Şubat ayının ortalarında, başta dolar/TL kuru olmak üzere döviz kurlarında yaşanan değer kaybı ile güç kazanan Türk Lirası karşısında, yerli ve yabancı yatırımcılar döviz mevduatlarından TL cinsi varlıklara yönelmeye başlamıştı. Ancak Şubat ayının son işlem haftasında ve Mart ayının ilk iki haftasında ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizlerindeki artışlara bağlı olarak yükseliş gösteren dolar/TL kuru ve dolar kuruna paralel olarak yükselen diğer döviz kurları ile birlikte yerli yatırımcıların döviz mevduatlarına yeniden yöneldiği görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık olarak yayımlanan para ve banka istatistiklerinde, 5 Mart haftasında, yatırımcıların döviz mevduatlarına yöneldiği görüldü. Aslında döviz mevduatlarında bir azalma gerçekleşti ancak hesaplamalardaki parite etkisi ortadan kaldırıldığında, döviz mevduatlarında artış yaşandığı görüldü.
Yurtiçi Yerleşkelerin Döviz Mevduatları
Merkez Bankası tarafından yayımlanan haftalık para ve banka istatistikleri raporunda, 5 Mart haftasına ait mevduat verileri ve hesaplamaları paylaşıldı. Raporda, döviz mevduatlarında 2,25 milyar dolarlık gerileme yaşandığı ortaya çıktı.
Ancak Merkez Bankası hesaplamalarında parite etkisinin 2,65 milyar dolar olduğu ve bu nedenle döviz mevduatlarının pariteden arındırılmış halinde, azalma değil, artış olduğu anlaşıldı. Yayımlanan rapora göre döviz mevduatlarındaki 2,25 milyar dolarlık azalma sonrası, yurtiçi yerleşkelerin döviz mevduatları 230,4 milyar dolar seviyesine çekildi. Ayrıca raporda bu gerilemede tüzel kişilerin payının 441 milyon dolar ve bireylerin payının da 1,8 milyar dolar olduğu ortaya çıktı.