Aracı kurumların borsa komisyon oranları ve bankaların borsa komisyon oranları, yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. Çünkü aracı kurumların ve bankaların borsa komisyon oranları ne kadar düşük olursa yatırımcıları, yatırımlarından o kadar kar elde etmiş oluyor. İşte yatırımcıların merak ettiği, yakından takip ettiği bankaların borsa komisyon oranları hakkında bilgiler…
Aracı Kurumların Borsa Komisyon Oranları 2022
Borsada işlem yapılabilmesi için öncelikle yatırımcıların bir aracı kurum ile anlaşma yapması ve hesap açması gerekmektedir. Genel olarak borsa yatırımcıları, aracı kurum tercihi yaparken aracı kurumun kalitesi ile birlikte aracı kurumların borsa komisyon oranları özelliğini dikkate almaktadır. Her borsa aracı kurumunun komisyon oranı farklı olduğu için, tercih edilirliği önemli ölçüde etkilemektedir. Yazımızın bu bölümünde çeşitli aracı kurumların borsa komisyon oranları hakkında bilgiler vereceğiz.
1- Ahlatçı Yatırım Komisyon Oranı
Aracı kurumlar arasında Ahlatçı Yatırım Komisyon oranları merak edilmektedir. Ahlatçı Yatırım, özel aracı kurumlar arasında en düşük oranları sunan kurum arasında bilinmektedir ve bu nedenle sıkla tercih edilmektedir. On binde 1 kurul mablağı ile aracı kurumların borsa komisyon oranları ile Ahlatçı Yatırım öne çıkmaktadır.
2- Gedik Yatırım Komisyon Oranları
Gedik Yatırım da yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği borsa aracı kurumları arasında bulunmaktadır. Gedik Yatırım’ın borsa komisyon oranı; on binde 3’tür. Gedik Yatırım’da alımlarda ve satışlarda toplam oranını on binde 6 olarak yatırımcılarına sunmaktadır. Ancak yüksek hacimli işlemlerde, Gedik Yatırım müşterilerine on binde 1 oran da sunabilmektedir.
3- A1 Capital Komisyon Oranları
Aracı kurumların borsa komisyon oranları arasında A1 Capital de merak edilmektedir. Düşük kurul oranlarını yatırımcılarının hizmetine sunan A1 Capital’de oran; on binde 10 olarak belirlenmektedir.
4- Osmanlı Yatırım Komisyon Oranı
Osmanlı Yatırım da kurul oranı merak edilen ve sık tercih edilen aracı kurumlar arasında yerini almaktadır. Osmanlı Yatırım’da yatırımcılara on binde 5 kurul oranı verilmektedir. Ancak Osmanlı Yatırım’da da yüksek hacimli borsa işlemleri için daha düşük kurul oranı talep edilebilmektedir.
5- İnfo Yatırım Komisyon Oranları
Aracı kurumların borsa komisyon oranları araştırmasında İnfo Yatırım da araştırılmaktadır. İnfo Yatırım’da düşük kurul oranı söz konusudur ve bu oran on binde 3 olarak yatırımcılara sunulmaktadır.
Diğer Aracı Kurumların Borsa Komisyon Oranları
Yukarıda sayılı olan borsa aracı kurumları dışında da pek çok aracı kurum bulunmaktadır. Bu aracı kurumların broşa komisyon oranları aşağıdaki gibidir:
- Noor Capital: onbinde 5
- Tacirler Yatırım: onbinde 4
- Marbaş Menkul: onbinde 3
- İnvest: onbinde 7
- İntegral Yatırım: onbinde 7
- Piramit Menkul: onbinde 7
- Işık Menkul: onbinde 5
Bankaların Borsa Komisyon Oranları 2022
Borsada işlem yapak isteyen yatırımcılar sadece özel müessese olan aracı kurumları değil; bankaları da tercih edebilmektedir. Günümüzde ülkede faaliyet gösteren pek çok banka, müşterilerinin borsada işlem yapabilmesi için özel aracılık faaliyetlerini yürütmektedir. Ancak borsa yatırımcısı olacak kişiler tıpkı aracı kurumlarda olduğu gibi banka tercihi yaparken de bankaların borsa komisyon oranları araştırması yapmakta ve düşük oran sunan bankalar tercih etmektedir. Yazımızın bu bölümünde, borsada işlem yapmak üzere en fazla tercih edilen bankaların komisyon oranlarını ele alacağız.
1- Ziraat Yatırım Komisyon Oranı
Bankaların borsa komisyon oranları araştırmasında genel olarak öncelikle devlet bankası olan Ziraat Bankası araştırılmaktadır. Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım ile borsada yatırım yapan ve yapacak olan müşterilerine hizmet vermektedir. Ziraat Yatırım, yapılacak işlemlerin internet üzerinden sağlanması durumunda binde 1,5+bsmv, AHS ile yapılacak işlemlerde binde 2+bsmv uygulamaktadır.
2- Denizbank Yatırım Komisyon Oranları
Denizbank da borsada işlem yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği bankaların önünde gelmektedir. Denizbank Yatırım müşterilerine, komite oranları on binde 30 oralarak yansıtılmaktadır.
3- Garanti Katılım Yatırım Komisyon Oranı
Bankaların borsa komisyon oranları araştırması yapılırken Türkiye’nin en fazla tercih edilen bankalarından olan Garanti BBVA da incelenmektedir. Garanti Katılım Yatırım’da borsa müşterilerine on binde 17,5 kurul oranı yansıtılmaktadır. Pay bono alım ve satımlarda ise kurul komite oranı onbinde 35’tir.
4- QNB Finansinvest Komisyon Oranları
QNB Finansinvest de borsada işlem yapmak isteyen yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Pay alım ve satımlarında, harekatlar için binde 1 meblağında kurul oranı uygulanmaktadır.
5- Halkbank Yatırım Komisyon Oranları
Halkbank da boşa yatırımcılarının tercih ettiği bankalar arasında bulunmaktadır. Bankaların borsa komisyon oranları bakımından Halkbank Yatırım, on binde 30 uygulamaktadır. Yatırımcıların alım satım işlem hacminin 200 bin tl ve üstü olması durumunda bankadan indirim talep edilebilmektedir.
Bankaların Hisse Senedinde Uyguladığı Komisyon Oranları
Bankaların borsa komisyon oranları değişkendir. Her bir bankanın uyguladığı komisyon oranı farklıdır ve kimi zaman müşterilere özel olarak da komisyon oranları söz konusudur. Ancak genel olarak bankaların hisse senedinde uyguladığı komisyon oranları aşağıdaki gibidir:
- Yapı Kredi Bankası: binde 1,60
- Akbank: binde 1,60
- Denizbank: binde 1,50
- Halkbank: binde 1,70
- Garanti Bankası: binde 1,75
- İş Bankası: binde 1,80