Şirket sermayesi borsa sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Şirket sermayesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birisinin, öncelikle ödenmiş sermaye konusunu bilmesi gerekmektedir. Ödenmiş sermaye, kişiye şirketin değeri ve hisseleri hakkında fikir vermektedir. Bu sayede yatırımcı, ödenmiş sermaye hesaplaması yapabilirse, şirkete yatırım yapıp yapmaması gerektiği hakkında daha doğru öngörülere sahip olabilir.
Ödenmiş sermaye değeri, özellikle şirketin hissesini satışa sunduğunda öne çıkan bir durumdur. Hissesi satışta olan şirketin ödenmiş sermayesi hakkında bilgi sahibi olmak, firmanın piyasadaki yerini anlamanıza yardımcı olur. Bu da yatırımınızdan elde edeceğiniz sonuçları güçlendirir.
Borsadaki Şirketler İçin Ödenmiş Sermaye Ne Anlama Gelir?
Borsadaki şirketler için ödenmiş sermaye, bu sistemin içerisinde olan ortakların, belirlediği sermayenin, ödenmemiş kısmının çıkarılması anlamına gelmektedir. Tanımın daha da basitleştirilmesi gerekirse, sermayenin ödenen kısmı, borsadaki şirketler için ödenmiş sermaye terimini karşılayacaktır.
Ödenmiş sermaye, şirketlerin hisse senetlerini ortaya koydukları vakitte verilmesi gereken bilgiler arasında yer alır. Yatırımcılar, ödenmiş sermayeyi de göz önünde bulundurarak yatırımlarını gerçekleştirirler. Bu nedenle bir yatırımcının ödenmiş sermaye hesaplaması yapmasını bilmesi gerekebilir. Yatırımcıların, ödenmiş sermaye hesaplaması yaparken o anki sermaye değerinin 5 katını hesaplayarak sonuca ulaşması mümkündür.
İnceleyebilirsiniz: Döviz Tevdiat Hesabı Dth Nedir? |
Ödenmiş Sermaye Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Ödenmiş sermaye hesaplaması yaparken, şirketin çıkardığı hisse adedi dikkate alınmalıdır. Çıkacak olan sonuçta direkt olarak etkili olacak değerlerden birisi, şirketin çıkardığı hisse sayısıdır. İkinci olarak ele almanız gereken şey, hisselerin nominal değeri olmalıdır. Bu iki değeri birbirine çarparken, hisse nominal değeri yerine 1000 getirilmelidir. Bu işlemin sonucunda, ödenmiş sermaye değerinin ne kadar olduğuna ulaşılabilir.
Ödenmiş sermaye hesaplaması, şirkete yatırım yapmadan önce şirketin sektördeki piyasa değerini görebilmenizi sağlar. Bu nedenle yatırım öncesinde şirketin ödenmiş sermaye değeri hakkında mutlaka fikir sahibi olunmalı, buna göre adım atılmalıdır. Borsa sektöründe başarı sağlamak isteyen birisi, ödenmiş sermaye hesaplamasını bilmelidir. Ödenmiş sermaye değeri şemasal olarak da Ödenmiş Sermaye = Hisse Sayısı x Hisse Nominal Değeri diye yorumlanabilir.
Sermaye Yedekleri Hesap Grubu Ne Anlama Gelir?
Sermaye yedekleri hesap grubu, yatırımcıların ve analistlerin sermaye hareketlerini hesaplamasına yardımcı olmaktadır. Bu hesaplamalar sonucunda, firmaların hisse satışlarına dair bilgiler yedeklenir. Sermaye yedeklerinin hesaplaması ile birlikte, şirketin kâr durumunun da hesaplanması gerekir.
Sermaye yedeklerinin hesaplanması için kullanılan hesaplar, aşağıdaki gibidir.
- 520 Hisse Senetleri İhraç Primleri Hesabı
- 521 Hisse Senedi İptal Karları Hesaplaması
- 522 Maddi Duran Varlık Tekrar Değerleme Artış Hesabı
- 523 İştirakler Yeniden Değerlendirme Artış Hesabı
- 524 Maliyet Artışı Fon Hesabı
- 529 Diğer Sermaye Yedekleri Hesabı
Şirketin kâr durumunun hesaplanması, yatırımcılara ilerleyen süreç hakkında fikir verir. Yatırımcılar, ilerleyen süreçlerde şirketle ilgili bir riskin olup olmadığını, kâr durumuna bakarak görebilirler. Şirket, kâr hesaplamasına bağlı olarak kâr oranını risklere karşı dağıtmalıdır. Yapılan bu dağıtım, ileride şirketin karşılaşacağı riskleri en aza indirecek şekilde olmalıdır. Kâr yedekleri hesaplamasında kullanılan kanallar şu şekildedir;
- 540 Yasal Yedekler Hesaplaması
- 541 Statü Yedekleri Hesaplaması
- 542 Olağanüstü Yedekler Hesaplaması
- 548 Farklı Kar Yedekleri Hesaplamaları
- 549 Özel Fon Hesaplaması
Özel içerik: En Çok İhracat Yapan Borsa Şirketleri |
Geçmiş Yıl Zararlarının Hesaplanması Önemli mi?
Geçmiş yıl zararlarının hesaplanması yine yatırımcı açısından önemli olan hususlar arasındadır. Yatırımcı için geçmiş yıl zararlarının hesaplanması, hissesini satışa çıkartan şirketin gelecekte elde edebileceği kâr ve zarar oranları hakkında bilgi verir. Ödenmiş sermaye gibi, geçmiş yıl zararlarının hesaplanması da yatırımcının kendisini sağlama almasını sağlar. Geçmiş yıl zararlarını, şirketin o güne dek yaptığı faaliyetler oluşturmaktadır.