Borsadan Para Kazanmak Helal Mi? İslam Düşünürleri Ne Diyor?

Yatırım yapmak; elinde birikimi olanlar için en önemli alternatiflerden birisidir. Günümüzde borsa başta olmak üzere döviz, mevduat hesabı gibi geleneksel yatırım yöntemlerinin yanı sıra Forex, kripto para gibi yepyeni yatırım araçları da bulunmaktadır. Ancak, yatırım yapmak isteyenlerin aklında borsadan para kazanmak helal mi sorusu yer alıyor. Bir başka deyişle, birçok kişinin borsa ile ilgilenmenin dini açıdan herhangi bir riskinin olup olmadığını merak ettiğini söyleyebiliriz.

Borsadan Hisse Senedi Almak Haram Mı?

Borsadan para kazanmanın helal olup olmadığına dair farklı görüşler olsa da bu konuda din adamlarının sözüne kulak vermek gerekir. İslami şartlara uygun olarak faaliyetlerde bulunan bir işletmenin, kurum veya kuruluşun hisse senetlerinden satın almak, bir başka deyişle yapmış olduğu işe ortak olmak; dini açıdan sakıncalı olarak kabul edilmez. Ancak, borsanın riskli bir yapısının olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Borsadaki hisseleri bloke edecek veya hayali satışlar ile borsada gerçek olmayan dalgalanmalar yaratacak olan satışların dini açıdan kesinlikle helal olmadığını ifade etmeliyiz.

Borsadan normal yollarla para kazanılmasında herhangi bir sakınca olmasa da yukarıda bahsettiğimiz üzere hayali satışlar ile insanları aldatmak kesinlikle hoş karşılanmaz. Ayrıca, ekonomiyi sahte hamlelerle sıkıntıya sokmak başka insanların da vebalinin alınmasına sebep olur. Bu tür hareketlerin masum bir borsa alışverişi ile aynı kategoride olmadığını ifade etmeliyiz. Sonuç olarak, dine aykırı ticaret yapan işletmelerin veya kuruluşların hisse senetlerini almak ve satmak caiz değildir. Aynı zamanda, yalnızca faize odaklanmış hisselerin alım ve satımını yapmanın da dini açıdan hoş karşılanmadığını söylemeliyiz.

Özel içerik:  Bitcoin Haram mı?     

Borsada Yatırım Yapmayı Düşünenler Dini Açıdan Nelere Dikkat Etmeli?

Borsadan para kazanmak; herkesin hayali olsa da bu işin sonuçlarını dini açıdan da düşünmek gerekir. Daha önce de söylediğimiz gibi haram şeylerin hissesi alınmamalıdır. Bunun yanı sıra, bir işletmenin yapmış olduğu işten helal para kazanıp kazanmadığı bilinmelidir. Borsaya açılmış hisse senetleri olan bir işletmeye ortak olunduğu takdirde söz konusu işletmenin faize bulaşmadığından ve yasa dışı işler yapmadığından emin olunmalıdır.

İslam Düşünürlerinin Konu Hakkındaki Görüşleri

Borsadan para kazanmak helal mi konusunda önemli olan İslam düşünürlerinin konuya olan bakış açısıdır. Bu noktada, İslam dininin gerekleri konusunda yapmış olduğu açıklamalarla bilinen Nihat Hatipoğlu; helal bir işle uğraşan işletmeye ait hisse senetlerinden almanın yani işletmenin kar ve zararına ortak olmanın İslami açıdan herhangi bir sakıncasının olmadığını ifade etmiştir. Ancak, yukarıda da söylediğimiz gibi borsadaki yatırımcıları kandırmak adına hayali satışlar yapmak kesinlikle hoş karşılanmaz. Hatipoğlu; bir işletmenin hangi işle uğraşırsa uğraşsın, helal para kazandığı noktasında emin olunmasına dair tavsiye vermektedir.

Cübbeli Ahmet Hoca da Nihat Hatipoğlu ile benzer düşünceler içerisindedir. Ona göre de ticari şirketlere yatırım yapmak caizdir. Ancak, haram mal üreten yerlerden hisse senedi almak ve onlara ortak olmak; dini açıdan sakıncalı olarak kabul edilir. Prof. Dr. Cevat Akşit; alınan hissenin maddi bir değeri olduğu takdirde haram olmadığını ifade ederken kağıt üzerinde kumarlaştırıldığı takdirde ise haram olduğunu söylemektedir. Dr. Ahmet Yıldırım’ın konu hakkındaki görüşleri de Nihat Hatipoğlu başta olmak üzere diğer İslam bilginleri ile aynıdır. Yıldırım; borsada yatırım yapmanın caiz olduğunu söylemektedir. Ancak, borsa oynamanın ise kumar mantığına benzemesinden dolayı sakıncalı olarak kabul edildiğini ifade etmiştir. Ne iş yaptığı bilinen bir işletmenin borsadaki hisse senetlerini satın almanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmaz.

Özel İçerik:  Kripto Para Haram Mı?

Borsa haram mi Nureddin Yıldız

Haram iş üretmeyen ve faizli işlemle iştigal etmeyen şirketlerin senetlerini alıp satmak yani borsada işlem yapmak haram değildir. Haram olan, ürettiği nesne haram olan mesela domuz mamülü, alkol ve benzeri haramları üreten şirketin hissesine sahip olmaktır. Ya da faizli bankaların üzerinden iş yapan bir şirketin hissesine talip olmaktır. Borsayı market gibi görebiliriz. Helal olanına talip olmamız mümkündür. Evet, borsada risk çok yüksektir ama mü’min haram helal sınırlarını biliyor ve korunabiliyorsa borsada iş yapabilir.

 

Borsa Haram mı ihsan Şenocak Borsa Caiz mi İhsan Şenocak

İlahiyatçı İhsan Şenocak müslümanlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan borsada hisse alıp satmanın haram olup olmadığını cevapladı. Şenocak,  " Borsa da siz ticaret yapan müessesesinde faal olmayan bir kurumun hisselerini alırsanız caizdir. Ancak Bir bankanın, gayri müslümanlara karşı savaşan bir holdingin hisseleri alırsanız, islama karşı savaşan şirketlerin hisselerini alırsanız bu caiz değildir,haram değildir."

Borsa haram mi Mustafa Karataş

İlahiyatçı Mustafa karataş direkt olarak bu soruya verdiği bir yanıtı bulamadık. Ancak genel islam düşünürlerinden farklı düşünmesi mantıklı durmaktadır.  İhsan şenocak hocanın düşüncelerine benzer nitelikte olması yüksek ihtimaldir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri