Çanak Formasyonu Nasıl Çalışır? Çanak Formasyonu Hedefi ve Sonrası Ne Olur?

Çanak formasyonu, genellikle piyasalarda fiyatların dipte olduğu dönemde ortaya çıkan ve yükseliş trendi başlangıcına işaret ettiği için dönüş formasyonları arasında incelenen formasyon tipidir. Diğer yandan, piyasada düşüş trendi ardından, yeterli güç seviyesine sahip olmayan bir yükseliş eğilimi oluştuysa devamında çanak formasyonu grafiğe gelebilir. Bu içeriğimizde sizlere çanak formasyonun nasıl yorumlandığı, sonrasında oluşabilecek fiyat hareketleri, evreleri ve hedefleri hakkında bilgiler sunacağız.

Çanak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Çanak formasyonu yorum başlığı altında, bu formasyonun kısa, orta ve uzun vadede önemli miktarda kar marjı yaratabilecek bir formasyon tipi olduğu söylenebilir. Çünkü, birkaç aydan birkaç yıla kadar grafikte görülebilen çanak formasyonları, uzun vadede yay, orta vadede “U” harfi şeklinde gözlemlenirler.

U şeklinde veya yumuşak bir eğime sahip yay formunda çanak formasyonlarının grafiğe ilk yansımaya başladığı anlarda, yatırımcılar için alım fırsatının başladığına yönelik yorum yapılır. Erken evrede çanak formasyonunu fark ederek uygun fiyattan alıma gidenlerin ise formasyonun kırılım evresiyle kara geçebilecekleri belirtilir.

  • Çanak formasyonu gören bir yatırımcı grafikte 3 farklı evre ile karşılaşacaktır. İlk bölümde aşağı yönlü bir eğri gören yatırımcı, formasyonun dip oluşumuna yaklaştığını bilmelidir.
  • Hemen ardından oluşan dip fiyat evresinde satın alım koşulları değerlendirilebilir. Bu durumda formasyonun 3. evresi olan toparlanma sürecinde sabırla beklemek ve kırılım evresi ardından satışa ilişkin karar almak doğru olacaktır.

Bahsettiğimiz sistemi aşağıda yer alan çanak formasyon grafiğini inceleyerek daha iyi bir şekilde kavrayabilirsiniz.

Megafon Formasyonu Nasıl Çalışır | Megafon Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Kama Formasyonu Nasıl Çalışır? Kama Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir? Yükselen Üçgen Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Gartley Formasyonu Nedir? Gartley Formasyonu Nasıl Yorumlanır ve Hedefi Ne?

 

Çanak Formasyonu Nasıl Çalışır?

Çanak formasyon çalışması denildiğinde akla 4 ana çalışma bölümü gelir. Çanak formasyonun oluşmasında ve çalışmasında etkili olan 4 evre hakkında bilgiler aşağıdaki şekildedir.

  • Düşüş Bölümü: Düşüş bölümü piyasada satıcıların güçlü olduğu ve satış baskısının yer aldığı süreyi ifade eder. Bir çanak formasyonun çalışmaya başlaması için ilk olarak piyasada yoğun satış ile düşüş trendi hakim olmalıdır.
  • Satışta İşlem Hacmi Azalışı: Satışta doygunluğa ulaşılması ardından, düşüş trendinde yavaşlama oluşur ve çanak formasyonunun ikinci evresine giriş yapılır. Bu evrede formasyonun çalışması için fiyatlarda dalgalanmalar oluşur.
  • Dip Bölümü: Kararsız geçen dalgalanma süreci ardından, yay şeklini oluşturan panikli satışlar tekrar başlar. U harfinin tam ortasında yer alacak olan dip fiyatın gelmesi ile çanak formasyonunun çalışma süresinin %50’si tamamlanır.
  • Toparlanma: Dip fiyatın gelmesi ise elinde yüksek sermayesi olan yatırımcıların iştahını arttırır ve çanağın %50’sinin tamamlandığını fark eden deneyimli yatırımcılar, uygun fiyattan alıma başlarlar. Yatırımcıların bu kararı piyasada toparlanma evresini oluşturur ve çanak formasyonun 4. evresine giriş yapılır.

Aslında 4. evreyle birlikte çanak formasyon modeli tamamlanır. Grafikte U veya uzun yay şeklinde modeli görmek mümkündür. Formasyon arkasından oluşan ve yatırımcıların heyecanla beklediği bölüm ise kırılma evresidir. Toparlanma ardından gelen kırılmada yükseliş trendi kendini gösterir.

Çanak Formasyonu Sonrası

Çanak formasyon sonrası, grafiğe fiyat kırılmasının yansıması beklenir. Bildiğimiz gibi çanak formasyonundaki, yay modeli fiyat toparlanması ile tamamlanmaktadır. Örneğin 10 dolar civarında toparlanma yapan ve çanak modelini oluşturan bir varlığın sonrasında kısa vade dalgalanıp, 15 dolar seviyesine kadar sıçraması beklenir. Bu durumda kırılma gerçekleşir. Kırılma ardından yükseliş trendi bir süre daha devam eder. Tepe fiyatın görülmesi ardından ise satış baskısı tekrar hakim olacak ve bir dip gelecektir.

Çanak Formasyonu Hedefi

Çanak formasyon hedefi hakkında bilgi verebilmek için tekrar formasyonun evrelerinden söz etmek gerekir. Çünkü çanak formasyonun hedef fiyatı aynı zamanda formasyonun başladığı noktadaki değer kaybı oranıyla bağlantılıdır.

Çanak formasyonunun toparlanma evresinde alıcılar satıcı tarafa karşı üstün gelmeye başlarlar. Toparlamadan önce ise belirli bir oranda değer kaybı meydana gelmiştir. Toparlanma evresi genel itibari ile düşüş bölümünün tam tersi bir görüntüyü grafiğe alır. Toparlanmanın diğer niteliği ise düşüş bölümü süresini taklit etmesidir.

Kısacası toparlanma evresinde, önceki düşüş bölümünde meydana gelen değer kayıp oranı kadar fiyat değerlenmesi, değer kaybı süresine eş değer zamanda ortaya çıkacaktır. Böylece hızla düşen derin çanak, diğer eksendeki harekete uygun formda hızlı bir tırmanış yapar. Tırmanışın sonunda gelen tepe fiyat ise hedeftir.

Daha net şekilde ifade etmek gerekirse formasyona 10 dolar olarak başlayan ve düşüş trendinde 5 dolara kadar gerileyen varlık, toparlanma ardından en az 10 dolarlık alana geri dönmeli ve kısa süreli dalgalanma sonrası birkaç dolar daha artmalıdır. Yatırımcıların hedefi ise tüm çanak formasyonu evrelerini yakından takip ederek sinyallere göre yatırım pozisyonu açmaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Forex Ve Kripto Para Terimler Sözlüğü Haberleri