Marubozu Formasyonu Nedir?

Marubozu formasyonu nedir? Marubozu mum formasyonu nasıl oluşur? Gibi merak edilen bütün konuları ele almaya çalıştık.

Yatırımcıların oldukça fazla dile getirmiş olduğu marubozu formasyonu sıklıkla grafiklerde karşımıza çıkmakta ve teknik analizlerde dikkate alınan değerlerden bir tanesidir. Bu yazı içerisinde Marubozu formasyonu nedir? Marubozu mum formasyonu nasıl oluşur? Gibi merak edilen bütün konuları ele almaya çalıştık.

Marubozu Ne Demek

Öncelikle marubozu kelime anlamı ne demek onu açıklayalım. Marubozu kelimesi Japonca’ dan gelmekte olup yakın kesilmiş ya da kırpılmış anlamlarına gelmektedir. Japonca olan bu kelime daha sonra borsa ve hisseler için kullanılmış olup özellikle grafik değerlendirilmelerinde sıklıkla adı geçen bir kavram olmuştur.

Marubozu kavramını kısa bir şekilde tanımlayacak olursak; yatırım varlıklarının ve hisselerin gün ya da dönem içerisinde yapmış olduğu hareketlenmelerde destekli bir şekilde işlem görerek ilerlemesi anlamına gelmektedir.

Piyasalarda bu kavram varlık değerlerinde meydana gelen fiyat değişimleri gösteren grafikler üzerinde oluşan artış ve düşüş mumlarının durumunu tanımlamak amacı ile kullanılmaktadır.

İki farklı mum hareketini tanımlamak amacı ile iki farklı marubozu tanımı oluşturulmuştur. Beyaz marubozu ve siyah marubozu. Bu iki kavramı daha detaylı şekilde açıklayalım.

Marubozu Mum Formasyonu

Analistlerin teknik analiz değerlendirmelerinde ve yorumlarında sıkça karşılaşılan iki terim siyah marubozu ve beyaz marubozu olmaktadır. Aslında birbirine işleyiş açısından benzer olan bu iki mum hareketi bir o kadar da farklılıklar barındırmaktadır. Bu marubozu kavramlarına hakim olmak piyasayı ve güncel varlık grafiklerini doğru değerlendirmenize büyük katkısı olacaktır.

Özel içerik: Tek Fiyattan Emir Toplama Nedir?

Beyaz Mum Marubozu

Beyaz mum marubozu kavramını net olarak anlayabilmeniz için bazı parametrelerin anlamını bilmeniz gerekmektedir. Bu parametreler de; Üst gölge, alt gölge ve gövdedir. Bunlar aslında bir mumda var olan kısımlardır.

Beyaz Mum Marubozu

Mum başlangıcı alt gölge, mum bitişi üst gölge olarak tanımlanırken mum uzunluğu da mumum gövdesi olarak adlandırılmaktadır. Siyah ya da beyaz marubozu fark etmeksizin; Bir marubozu bu üç ana kriterden meydana gelmektedir.

Beyaz marubozu da mum gövdesi fazlaca yükselmiş olup varlık değerinde büyük bir artış yaşanmıştır. Bu marubozuların alt ve üst kısımlarında gölgeleri bulunmadığı için ve beyaz göründüğünden dolayı bunlara beyaz marubozu olarak anılmaktadır. Beyaz marubozuların gövdeleri tamamen beyaz olmakta olup yine varlık grafiğine bakıldığında en büyük mum beyaz marubozuyu göstermektedir.

Siyah Marubozu

Bu kavramı kısaca tanımlayacak olursak; Beyaz marubozunun tersine olan mum hareketi yapan marubozudur diyebiliriz. Yani siyah marubozu, varlık değerinin ani ve hızlı şekilde düşüşe geçerek aşağı doğru bir mum oluşturmasıdır.

Siyah Marubozu

Fazlaca bir düşüşün meydana geldiği bu mum hareketinde de yine marubozuyu tanımlamamıza yardımcı olan alt ve üst gölge ile siyah bir mum gövdesi bizlere yardımcı olmaktadır. Yine siyah marubozularda varlık grafiği genel olarak değerlendirilip bakıldığında en büyük mum hareketine sahip olmaktadır.

Marubozu Mum Formasyonu Değerlendirmesi İle Yatırım

Grafiklerde gördüğümüz beyaz mum marubozu bizlere varlık değerinin 24 saat içerisinde ulaşmış olduğu en yüksek değerde iken günü kapatmasına ve yine gün içerisinde sahip olduğu en düşük değeri ile açılışı başlattığı kanısına varılmaktadır.

Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir? Yükselen Üçgen Formasyonu Sonrası ve Hedefi

W Formasyonu Sonrası | W Formasyonu Hedefi | W Formasyonu Nedir

Piyasaların birçoğu alıcıların genel olarak al sat gibi yapmış olduğu işlemlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle beyaz mumların görüldüğü grafiklerde sürekli olarak bir yükseliş hakim olur ve alt üst gölge gibi oluşumlara denk gelinmemektedir.

Yatırımcılar bu gibi marubozu mum formasyonu değerlendirmelerinde her zaman büyük yükseliş ya da düşüş sonrası gibi hareketlere karşı destek ve direnç noktalarını

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri Haberleri