Ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir?

Kriz dönemi genel olarak beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar. Bu dönemden etkilenen ülke, şirket, birey veya herhangi bir kurum olabilir. Kriz döneminde devam eden düzen alt üst olmakla birlikte, her zaman uygulanan yöntemlerde bu dönem için etkili olmayabilir. Kriz durumunda herhangi bir ülkenin tüm menfaatleri, amaç ve varsayımları tehdit altında olabilir. Ülkenin böyle bir durumda kriz dönemine hızlı ve etkili bir şekilde cevap vermesi, bu kriz döneminden sağlıklı bir şekilde kurtulabilme ihtimalini yükseltir. Kriz döneminde artık yeni kurallar ve yöntemler geçerli olacaktır. Verilen her karar çok önemlidir. Alınan yeni yöntemler sizi kriz dönemi ile birlikte en üst düzeye de getirebilir. Ya da kriz dönemini en kötü şekilde geçirmeye hatta o dönemde kaybolmaya bile neden olabilir.

Kriz başlı başına bir belirsizliktir. Bu yüzden verilen her karar etkili olmayabilir. Ne kadar öngörmüş olunsa da, bir anda düşünülen durumun aksine bir olay gelişir ve yapılan tüm planlar çöpe gidebilir. Böyle durumlarda alınan kararların yanında ters bir durum olmasına karşılık ek planlar yapılması veya ‘Ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir  sorusunun cevabını oluşturmak kriz dönemi içindeki yapının daha az hasar almasını sağlayabilir.

Özel İçerik: Borsada Patronun Hisse Senedi Satması Ne Demek?

Kriz dönemi her zaman olumsuzluklarla mı sonuçlanır?

Kriz döneminin anlamına bakıldığında çoğunlukla olumsuz yönde kelimeler görülür. Ancak bazı zamanlarda kriz dönemi bazı fırsatları da beraberinde getirebilir. Bu fırsatları yakalamak ve doğru bir hamle yapmak kriz döneminden yükselerek çıkma olanağını arttırıyor.

Ülkede oluşan kriz direk olarak ekonomiyi etkiliyor. Ekonomiye bağlı olarak faiz yükselmesi ve enflasyon gibi durumların olumsuz yönde ilerlemesi aslında kriz döneminde yatırım yapmayı tetikliyor. Akıllara bu Ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir sorusu geliyor. Kriz döneminde olumsuz yönde ilerleyen durumlara karşılık yükselişte olan bazı birimlere yatırım yapmak krizi fırsata çevirmek için büyük bir imkan oluşturuyor. Böyle dönemlerde yapılacak olan yatırımlar kişilerin öngörüleri ve hamlelerine göre değişiklik gösterebiliyor. Yapılan yatırım ile amaçlanan durum genelde elindeki mal varlığını korumak oluyor. Bir başka amaç ise krizi fırsata çevirerek o dönemden faydalanmanın hedeflemesi oluyor. Yapılan yatırımların riskli olması, getirilerinin daha fazla olmasından dolayı pekte umursanmıyor. Her zaman elde olanı korumaya çalışmak hiçbir şey yapmamaktan daha etkili bir yöntem olmuştur.

En çok tercih edilen yatırım seçenekleri nelerdir?

Kriz döneminde ‘neye yatırım yapmalı?’ diye düşünen çoğu insan tercihini genelde altından yana kullanıyor. Bu hareket her zaman enflasyon dönemini fırsata çevirmek için en çok kullanılan hamle olmuştur. Yatırım denilince ilk akla gelen altındır. İnsanlar altına yaptığı yatırımlarda çoğunlukla karlı çıkmışlardır. İnsanların ilk tercihinin altın olmasının bir sebebi vardır. Altın en yoğun ve zor geçen kriz durumlarında bile herhangi bir azalma ya da tamamen çökme görmeden kriz dönemlerini atlatabilmiştir. Bu nedenle insanlar kriz döneminde en çok altını tercih ediyorlar ve kriz sonrası altın sayesinde hem elindeki varlığı korumuş oluyorlar. Hem de kriz döneminden karlı bir şekilde sıyrılabiliyorlar. Altını takip eden diğer yatırımlardan biri ise dövizdir. Fakat döviz hızlı yükselip alçalan yapıya sahip olduğundan sıkı bir şekilde takip gerekmektedir. Diğer bir yatırım alanı borsa olarak biliniyor. Borsa işlemleri kriz dönemlerinde genellikle dibe vurduğundan kişiler tarafından düşük miktarlarda satın alma işlemleri yapılabiliyor. Son olarak yatırım yapılan başka bir bölüm gayrimenkul yine kar getirebilme potansiyeline sahiptir. Kriz döneminde düşen fiyatlar ile birlikte alınan yerler kriz sonrasında en yüksek devrini yaşayabilir.

Kriz döneminde doğru yatırımla kazananlar

1992 yılında George Soros, çoğu insanın İngiltere’nin Avrupa Döviz Kuru Mekanizması’nı terk edeceğini düşünerek sterlin satmasına karşılık, kriz döneminde neye yatırım yapmalı diye düşünüp elde edebildiği kadar sterlin biriktirerek karına kar ekledi ve iki ay içinde iki milyar sterlin kar elde etmiş oldu.

Krizi fırsata çeviren diğer kişi ise Sir John Templeton. Templeton genelde düşen hisseleri alarak kar elde etmeyi hedefleyen bir insan olmuştur. Sermaye fonu Growth Fund’un iflas edeceği söylentileri çıkmış iken Templeton yatırım yapacağı yeri çoktan seçmişti ve bu sayede krizi fırsata çevirerek kar elde etmeyi başarmış insanlar arasına girmiştir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri