UTXO Nedir? UTXO Havuzları Nedir?

UTXO kavramı pek çok kullanıcı tarafından bilinmemekte. Kripto para dünyasında yaptığınız her işlemlerde karşınıza bir çıktı olarak gelen bu havuzları anlamaya yönelik detaylıca bir yazı hazırladık. Şimdi gelin, UTXO Nedir?

UTXO kavramı pek çok kullanıcı tarafından bilinmemekte. Kripto para dünyasında yaptığınız her işlemlerde karşınıza bir çıktı olarak gelen bu havuzları anlamaya yönelik detaylıca bir yazı hazırladık. Şimdi gelin, UTXO Nedir? Harcanmamış işlem çıktısı ne anlama gelir, UTXO Havuzu nedir? Birlikte inceleyelim.

UTXO Nedir?

“UTXO” olarak bilinen ve harcanmamış işlem çıktısı olarak tanımlanabilen kavram, Blockchain dünyasında aslında oldukça önemli bir kavramdır.

utxo'lar nedir, ne işe yarar

Harcanmamış işlem çıktısı, kullanıcıların aldığı ve gelecekte harcayabileceği herhangi bir işlemin çıktısıdır. Bu açıklama biraz karmaşık gelebilir. UTXO’yu daha iyi anlayabilmek için bir benzetme ile örnek verilebilir.

Her bir harcanmamış işlem çıktısı, tek bir fiat token veya tek bir fiat banknotu gibidir. 35 TL nakit paranız varsa, birden fazla banknotunuz olması gerekir. Çünkü 35 TL’lik tek bir banknot yoktur. Diğer banknotların birleşimi ile oluşmuştur. Yani, cüzdanınızda 35 TL varken, yine aynı oranda banknot yani UTXO'lar olabilir.

35 TL için pek çok farklı banknot kombinasyonu var. Her durumda da farklı sayıda ve farklı oranda banknota sahip olmanıza rağmen sonuç olarak yine 35 TL’ye sahipsiniz. İşte bu durum harcanmamış işlem çıktıları için de geçerlidir. Kripto para cüzdanınıza giriş yaptığınızda tek bir bakiye görürsünüz, ancak cüzdanınızda bir veya daha fazla “UTXO” olabilir. İşlem çıktısının boyutu farklı olabilir ama yine bir araya getirildiğinde toplam bakiyenize eşit olur.

Aynı aforizmanın farklı bir örneğini inceleyelim. Farz edin ki toplam 740 adet BTC’niz var. Bu bakiyenin işlem çıktısı olarak karşılığı 3 olsun. Yani, 320 BTC adetinde, 215 adette ve 205 adette bir “UTXO” oluyor. Farklı bir adrese daha az miktarda BTC göndermek için cüzdanınızın en az bir “UTXO” göndermesi gerekir. 10 TL’lik banknotu yarıya düşürüp birine 5 TL’lik bir eşya için ödeme yapamayacağınız gibi, kripto para işlemlerinizi tamamlamak için UTXO'ların da yarısını gönderemezsiniz. Önce tamamını göndermeli ardından değişiklik yapmanız gerekir.

UTXO Havuzu Nedir?

Kullanıcıların yaptığı ödeme talebinin ardından kendi cüzdanında onaylanmamış işlemle alakalı bilgilendirme görmeyi beklediği için göndericiler tamamlanmamış işlemlerin tamamlanmasını beklerken ağa yeni bir işlem göndermemek gibi bir durumla karşılaşmak istemezler.

utxo havuzu nedir

İşte bu durum göndericilerin “UTXO Havuzu” tutmaları için yeterli bir sebeptir. Çünkü bu havuz harcanmaya hazır, onaylanmış UTXO’lardan oluşmaktadır.

Bu havuzlar tasarruf miktarını etkilemez, çünkü havuzu her zaman tek bir UTXO’da da birleştirebilmek mümkündür. Bunlara ek olarak, anlık harcama yapmak için kaynaklarınızı ne kadar fazla UTXO’lara bölerseniz, kontrol edilen tek bir UTXO’nun değerini aşan bir ödeme yapma ihtimaliniz o kadar yüksek olacaktır. Bu durumda UTXO’ların bütünleşmesinin getirdiği tasarruf miktarını ya bütünüyle ortadan kaldıracak ya da bir nebze azaltacaktır.

Sonuç

utxo havuzları ne işe yarar

Sonuç olarak; UTXO’lar henüz harcanmamış işlem çıktıları olarak tanımlanırken aslında Blockchain dünyasında, her kripto para alma ve gönderim işlemlerinizde, çoğu zaman cüzdanda tuttuğunuz bakiyenizde olan, biz farkında olmadan arkaplanda daha gerçekleşmemiş işlemlerin çıktısını oluşturan bu hayalet teknolojiler, kripto para dünyasında oldukça önemli bir yere sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Altcoin Haberleri Haberleri