Marjin Ticareti Nedir? Nasıl Yapılır?

Marjin ticareti, belli bir kaynağa sahip yatırımcıların karşılayabileceğinden daha fazla miktarda işlem yapabilmesini sağlayan kaldıraç imkânına sahip bir sistemdir.

Sahip olduğunuz kaynaklara oranla daha yüksek kazanç elde etme şansı sunan bu sistemde, yatırdığınız teminatın kullandığınız aracıya göre değişen katlarında işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu katlar 2:1, 5:1, 10:1 gibi piyasalar arası değişiklik gösterebilir. Katların sağladığı avantaj teminat olarak sunduğunuz miktardan çok daha yüksek kar elde edebilmenizi sağlamasıdır.

Çeşitli borsalarda kullanıma uygun olan marjin ticaretine, özellikle düşük değişim hızına sahip öngörülebilir piyasalarda daha sık rastlanılmaktadır. Borç piyasasına da sahip bu borsalar marjin ticareti için gerekli kaynağı sağlayarak yatırımın sonuçlarını büyütür.

Marjin Ticareti Nasıl Çalışır?

Marjin ticareti, yatırımın yapıldığı piyasadaki kaldıraç oranına göre sağlanması gereken teminatı işlemenizle başlatılabilir. Örneğin 100 BTC ile 5:1 kaldıraçlı bir piyasada 500 BTC için işlem yapabilirsiniz. Sonrasında BTC’in %10 değer kazandığını varsayarsak 550 BTC kazanmış olacaksınız. Borsada size sağlanan 400 BTC çıkarıldıktan sonra size 150 BTC kalacaktır. Bu durum 5:1 kaldıraçlı bir sistemde %50 kâr anlamına geliyor.

Kaldıraç sistemleri borsaların çeşitlerine ve derinliklerine göre geniş bir aralıkta farklılık gösterebileceği gibi borç fonları da borsanın kendisi ya da kullanıcılar tarafından sağlanabilir.

Marjin ticaretinde açılan uzun (long) pozisyonlar yatırım biriminin değer artışı oranında kazanç sağlarken, kısa (short) pozisyonlar değer kaybı oranına dayanır. Yani yatırımcı bir short pozisyon açtığında yaşanan bir değer kaybı sonucu kar edecektir. Eğer değer yükselir ve yatırımcının teminatı azalmaya başlarsa pozisyonu için marjin çağrısı yapma imkânına sahiptir. Yapılan çağrıya rağmen fonda marjin ticareti için gerekli minimum varlık sağlanamazsa borç alınan fonlar için bu teminatı tasfiye etme yetkisi bulunur. Böylece kaybınız belli bir oranı aşmadan pozisyonunuz kapatılmış ve fonunuz likidasyon edilmiş olur.

Avantajları ve Dezavantajları

Marjin ticareti tercih ettiğinizde diğer ticaret sistemlerinden farklı olarak sunduğu en büyük avantajlardan biri kaldıraç sisteminin sağladığı değer artışındaki katlanmalardır. Bu şekilde yatırdığınız teminat küçük olsa da kârınız katlanarak artacaktır. Teminatınızla çeşitli yatırımlarda pozisyonlar açarak şansınızı artırırken borsa cüzdanınızda küçük değerler tutarak güvenliğinizi de sağlamış olursunuz.

Bütün ticaret sistemlerinde olduğu gibi marjin ticaretinde de kayıp yaşamanız mümkündür ancak buradaki dezavantaj kaybın da kaldıraç sisteminden kaynaklanarak katlanmasıdır. Böyle bir durumda yatırım yaptığınız miktardan daha büyük birimlerde işlem yaptığınız için bu kayıp teminatınızdan daha yüksek değerlere ulaşabilir. Zarara uğramamak adına marjin ticareti gerçekleştirmek isteyen kişilerin alım-satım konusunda tecrübeli ve sağlam risk yönetimi planlarına sahip olması gerekir. Her durumu göz önünde bulundurarak tedbir sistemlerinin bilincinde olmak kaybınızın belli bir sınırı aşmasını önleyecektir.

Kripto Para Piyasalarında Marjin Alım Satım

Kripto para piyasaları diğer piyasalara oranla daha yüksek dalgalanmalar gözlenen dinamik bir sistemdir. Bu açıdan kripto piyasası marjin ticareti için riskli bir kategori olarak değerlendirildiğinden yüksek bir dikkat ve sağlam bir risk yönetimi gerektirir. Genellikle tecrübesiz kişilerin marjin ticaretine özellikle de kripto para piyasasında giriş yapmaları önerilmez.

Kripto para piyasalarında marjin alım satımı yaparken öncelikle kazanç veya kayıp hedefinizi belirlemelisiniz. Kripto paralar yüksek hızda değişim gösterebildiğinden yakından izlemeli ve gerekirse kısa periyotlarla pozisyonlar açmalısınız. Aşırı dalgalanmalarda likidasyona yaklaştığınızda pozisyonunuzu kapatıp yatırım için doğru zamanı beklemeniz yararınıza olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri