Bank of America'nın bugün yayınladığı raporda, Türk özel sektör bankalarına ilişkin önemli değerlendirmeler yer aldı. Rapor, Türk bankacılık sisteminin "normalleşme" sürecinde olduğunu ve Avrupa'daki dinamikleri yansıttığını belirtiyor. Özellikle, son iki yılda bankacılık sektöründe yapılan düzenlemeler, varlık dağılımları ve temel faiz oranlarındaki basitleştirmelerin büyüme dinamikleri üzerinde önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.
Bank of America, çekirdek spreadlerdeki toparlanmanın ve iyileştirilmiş ücret tabanının gelirleri destekleyeceğini düşünüyor. Ayrıca, varlık kalitesi risklerinin yönetilebilir olduğuna inanıyor. Bu bağlamda, Türk özel bankalarının sürdürülebilir bir şekilde yüzde 30'un üzerinde özsermaye karlılığı sunacağı öngörülüyor.
Raporda, Türk özel bankalarının özkaynak karlılığının yüzde 30'un üzerinde gerçekleşmesi gerektiği belirtiliyor. Bu, Bank of America'nın uzun vadeli özkaynak karlılığı varsayımlarından daha yüksek bir oran. TL bazında yaklaşık yüzde 65 veya USD bazında yüzde 25 civarında bir toplam getiri ile değerlemelerin cazip olduğu ifade ediliyor.
Bank of America'nın değerlendirmesine göre, Akbank'ın notu "Nötr"den yükseltilirken, İş Bankası'nın notu "Underperform"dan yükseltilmiş. Garanti ve Yapı Kredi Bankası için de "Al" notları verilmiş. Ancak, düşük karlılık, sınırlı sermaye tamponları ve sektör ortalamasının üzerindeki fiyat/defter değeri katsayıları nedeniyle Halkbank ve Vakıfbank için "Underperform" notları yinelenmiş.
Bu rapor, Türk özel sektör bankalarının mevcut durumu ve gelecek beklentileri açısından önemli bir referans noktası oluşturuyor. Yatırımcılar ve sektör analistleri için bu tür değerlendirmeler, piyasa trendlerini anlamak ve yatırım kararları almak açısından kritik öneme sahip.