Geleneksel sistemin dijital dönüşüm yaşaması küresel ekonomiyi de yeniden şekillendirmektedir. Yeniden şekillenen piyasalarda ise kripto paralar ön plana çıkmaktadır. Son dönemlerde merkeziyetsiz finans sektörü büyük bir gelişme gösterdi ve kripto para birimlerinin de kullanımı yaygınlaştı.
DeFi Nedir?
Merkeziyetsiz finans kavramının kısaltılmışı olan DeFi, geleneksel finansal işlemlerin merkezi bulunmayan platformlar üzerinden sunulmuş olan bir hizmettir. DeFi herkese açık olan blok zincirlerdeki eşler arasında yapılan finansal işlemler için kullanılan bir terimdir. DeFi finansal işlemlere erişimi, şeffaflık ile güvenliği artırırken aynı zamanda da maliyetleri ve bu süreçleri de azaltmayı hedeflemektedir. DeFi blok zincir teknolojileri ile çalışmaktadır.
Ethereum’un geliştirilmesiyle beraber DeFi’ninde yükselişi başlamış oldu. Ethereum , akıllı sözleşmelerin uygulanması için ve merkeziyetsiz uygulamaların oluşturulması için uygun bir alt yapı sunmaktadır. Bu bağlamda günümüzde DeFi sektöründe hizmet sunan birçok protokol ve proje bulunmaktadır. DeFi projeleri borç verme ve alma, borsalar, ödeme hizmetleri vb finansal işlemleri gerçekleştirmek üzere kullanılabilmektedir.
Nisan Ayında Yükselmesi Beklenen DeFi Coinleri
Merkeziyetsiz finans (DeFi), merkezi aracıları bulunmayan dağıtılmış olan ağların üzerine inşa edilmiş finansal hizmetler olarak tanımlanmaktadır. DeFi kripto para piyasası değeri 108.599. 840.63 TL olmakla birlikte toplam işlem hacmi ise 4.867.601.237.45 TL’dir. Nisan ayında yükselmesi beklenen DeFi Coinleri ise şunlardır;
- Lido Staked Ether (STETH)
- Chainlink (LINK)
- Uniswap (UNI)
- Dai (DAI)
- Maker (MKR)
- The Graph (GRT)
- THORChain (RUNE)
- Lido Dao (LDO)
- Jupiter (JUP)
- Aave (AAVE)
- Ethena (ENA)
- Ribbon Finance (RBN)
- DYdX (DYDX)
- Synthetix Network (SNX)
- Pyth Network (PYTH)
- Marinade staked SOL (MSOL)
- PancekaSwap (CAKE)
- DYdX (ETHDYDX)
- Gnosis (GNO)
- Osmosis (OSMO)
- Terra (LUNC)