Kökenleri 1980 yılındaki kodlara dayanan 2009 yılında dünyada ilk kez piyasaya sürülen ve sürüldükten sonra kod hataları bir çok yazılımcı tarafından düzeltilmiştir. Bu para bitcoin'dir. Bitcoin hakkında yanlış bilinenleri kaleme alıyoruz.
- White Paper Nedir? Hangi Amaçla Yazılır?
- Bart Formasyonu Nedir?
- Scam Coin Nedir?
- Dead Coin Nedir?
- Destek ve Direnç Noktaları Nedir?
Bitcoin hakkında en çok yanlış bilinenleri sıraladık;
- ‘’Bitcoin’in Görünümü’’
Dijital bir para olduğu için gerçek bir görünümü yoktur. Sembolik olarak yukardaki görsel kullanılmaktadır. Her hangi bir değere sahip değildir.
2. ‘’Bitcoini komple satın mı almayız’’
2009'da piyasaya sürüldükten sonra bitcoin oldukça yaygınlaştı ve fiyatı hızla arttı. İnsanlar yatırım yaparken 1 bitcoin mi almalıyım nasıl olacak sorusunu sormaktadır. Hayır para miktarınıza göre alabilirsiniz. Misal 500 liralık yada 800 liralık ona göre bitcoin miktarınız değişkenlik göstermektedir.
3. ‘’Bitcoin’in değeri yoktur’’
Bitcoin’in fiyatı, arz talep dengesi doğrultusunda belirlenmektedir. İnsanların bitcoini tercih etmesinin temel nedeni hızlı, uygun ve ucuz transfer maliyetine sahip olmasıdır. Bunların dışında bitcoin'in sınırlı arzı da değerlenmesindeki en önemli etkendir.
4. ‘’Bitcoin yasaklanabilir yada engellenebilir.’’
Bitcoin merkezi ve bir şirket olmadığı için kapatılamaz ve engellenemez. Bitcoini cazip kıllan ve yatırımcılar tarafından benimsenmesinin en temel sebeblerinden biri budur.
5. ‘’Bitcoin illegal faaliyetler için kullanılabilir.’’
Bitcoin, ulusal paralara göre şeffaf bir yapıya sahiptir. İllegal para aklayanların geneli nakit para kullanmaktadır. Çünkü bitcoin transfer ağı herkes tarafından görüntülenen ağa sahiptir.
6. ‘’Bitcoin milyonlarca transferi eşzamanlı yapabilme kapasiteye sahip değil ki.’’
Evet, Bitcoin blokchain ağı üzerinde saniyede en fazla 7 transfer işlemi yapılmaktadır. Bu negatif durum Lightning Network (Yıldırım Ağı) teknolojisiyle sorun çözülmektedir.