Bitcoin Yorum: Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin son zamanlarda fazla dikkat çeken bir  sanal para sistemidir. Bu yazımızda size sistemin nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Bitcoin kavramı birçok yönden size karmaşık gelebilir. Bitcoin işlemleri diğer parasal işlemler ile Bitcoin herhangi bir merkeze bağlı değildir. Yani Bitcoin üreten ya da işlemlerini gerçekleştiren bir merkez bankası kuruluş söz konusu değildir. Btc sisteminde bütün işlemler bireysel hostların oluşturduğu noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ bağlantısı üzerinden gerçekleşmektedir. Kullanıcılar ise iletişim kurallarının nasıl uygulamaya konulacağını ve kullanılacağı hakkında ortaklaşa karar verirler.Bitcoin bazen şifreli para birimi olarakta anılmaktadır. Şifreli para birimi ise  bitcoin işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için birçok şifreleme tekniğinin kullanıldığını ifade etmektedir. benzerlik göstermemektedir. Bu ise bir çeşit küresel bir ana hesap defterine yapılan girişlerle oluşturulur. Bitcoin işlemlerinde taraflar belirledikleri rumuzları kullanabilirler yani gerçek kimliklerini saklayabilirler.

 Bitcoin : İşlem Protokolleri 

  1. İş İspatı Protokolü

Birilerinin önemli miktarda bilişimsel çaba gösterdiklerini ispat etmek için kullanılan bir araçtır. Bu protokol genelde bulmacalara ben benzerler. Bulmacaların çözümleri zor olmakla beraber ciddi bilişimsel çaba gerektirir. Bu tip protokollerin birkaç uygulaması söz konusudur. Örneğin ;  Daha önce duymuş olabileceğiniz bitcoin elektronik ödeme sistemi. Bu sistemde işleme ve zincilerinin yaratılması bağlamında iş ispatı projesinden yararlanılır. Bu tip iş ispatı protokolleri çok yeni kullanıcısı olan Bitcoin'in dışında geçmişte başka uygulamalar içinde önerilmiştir. Mesela bu projeler Dost saldırıları olarak bilinen servis reddetme saldırılarının caydırılması gibi konular için önerilmişti. Buradaki temek fikir ise belirli bi servisi kullanım izninin alınabilmesi için çok özellikli bir bilişimsel problemin bir iş ispatı bulmacasının çözülmesi zorunluluğuydu.  Burada amaç bu iş harcanacak çabanın etkin olarak istemciği boğmasıdır. Yanıtlayıcı istemcinin zorunlu işi  yerine getirip getirmediğini kolayca kontrol edebilir ve sadece bu işlem yerine getirilmişse hizmet talebine yanıt verebilir.Spam mailleri yani istenmeyen e-postaların tespitinde kullanıldığını gördüğümüzü söyleyebiliriz. Şüphesiz hepimiz istenmeyen e- postanın ne olduğunu biliyoruz.

İş ispatı protokolü belirli bir elektronik postaya bağlanabilir. Bu kavramsal olarak bir mesaja pul yapıştırmaya benzer. Fakat bu pulun karşılığını para ile ödemek yerine cpu döngüleri aracılığıyla yapmış olursunuz. Sadece az sayılarda mesaj gönderen yasal bir merkeze bu tip bir iş ispatı protokolü çokta yüksek tutarda olmaz.Çok az sayıda yürütdükleri sürece çok küçük karışıklıklar olabilir. Yüzbinlerce, milyonlarca istenmeyen elektronik mesaj gönderen biri için her bir mesajın ve gönderilenin ardından sürekli cpu döngüleri yaymak engelleyici derecede pahalıya mal olacaktır.

Şimdi protokolün pratikte nasıl işlediğine bir bakalım...

İlk olarak bu protokollerin verilen bir sınama dizisi ile bağlantılı olarak çalıştıklarını düşünelim. Bu sınama dizisini C ile ifade edelim.Bu protokolle çalışmayı deneyen birisi ne yapar sorusunu düşünelim. İş ispatçısı temelde sınama dizisine bağlı olan ilişkili ispatı ortaya çıkarmaya çalışır.Bu sınamayı ilişkin belirli matematiksel özelliği olan bir karşılık olacaktır.Fark ettiğiniz üzere sınama dizisinden bahsederken örneğin istenmeyen elektronik posta bağlamında bu sınama dizisinin bir maildeki mesajı ifade edilebilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bitcoin (Btc) Haberleri Haberleri