Dolar al sat sinyali veren indikatörler incelenerek yapılacak yatırım ve satış üzerine tahminlerde bulunulmaktadır. İndikatör mantığı buradan çıkar. Geçmişte kur ya da hisselerin sahip olduğu ilerlemeler göz önünde bulundurularak geleceğe dair yorumlamalarda yardımcı olmaktadır. Sadece dolarda değil aynı zamanda gümüş al sat sinyali gibi farklı alanlarda mevcuttur.
Dolar endeksi yaşanan küresel olaylar ve devletlerin tutumu yönünde aşağı ve yukarı yönlü bir hareket halinde olmaktadır. Dolar/TL bazında gerçekleşen bu yönlü hareketlilik kullanıcıların ve hissedarların planlamasında büyük etki oluşturur. Mevcut grafikler incelenerek yorumlamada bulunmak uzun ya da kısa vadeli yatırımlar için faydalı olacaktır.
Teknik Analiz İndikatörleri Hangileridir?
Teknik analiz dolar al sat sinyali veren indikatörler yorumlamasında temeli oluşturan unsurdur. Geçmiş zaman içerisinde dolar ya da altın al sat sinyali yorumlamasını oluşturmaktadır. Grafiklerde oluşan aşağı ve yukarı yönlü hareketlilik ve aynı zamanda sınır düzlemleri ise ‘indikatör’ olarak adlandırılmaktadır. Yatırım öncesinde mevcut kurun zaman çizelgesi yorumlama için önemlidir.
Teknik analiz için geçmişten günümüze oluşturulmuş indikatör çeşitleri bulunmaktadır. Mevcut teknik analiz indikatörleri arasında:
- RSI
- MACD
- CCI
- Stochastic İndikatörü
- Hareketli Ortalamalar
- Bollinger Bandı bulunmaktadır.
Mevcut indikatörleri dolar, Euro al sat sinyali için takip edilebilir. Her indikatörün sahip olduğu özellik ve yorumlanması değişmektedir.
1.RSI (Relative Strength Index) İndikatörü
Dolar al sat sinyali veren indikatörler arasında yer alan RSI, 1978 yılında oluşturulmuştur. Mevcut kur üzerinde en çok satış yapılan ya da en çok alış yapılan noktaları belirtmektedir. Günümüzde tercih edilme sıklığı bulunur. Ancak günlük periyot süresi 14 gün ile sınırlı olduğundan daha geniş yorumlama imkânı arayan kişiler farklı indikatör tercihlerinde bulunabilmektedir.
2. MACD İndikatörü
Dolar yorum aşamasında tercih edilebilecek diğer indikatörlerden birisidir. Ortaya koyulduğu süre zarfından itibaren indikatörler arasında sıklıkla tercih edilmektedir. Hareketli ortalamalar mevcuttur. 12 ve 26 gün arasındaki farklılaşmalara MACD çizgisini oluşturur. Çizginin durumuna bağlı olarak dikey yönlü gerçekleşen hareketlilik ‘al sinyalini’, yukarıdan aşağı doğru gerçekleşen kesişim noktası ise ‘al sinyalini’ oluşturmaktadır.
3. CCI İndikatörü
CCI İndikatörü dolar al sat sinyali veren indikatörler listesinde kullanıcılara sunulmaktadır. Uzun vadeli yatırımlardan çok kısa vadeli takip oluşturmak isteyen kişiler adına uygun görülmektedir. Yatay bir çizgide ilerleyen kur rahatlıkla takip edilir. Oluşturulan dolar grafik -100 ve +100 arasında bir değer bandında hesaplanır. Sistem üzerinde -100 değerinin altında bir kesişim aşırı satım, +100 üstü aşırı alım bölgesi olarak ifade edilir.
4. Stochastic İndikatörü
Grafik üzerinde bulunan iki farklı değer üzerinden yorumlama da bulunur. Mevcut olan %K ve %D değeri bulunur. %K ana çizgi/değer olarak kabul edilirken diğeri hareket ortalamaları hakkında yorumda bulunurken yardımcı olur. Stabil ilerleme gösteren trend olmayan durumlar için kullanılır. Aşırı alım ve satım değerlerini de yansıtır.
Stochastic indikatörü üzerinde dolar al sat sinyali veren indikatörler bazında yorumlama %K ve %D çizgileri bazında yapılır. İki çizgiden herhangi birisi 20 seviyesinin altına düşüp tekrar çıktıysa ‘Alım sinyali’ vermektedir. Herhangi çizgilerden birisi 80 seviyesini çıkıp altına düşer ise ‘satım’ sinyali meydana gelmiştir.
5.Hareketli Ortalamalar İndikatörü
Trend takibi yapılacaksa ve uzun süreli bir değerlendirme gerekiyorsa kullanılabilecek en uygun indikatörler arasında bulunmaktadır. Altın al sat sinyali için de kullanılabilir. Mevcut yorumlama mavi renkte bulunan fiyat çizgisi ve kırmızı renkteki ortalama fiyat çizgisinden oluşmaktadır. Çizgilerin hareketlilik içerisinde sergilediği keşişim durumlarına göre alım ve satım sinyalleri incelenir.
Dolar al sat sinyali veren indikatörler arasında çeşitliliği en çok bulunanlar arasındadır. Hareketli ortalama çeşitleri:
- Basit hareketli ortalama
- Ağırlıklı hareket ortalama
- Üssel hareketli ortalama olarak bulunur.
Hareketli ortalamalar indikatöründe anlık oluşan fiyat ortalaması, hareketli ortalamayı yukarı yönlü keserse ‘al’, aşağı yönlü bir kesim söz konusuysa ‘sat’ anlamı taşımaktadır.