Şu an altın bozdurmak mantıklı mı? sorusunun yanıtı, ekonomist ve ekonomi stratejistlerinin yorumlarında gizlidir. Ekonomistlerin yorumlarına göre, altın fiyatı şu an için bir baskı altında ve panikli altın bozdurma işlemlerine sıcak bakılmamakta. Gram altın 26 Mayıs 2022’ye düşüşle başlamış, gün içinde ise en çok 965.07 lirayı görmüştü. 29 Mayıs 2022’de 964.40 lira seviyesinde seyreden gram altın, ekonomistlere göre fiyat baskısı altında bulunuyor. Yazının kaleme alındığı dakikalarda %0.79 oranında düşen gram altın için dalgalanma hareketinin ve baskının ilerleyen haftalarda devam edebileceği konusunda yorumlar yapılıyor.
Altın Yorumları Son Dakika
Son dakika altın yorumları incelendiğinde, ekonomistlerin ABD Merkez Bankası kararlarını esas alarak ileriye dönük tahminler verdikleri görülüyor. FED, 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantılara ilişkin tutanakları, 25 Mayıs’ta kamuoyuna sundu. Tutanaklar incelendiğinde üye çoğunluğunun 50 baz puanlık faiz artışı gerekliliği hususunda ortak fikir sahibi oldukları görülüyor. Buna bağlı olarak hızlı faiz artırımı beklentisi, dolar endeksi için değerlenme yaratabilecekten, altın fiyatları üzerinde baskı kuruyor.
Ekonomistlere göre FED’in faiz artırım kararları etkisiyle altın fiyatında düşüş ve dalgalanma ilerleyen haftalar devam edebilir. Bir sonraki FED toplantısı ise 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu toplantılar ardından açıklanacak büyüme ve enflasyon rakamları ise altının Haziran ayı ardından nasıl bir fiyata ulaşabileceği hakkında tahminlerin yapılabilmesini sağlayacak.
Şu an Altın mı, Dolar mı?
Şu an altın mı, dolar mı daha avantajlı? sorusu yatırımcılar tarafından sıklıkla soruluyor. Bu sorunun yanıtı ise ekonomistler ve piyasa analistleri tarafından veriliyor. Ekonomistlere göre, FED’in para politikasına yönelik hamleleri hala incelenmeye, tartılmaya devam edilirken, Hazirana kadar bir belirsizlik hakim durumda. Ekonomistler, Çin tecriti, ABD için gündemdeki olası resesyon riski, Rusya Ukrayna savaşı gibi faktörlerin, altın fiyatını sıkıştırıcı etkiye sebep olduğunu açıklıyorlar. Tüm bu bilgiler aslında şu an altın bozdurmak mantıklı mı? sorusunu soranlar için oldukça önemli hale geliyor.
Ekonomistler, FOMC tarafından paylaşılan tutanakların şu an için piyasaları negatif yönde etkileyecek veriler sunmadığını savunuyorlar. Diğer yandan, FED faiz artırım kararı çerçevesinde global altın fiyatlarında baskının devam edebileceği aktarılıyor. Risklerden ve enflasyondan kaçınmak için gündeme taşınacak korunma hamlelerinin ise tahvil faizi ve döviz kurunda artış eğilimini doğurabileceği belirtiliyor. Mayıs-Haziran ayları arasında doların, altına göre daha az belirsizlik içeren bir yatırım aracı olabileceği konu alınıyor.
2022 Yılında Altın Fiyatları Ne Olur?
2022 yılında altın fiyatları ne olur? sorusunun yanıtı ekonomistlerin geleceğe yönelik altın fiyatı tahmin detaylarını içeriyor. 2022 altın fiyatına ilişkin tahmin Goldman Sachs stratejistleri tarafından gerçekleştirildi. Stratejistlere göre şu an için altın üzerinde baskı olsa dahi 2022 sonunda 2.150 dolarlık fiyat tabloya gelebilir. 2022 yılının son dönemlerinde altına yatırımın artabileceğini gündeme getiren stratejistler, 12 aylık periyottaki altın fiyat tahminlerini ons başına 2 bin dolardan 2.150 dolara çıkardılar.
Stratejistler, 2022 ikinci yarısında gelişen piyasaların dolar cinsinden alım güçlerinin yükseleceğini ancak ABD büyümesinin yavaşlamaya girebileceğini düşünüyorlar. Bu etkinin altın fiyatlarında yeni bir destek yaratabileceğini savunuyorlar. Altının hala jeopolitik risklere karşı güvenli liman olduğunu açıklayan ekonomistler, portföylerini korumak isteyenlerin altın alım taleplerini 2022 sonunda yükseltebileceklerini ifade ediyorlar.
Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Neler?
Altın fiyatlarını etkileyen faktörler şunlardır:
- Global bazda enflasyon,
- ABD devlet tahvilleri getiri oranları,
- Dolar/Euro pariteleri,
- ABD reel kesim güven endeksi,
- Doğalgaz ve Ham petrol fiyatlarında değişimler,
- Savaşlar ve ülkeler arası politik dengeler,
- ABD faiz oranı artış ve düşüşleri,
- Altın arzında veya talebinde denge değişimleri,
Sıralanan faktörler ve daha pek çok faktör altın fiyatlarının şekillenmesinde etkilidir. Şu an altın bozdurmak mantıklı mı? sorusu üzerinde yoğunlaşanlar, günümüzde bu faktörlere ilişkin bilgilerin ne konumda olduğunu takip etmelidirler. Örneğin, altın alımına yönelik alım talebi artıyor, arz düşüyorsa, altın fiyatında artış beklenir. Ham petrol fiyatlarındaki yükseliş ise altın ons fiyatını yükseltici etki sağlar. Ülkeler arasındaki savaşların ve politik çekişmelerin uzun süre devam etmesi, altını güvenli liman haline getirebilir. Faktörlerin altın fiyatı üzerindeki etkileri inceleyerek alım-satım kararlarını daha doğru vermek mümkün hale gelir.