Banka hesapları aracılığı ile döviz yatırımı ve al sat yapmak isteyen kişiler tarafından döviz hesabına hesap işletim ücreti almayan bankalar konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Günümüzde bilinen banka hesaplarının yanı sıra döviz hesapları bulunmaktadır. Özel ve devlet destekli bankalar tarafından sunulan bu hesaplar sayesinde Türk Lirası dışında bir para birimi ile işlem yapmak mümkündür.
Döviz konusunda yatırım yapmaya karar veren bireylerin borsa takibi yapması ve birimlerin artış iniş durumlarına göre hareket etmesi gerekir. Bunun için döviz büroları bulunmaktadır. Ancak borsa, ekonomi gibi konularda hızlı değişimler söz konusudur. Herhangi bir zaman dilimi içerisinde acil bir para girişi ya da çıkışı yapmak için döviz bürosuna erişim zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bankaların döviz hesapları yardımcı olmaktadır.
Günümüzde sayısız banka tarafından döviz hesapları oluşturmak mümkündür. Ancak seçilecek bankanın önemi oldukça büyüktür. Hesap işletim ücreti almayan bankaların tercih edilmesi özellikle işlemler sırasında avantajı oluşturmaktadır. Herhangi bir bedel ödemeden alım-satım ve hesaplar arası geçiş yapılabilmesi mümkündür. Yatırım amaçlı alan bireyler adına özellikle bu bedeller önem taşımaktadır.
Döviz Hesabı İşletim Ücreti Almayan Bankalar 2021 Listesi
Döviz hesabına hesap işletim ücreti almayan bankalar gün geçtikçe artmaktadır. Ancak hala işletim ücreti alan bankalar da bulunduğundan hesap açım sırasında doğru bir araştırma yapılması gerekir. Yatırım mantığında elde bulunan yatırım miktarını katlamak bulunduğundan herhangi bir nakit çıkışının engellenmesi gerekir. İşlemler sırasında ödeme yapılmasına gerek kalmayan bankalar bu açıdan önem kazanır.
Hesap işletim ücreti almayan bankalar listesi güncel olarak:
- QNB Enpara
- Yapı Kredi Nuovo,
- CEPTETEB,
- Ziraat Bankası,
- Vakıfbank,
- Akbank şeklinde sıralanabilir.
Döviz hesabı açarken bu bankalardan herhangi birisinin tercih edilmesi yatırım süresi boyunca işlemler için herhangi bir bedel ödemeye engel olacaktır. Bu sayede al-sat ve gönderim gibi durumlarda ücret ödemeye gerek kalmaz.
Özel içerik: Borsada Doğru Hisse Senedi Seçmenin Yolları |
Bankaların ayrıca vadeli ve vadesiz hesaplara dönük olarak ücret talep edildiği bilinmektedir. Açılacak hesapların durumuna göre bankanın da izleyeceği yol farklılık gösterir. Seçilecek hesap türü bu anlamda iyi araştırılarak tercih edilmelidir. Her bankanın müşteriye sunacağı ücretler değişir. Aynı zamanda hesap içerisindeki kesintiler de her ay, üç ay ya da altı ayda bir şeklinde gerçekleştirilebilir.
Vadesiz Döviz Hesabı Ücreti Ne Kadardır?
Döviz hesabına hesap işletim ücreti almayan bankalar isimlerinin yanı sıra kimi bankalar tarafından vadesiz hesaplar için ücret talep ettiği görülmektedir. Ancak bu zaman dilimi içerisinde de değişiklik gösterebilir. Ortalama fiyatlar incelendiğinde hesap açma ücretleri 10-15 dolar bandında değiştiği görülmektedir. Ancak Ziraat Bankası, Enpara gibi hesaplarda bu durumun ücretsiz olduğu da bilinir.
Döviz Hesabı Hesap İşletim Ücreti Hakkında Merak Edilenler
Yatırım konusunda karar kılan kişiler tarafından bankaların döviz hesaplarına yönelik birçok konu hakkında merak duygusu gelişir. Doğru adımları izleyerek sağlanacak kâr oranını arttırmak adına araştırmalar sıkı sıkıya yapılmaktadır. Ülke sınırları içerisinde özellikle merak edilen birkaç bankaya dair sorulan sorular bulunur. Yazı içerisinde bunları cevaplamaya çalışacağız.
1. TEB Döviz Hesabı İşletim Ücreti
TEB tarafından 2016 yılına kadar hesap işletim ücreti alınmaktaydı. 2016 yılı öncesinde yıllık olarak 114 TL gibi bir masraf tahsil edilmekteydi. Günümüzde ise bu durum ortadan kaldırılarak ücretsiz hizmet vermesi sağlanmaktadır. Banka sayfası üzerinde duyurulan hesap işletim ücreti alınmayan durumlar:
- Yıldız bankacılık özelliğine sahip olanlar,
- 2 adet dönem içerisinde otomatik fatura ödeyen hesaplar,
- Veli hesapları,
- Dönem içerisinde kazandırılan müşteri hesapları gibi bir genelleme söz konusudur.
2. Ziraat Döviz Hesabı Ücretli mi?
2018 yılı içerisinde yıllık olarak mevduat hesabı üzerinden 7.5 USD kesintisi gerçekleştirilmekteydi. Ancak banka tarafından alınan karar neticesinde ücret kesimi kaldırılmıştır. Döviz hesabı açmak isteyen kişilerin devlet bankası olmasının verdiği güvence ile de sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir. Yatırım oluşturmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken bankalar arasında yer alır.
3.Akbank Döviz Hesabı İşletim Ücreti Ne Kadar?
Döviz hesabına hesap işletim ücreti almayan bankalar arasında Akbank yer almaktadır. Geçmiş senelerde yılda iki kere olmak üzere toplamda 140 TL yakın bir değer kesinti yapılmaktaydı. Ancak döviz hesaplarında oluşan bankalar tarafından değişimler bu banka tarafından da değişikliği oluşturdu. Hesap işletim ücreti alınmayan durumlar arasında:
- Maaş hesapları,
- Sigorta yatırılan hesaplar,
- Vadesiz altın hesapları,
- Tüm vadesiz hesaplar,
- Öğrenci hesapları bulunur.
Döviz Hesabı Açmak Mantıklı mı?
Mevduat hesapları ve bireysel hesap işletim ücreti konularının yanı sıra döviz hesabını açmanın mantıklı mı mantıksız mı olduğu da araştırılmaktadır. Farklı para birimlerine yönelik bir yatırım düşüncesi olan kişilerin döviz hesabı açması oldukça mantıklı ve neredeyse zorunlu bir durum olacaktır. Diğer bireysel hesaplara nazaran avantaj elde edilmesi de mümkün olur çünkü bankalar döviz hesaplarına özel işlemler oluşturur.
Döviz hesabı açarken dikkat edilmesi gereken durum vadeli mi vadesiz mi hesap olacağıdır. Yatırım planına göre bu durum belirlenir. Şayet uzun zaman içerisinde yatırım ve birikim yapmak istiyorsanız vadeli bir hesap açmak önemli olacaktır. Yatırım da zaman içerisinde katlanarak kazanç elde edecektir. Ancak böyle bir garanti planı olmayan ya da kısa sürede harcama ihtimali olan kişilerin vadesiz hesap açmaları önerilir.