ARTIŞ TRENDİ (BOĞA TRENDİ)
Artış trendin de fiyat tablosuna baktığımızda, dalgalanmaların dip noktalarında artış yönünde sıralandığı görülüyor. Eğilimi aşağıdan sınırlayan ve fiyat dalgalanmalarının minimum noktasından geçen çizgiye ise trend çizgisi adı verilir.
Artış trendi gösteren bir piyasada işlemler alış yönünde gerçekleştirildiğinde fiyat hareketlerinin aşağı sınırının belirlenmesinde de önem taşır. Fiyatlar trend çizgisini kırdığında eğilim de zayıflamaya başlar buda trendin yönünü değiştirir. Fiyat değişimlerini de aşağıdan kısıtlayan trend hattına (support line) “destek çizgisi” denir.
DÜŞÜŞ TRENDİ (AYI TRENDİ)
Düşüş trendi ise fiyat dalgalanmalarında zirve noktalarından çizilen trend hattı düşüş eğilimindedir. Düşüş trendi yaşandığı zaman fiyat değişimlerinde zirve noktalarından çizilen çizgi direnç hattına da 'resistance line' denir.
Düşüş trendinde ise işlemler sıklıkla satış yönlü olarak gerçekleşir. Bu sebeple fiyatın direnç seviyesini belirlemekte ciddi önem arz eder. Fiyatlar bu direnç çizgisini kırdığında ise trendin zayıflayacağı ile yön değiştireceği öngörülür.
YATAY TREND
Yatay trendin ise belirli bir trend yönü yoktur ve fiyat değişimlerinin de yatay düzeyde gerçekleşmiş olduğu bir trend modelidir.
Bu tarz trendler de destek ile direnç hatlarını çizmek uygun ancak fiyat hareketlerini hız ile zaman bakımından önceden tahmin etmek pek mümkün değil.
Piyasalar da ara sıra düşüş trendi ile yükseliş sonrasında ters yönlü harekete geçmenin aksine kararsız bir durum yaşayabilir. Bu durumlarda ise piyasa yatay seyre geçmiştir ve yatay trend sonlanmasıyla da tekrardan yükseliş veya düşüş trendi başlayabilir.