardware Wallet’lar her Bitcoin sahibinin ihtiyacıdır ancak yüksek miktarda Bitcoin sahibi olan kişiler için daha çok gereklidir. Çünkü bu cüzdanlarda özel anahtarlar offline bir ortamda tutulmaktadır. Böylelikle Bitcoin sahipleri internete bağlı olmadıklarında uzaktan müdahaleye karşı koruma yaratmaktadır. Dolayısı ile Hardware Wallet çalışma sistemi sayesinde Bitcoin çalınma riski sıfıra indirgenmiş olmaktadır.
Hardware Wallet’in çalışma sistemi sayesinde kötü amaçlı yazılımlara karşı da korunma sağlanmaktadır. İçerisinde kötü amaçlı yazılım yüklü olan bir bilgisayara bağlanılsa dahi Bitcoin’ler koruma altındadır. Bu cüzdanların kullanımıyla Bitcoin çalınması ancak cüdanın çalınmasıyla gerçekleşmektedir. Ancak bu durumda da PIN kodu ile kurtarma sağlanmaktadır.
Ledger Nano S Hardware Wallet
Ledger Nano S en fazla tercih edilen Bitcoin donanım cüzdanıdır. Çünkü piyasaya çıkmış olan en ucuz donanım cüzdanıdır. Yaklaşık olarak fiyatı ise 60 dolar civarındadır. Üzerinde bir ekran yer alan bu cüzdanda kurulum oldukça basittir ve kullanım için yalnızca USB kabloya ihtiyaç duyulmaktadır. Ledger Nano S’in boyutu ise ortalama bir büyüklüğe sahiptir.
Bu donanım cüzdanında iki fiziksel düğme yer almaktadır. Cüzdanın imal edildiği malzeme türü ise alüminyumdur. Her donanım cüzdanında olduğu gibi Ledger Nano S Hardware Wallet de cüzdanın komuta edilmesi için bir yazılıma ihtiyaç duymaktadır. Bu cüzdanın uyumlu olduğu yazılımlar ise Ledger Chrome, Copay, GreenAdress, Electrum ve GreenBits’tir.
Hardware Wallet Ledger Nano S Nasıl Kullanılır?
Ledger Nano S cihazı satın alındığında kutunun mühürlü olup olmaması özelliğine dikkat edilmelidir. Eğer mühürlü bir kutu söz konusu ise kurulum işlemlerine geçilmelidir. Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra cüzdanın kullanımı mümkün olmaktadır. En fazla tercih edilen Hardware Wallet seçeneğinden biri olan bu cüzdanın kullanılabilmesi için bazı uygulamaların yüklenmesi gerekmektedir.
Ledger Nano S’in kullanılabilmesi için resmi web siteye gidilmesi ve oradan uygulamanın link üzerinden indirilmesi gerekmektedir. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra da Ledger Live simgesi, uygulama klasörüne taşınmalıdır. Uygulama açıldıktan sonra da ‘Yeni bir cihazı başlat’ seçeneğine tıklanmalıdır. Daha sonra da seçenekler arasından Ledger Nano S’in seçimi yapılarak devam edilmelidir.
Bu işlemlerin geçekleştirilmesinden sonra da Ledger Live üstünden kullanılacak olan kripto paranın uygulaması indirilmelidir. Daha sonra da indirme işlemi yapılacak olan bilgisayara uygun olan Fairy Wallet indirilmelidir. Cüzdanın yüklenmesiyle ledger bağlantısı yapılmalıdır. Ledger Nano S’te Bitcoin uygulaması açıldığında ekrana eğer EOS için kullanım yapılacaksa https://eos.greymass.com yazılmalı ve devam edilmelidir. Cüzdanın açılımından sonra da ekrandaki anahtar simgesine tıklanmalıdır.
Bu işlemlerin sonrasında Hardware Wallet kullanımı için Public Key çıkacaktır. Burada Verify seçeneğine tıklanmalıdır. Böylelikle donanım cüzdanı ile eşleşme gerçekleşecektir. Bu aşamada da ekrana çıkan Public Key kopyalaması yapılmalıdır. Https://create-eos-account-for.me/ adresine gidilip Account name kısmına 12 karakterlik adres ismi yazılmalıdır.
Altta bulunan Owner’s Public Key kısmına da kopyalanan Public Key yapıştırılmalıdır. Bu aşamadan sonra ödeme yapılmalıdır. Ödeme yapıldıktan sonra Fairy Wallet uygulaması açıldığında oluşturulan adres otomatik olarak görüntülenmektedir. Üzerine tıklama yapılarak Hardware Wallet açılmaktadır. EOS ödemesi alınacağında da oluşturulan bu adresin verilmesi yeterlidir.