ABD tahvil faizlerinin 1,61 seviyesi üzerine çıkarak 10 Şubat tarihinden şimdiye dek 48 baz puan yükseliş göstermesi ve salgın öncesindeki Şubat 2020 tarihinden bu yana da en yüksek seviyeye ulaşması piyasaların alt üst olmasına neden oldu. Küresel piyasalar için sert satışlar yaşanırken, ABD borsalarında düşüşler de teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 3’ü aşmış oldu. Bozulmuş olan risk iştahı ile altın ve petrol fiyatlarında düşüş yaşandı. Türk Lirası da geriledi.
ABD tahvillerinde yaşanan sert gelişmeler tüm piyasaları etkiledi. Salgın döneminde yaşanan genişleme, aşılama sonrasında toparlanma emarelerinin başlaması ile ekonominin de aşırı ısınmaya maruz kalıp kalmadığı ABD 10 yıllıklarına yansıdı ve bu hareket sonrasında borsalarda sert düşüşler görüldü.
Gelişen Ülke Kurları Geriledi
Tahvillerde görülen sert hareket ve risk iştahının da bozulmasının temel nedeni ABD hazinesinin 7 yıllık ihraca en yüksek faiz ile karşılık vermesi ve ABD 5 yıllıklarının da 10 yıllıklara kıyasla daha sert hareket etmesi oldu. Bu kapsamda küresel piyasada bozulma yaşayan alım iştahı sonrasında gelişen ülke varlıkları da satış baskısı yaşadılar.
Böylece Türk Lirası, Meksika Pezosu ve Güney Afrika Randı gibi piyasalarda önemli düşüşler yaşandı. Dolar, TL karşısında 7,44 seviyesini gördü. Şimdilik dolar endeksi 90 puan üzerinde bir seyir izliyor. Tahvil faizlerinde yaşanan artış özellikle petrol ve altın fiyatlarında da gerileme yaşanmasına neden oldu.