W Formasyonu Nedir?
W formasyonu, düşüş trendleri hakkında bilgi sunan ve onları belirleyen formasyondur. Düşüş trendinde yön alan fiyatın dibi görmesi ardından, düzeltme hareketi ile tekrar artması, ardından dip noktadaki bir dirence tekrar düşmesi, W formasyonunu oluşturur.
W Formasyonu Nasıl Yorumlanır?
W formasyonu yorumlanırken ilk olarak W şeklini oluşturan fiyat hareketleri yorumlanır. W formasyon modeli görüldüğünde, bir varlık fiyatının düşüş trendiyle dip seviyeyi gördükten sonra düzeltme hareketi ile artışa gittiği bilinmelidir. Bu artış ardından fiyatın tekrar dip seviyeye inmesi ise grafikte W şeklinin görüntülenmesine yol açar. Formasyon W harfine benzediği için çift dip formasyonu adıyla da anılmaktadır.
Fiyat düşüşü- fiyat artışı- fiyat düşüşü-artışı şeklinde oluşan W formasyon modeli yorumlanırken, 2. dip noktayı gören fiyatın bir sonraki adımda direnç seviyesini aşacağı belirtilir. Bu durumda W formasyonu oluşturan varlığın, ilk veya 2. dipte satın alınması, direnci kırarak tepe fiyata ulaşması halinde ise satışa çıkılması beklenir.
W Formasyonu Nasıl Çalışır?
W formasyonunun çalışması ve oluşması için öncesinde ikili tepe formasyonu adı verilen M formasyonunun oluşması gerekir. İkili tepe formasyonun dip noktasından gelen hızlı bir yükseliş W şeklinin ortasında yer alan tepe fiyata ulaşılmasını sağlar.
Bir varlığın fiyatı düşüş trendi içerisindeyken ilk artışı yaptığında W formasyonunun orta noktasındaki tepe fiyatı ortaya çıkarır. Bu noktada fiyat artışını fırsat bilen yatırımcılar satış baskısı yaratırlar ve fiyat bir kez daha düşüşe giderek, W şeklinin 2. dip noktasını oluşturur. Özellikle uygun fiyattan yatırım varlığı almak isteyenler 2. dipte alıma yöneldiklerinde fiyat bir kez daha artar ve W formasyonu tamamlanır. Formasyonun çalışmasına dair bilinmesi gereken diğer detay son artış ile gelen tepe fiyatın, ilk tepe fiyattan ortalama 2 kat daha fazla olabileceğidir.
Gartley Formasyonu Nedir? Gartley Formasyonu Nasıl Yorumlanır ve Hedefi Ne?
W Formasyonu Sonrası
W formasyonu oluştuktan sonra artış trendinde olan varlığın fiyatı kısa vadede artmaya devam edebilir. Grafiğe gelen W şeklinin uç kısmındaki tepe fiyat, kırılma çizgisini aşarak 1.5 kat daha yükselmeye devam edebilir. Çünkü bu süreçte piyasada sadece uzman değil acemi yatırımcılarda bulunur ve yatırımcıların alım doygunluğuna ulaşmaları kısa bir zaman daha sürer.
Ancak, alım taleplerinde doyumun oluşması ardından hızlı bir düşüş trendi başlayacak ve W formasyon ardından fiyat gerilemesi görülecektir. Bu durumda W formasyonun boyun çizgisi altına kadar fiyat düşüşü gelecek ve tekrar varlık toplama süreci içerisine giriş yapılacaktır.
W Formasyonu Hedefi
W formasyonunda hedefi aslında kısa vadede en ideal fiyattan satış yaparak kara geçmektir. Diğer bir ifade ile W formasyon kısa vadeli yatırım hedefi olan yatırımcılarca sıklıkla takip edilir. W formasyonu oluştuğunda düşüş trendinde olan varlık kısa sürede artışa geçer ve tepe fiyatı gördüğünde ise deneyimli yatırımcılar varlıklarını tecrübesiz yatırımcılara satarak-devrederek kar elde etme hedefindedirler. Bu yüzden amaç, W formasyonu 1. tepe fiyata ulaştıktan sonra gelen düşüşte en uygun fiyattan varlığı almak ve 2. tepe fiyatta satışa gitmektir.
Diğer yandan, 1.tepe fiyatta veya 2. tepenin kırılma çizgisini aşacağı kısa sürelik dilimde deneyimli yatırımcılarla satışa çıkılabilir. Ancak bu kararı vermek için W formasyonu öncesinde oluşan M (ikili tepe) formasyonunun grafikte net şekilde saptanması, fiyatın anlık takip edilmesi gerekir.