BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand: Rusya ve Hindistan'ın ABD dolarına ihtiyacı yok

BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, Rusya ve Hindistan'ın karşılıklı anlaşmalar için artık ABD dolarına ihtiyacı olmadığını söyledi.

BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, Rusya ve Hindistan'ın karşılıklı anlaşmalar için artık ABD dolarına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Anand geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, iki ülke arasında sadece ruble ve rupi kullanılarak yeni bir mekanizma kurulduğunu söyledi.

Rus devlet haber ajansı RIA, Anand'ın aktardığına göre, "Ruble ve rupi cinsinden karşılıklı uzlaştırma mekanizmasını uyguladık ve ülkelerimizin karşılıklı anlaşmalarda doları kullanmasına gerek yok." dedi.

Anand, dolar kullanımını ortadan kaldırmak ve sadece ruble ve yuan kullanmak için Rusya ve Çin arasında benzer bir mekanizmanın geliştirildiğini de sözlerine ekledi.

Mallar için bu ödeme yöntemi, Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkeye uygulanan yaptırımları aşması için bir yol sunuyor.

Anand, "BRICS ülkeleri Rusya'ya açılıyor ve ülkeye yaptırımların sonuçlarının üstesinden gelmesi için fırsat sunuyor" dedi.

Anand'a göre, ticaret son kırk yılda beş kat arttığı için Rusya da Hindistan ile bağlarını artırdı. Hindistan Rusya'dan daha fazla petrol ithal ederken, Moskova tarım ürünleri, tekstil ve ilaç alımlarını hızlandırdı.

Hindistan, Batı'nın Rus petrolünü yasaklama baskısına direndi. "Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu başladığında, doğal olarak Hindistan'a Rus petrolünü ithalatını durdurması için baskı yapıldı. Ancak Dışişleri Bakanlığı bu baskıyı reddetmek zorunda kaldı. Rus tarafına arzın durdurulmayacağı ve yaptırım rejiminin devam edeceği konusunda güvence verildi. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi hiçbir şekilde etkilemez" dedi.

Bu yazın başlarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın (BRICS) sepete dayalı yeni bir rezerv para birimi geliştirdiğini söyledi.

Putin, Haziran ayı sonunda BRICS iş forumunda yaptığı konuşmada, "Ülkelerimizin para birimlerinden oluşan bir sepete dayalı uluslararası bir rezerv para birimi oluşturma konusu üzerinde çalışılıyor" dedi. "Tüm adil ortaklarla açıkça çalışmaya hazırız."

Beş ülke de uluslararası ödemeler için alternatif bir mekanizma oluşturmaya çalışıyor, diye ekledi.

BRICS, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'ın da gruba katılmayı düşünmesiyle üyeliğinin arttığını görebilir.

Deccan Herald'a göre, yaz boyunca Hindistan ve Rusya, birbirlerinin yerel RuPay ve Mir ödeme sistemlerini kabul etmek için görüşmelerde bulundular.

Analistler, bu yeni BRICS rezerv para birimi teklifini ABD doları ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Özel Çekme Hakları (SDR) para birimine bir alternatif olarak görüyorlar.

ING küresel piyasalar başkanı Chris Turner, "Bunun yalnızca, IMF'nin algılanan ABD hegemonyasına yönelik bir hareket olduğunu ve BRICS'in bu alanda kendi etki alanlarını ve para birimini oluşturmasına izin vereceğini düşünebiliriz" dedi.

Rusya'nın dolar düşürme çabaları yeni olmaktan uzak, ancak Moskova'nın Şubat ayı sonunda Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan yaptırımların ardından hızlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri