Borç Devir Hızı ve Ticari Devir Hızı Nedir?

İşletmelerin devamlılıklarını sağlayabilmeleri için mali açıdan aktif olmaları gerekmektedir. Bunun için alımlar yapıldığı gibi var olan borçların da ödenmesi lazımdır. Borç devir hızı da bu konu ile alakalı olan konu başlıklarından biridir. Öncelikle her işletme bir dönemde farklı sayılarda ödeme yapmaktadır. İşletmelerin bir dönem içerisinde kaç kez borç ödemesi yaptıkları ise borç devir hızı ile tanımlanmaktadır. Borç devir hızı nedir açıklamaları ödemelerin hızının ne olduğunu belli eden katsayı şeklinde de tanımlamalar alabilmektedir. Burada önemli olan farklı konular olduğu da bilinmelidir. Öncelikle işlemlerin bu kapsamda sayılabilmesi için ticari olmaları şarttır. Yani finansal olan borçlanmaların ödenmesi işlemleri kesinlikle borç devir hızı kapsamında incelenmemektedir.

Borç Devir Hızlı Nasıl Hesaplanır?

Borç devir hızı hesaplamak şirketlerin piyasa değerlerinin ölçülmesi gibi artıları da içerisinde bulundurmaktadır. Çünkü bir şirketin ödeme hızının yüksek olması genel ödemelerde sorun yaşanabilme olanaklarının yüksek olduğu anlamına gelebilmektedir. Yeni iş anlaşmalarında rakip firmalar bu gibi konulara kendi selametleri için dikkat etmektedir. Hızın net bir şekilde hesaplanabilmesi için ilk zamanlarda borç devir hızı formülünden istifade edilmiştir. Halen bu formül üzerinden işlem görülebilmesi mümkündür. Ancak daha hızlı işlem yapabilmek adına her alanda olduğu gibi bu hesaplamalarda da yeni algoritmalar oluşturulmuştur. Algoritmalar sayesinde otomatik bir şekilde verilerin girilmesinden sonra sonuçlar bilgisayar ekranlarına kendini gösterecektir. Tabi bu işlemden elde edilen sonuçların güvenilir ve doğru olabilmesi için ilk olarak ana verilerin doğru şekilde girilmesi lazımdır.

Ticari Borç Devir Hızı

Ticari borçlarda devir hızının hesaplanmasında kullanılan formül, algoritmanın hazır olarak sunulmasına karşın bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. (Satılan mal maliyetleri + dönem sonundaki stoklar – dönem başındaki stoklar) / ortalama ticari borçlar ticari borç devir hızı formülü olarak verilmektedir. Ancak hesabın yapılması esnasında bazı konulara ayrıcalıklı şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü borçların yıllık ve dönemsel şekilde yapılması ortalama ticari borç miktarlarının değişim göstermesi anlamına gelmektedir. Örneğin bir yıllık şekilde hesaplamalar yapılırken gerçekleştirilecek olan ortalama ticari borç hesaplamalarında her çeyrekteki ticari borç toplamı dörde bölünmek zorundadır. Diğer türlü elde edilen sonuçlar gerçeği yansıtmamaktadır. Konu hakkında analiz yapan uzmanlar farklı fikirleri de savunabilmektedir. Ancak her halükârda bir yıllık hesaplamalarda gün sayısı olarak 365 kullanılmak zorundadır. gün sayısı sadece dönemsel hesaplamalarda değişim göstermektedir. Bu tür işlemlerde dönem içerisinde var olan günlerin sayısı kullanılmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri