SHA-256 Nedir? Kriptografik Hash Taban Nedir?
SHA-256 yani “Secure Hash Algorithm”, SHA-2 tabanı altındaki 6 kriptografik hash algoritma setinden bir tanesidir. ABD’nin kriptoloji teknolojisi üzerine uzman Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilmiştir. Çoğunlukla Bitcoin madenciliğindeki PoW hesaplamalarında ve Bitcoin cüzdan adresi oluşturma işlemlerinde kullanılır. Bulunan diğer kriptolama fonksiyonlarına oranla daha fazla güvenlik teknolojisine sahip bir fonksiyondur.
En önemli özellikleri arasında, verileri standart bir duruma ve büyüklüğe çevirmesi sayılabilir. Bu veriler farklı boyutlarda ve büyüklüklerde olabilir, yine de sonuçta aynı büyüklükte ve yapıda olacaktır. Bu veriler 256 bit boyutunda olduğu için 256 “hash” de denilebilir. Bu teknolojide veriler hash değerlerine dönüştürülür, bu işlem tek yönlüdür. Yani çevrilen bir hash değeri bir daha bir veriye çevrilemez.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da hash değerlerinin karmaşık yapı ve düzenleri nedeniyle önceden tahmin edilememesi veya birbirine çok benzer verilerin sonuçlarının birbirinden tamamiyle farklı olması durumudur. Kısacası hash değerlerinin önceden tahmin edilmesi imkânsızdır.
Veri üzerinde yer alan en küçük bir değişiklik çıkan hash değerinin tamamen farklı olmasına neden olacaktır. Buna rağmen SHA 256 deterministik bir işlem olarak karşımıza çıkar. Bu durumda, aynı veri üzerindeki hash değerlerinin hesaplanması her durumda aynı sonucu verecektir.
Peki, SHA-256 Nedir? Ne Anlama Gelir? Nasıl Çalışır? Bitcoin'de Nasıl Kullanılır? Hacklenebilir Mi? Tüm özellikleri ve detayları ile yazımızda bahsettik.
Bitcoin’de Nasıl Kullanılır? Nasıl Çalışır?
Bitcoin ağında da kullanılan teknoloji, girdi verisi bir harften de ibaret olsa, yüzlerce sayfalık kitap uzunluğunda da olsa, daima on altılık sayı sisteminde 64 karakterlik çıktı verir. Yani girilen verinin uzunluğundan bağımsız her durumda 64 karakterlik bir çıktı sunar.
Bu görselde, SHA standartında hash örneklerini görmekteyiz. İlk, ikinci ve üçüncü kısımlarda birer örnek sözcük verisi verilmiş. SHA-256’nın teknolojisi, girilen tüm verileri her zaman 64 karakter kadar verecektir.
SHA’nın çalışan online bir örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.
SHA-256 Teknolojisi Hacklenebilir Mi?
sha-256 hacklenir mi
Girdi verilerinden hash çıktısı üretmek kolay olabilir, ancak hash verisinde girdiyi bulmak matematiksel ve mantıksal süreçler açısından oldukça zordur. Çıktı kullanılarak girdi verisi bulunamayabilir fakat sırayla karakteri tek tek denem yöntemi, yani “Brute Force” isimli yöntem ile birtakım basit verileri bulmak mümkün olabilir.
İnternet'te hash kodlarını çözmek üzere çalışmalar yürüten pek çok web sitesi bulunmakta. Bu tür sitelerde, kullanıcıların sisteme girdikleri veriler ve o verilerin hash algoritmalarındaki karşılıkları kaydedilebiliyor. Böylelikle veri tabanında on binlerce veri birikmiş oluyor, eğer eldeki hash kodu basit bir veriyi temsil ediyorsa, bu kodun çözülmesi imkânsız değildir.