Gece yarısı yayınlanan kripto para yönetmeliği ile Türkiye’de bu alanda ilk yönetmelik de yayımlanmış oldu. Yönetmelikte yer alan maddeler ise bazı yatırımcıların kripto varlıklara yönelik kısıtlama getirildiğine yönelik algısının oluşmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak uzman isimler ise açıklama yaparak yönetmeliğin ne anlama geldiğini yorumladılar. Kripto para birimleri ile ilgili çeşitli firmaların avukatlığını yapmakta olan Oğuz Evren Kılıç duruma yönelik açıklamalar yaptı. Kılıç’a göre temel olarak yönetmelik kapsamında bankaların kripto para ödemelerinden hariç tutulmadığını ve ileride çıkacak düzenleme ile bankalar üzerinden kripto alım satım işlemlerinin yapılabileceğini belirtti.
Bankalarda İşlemler Devam Edecek
Kılıç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yönetmelik sadece ödeme kuruluşlarına yönelik bilgileri içeriyor. Özet bir şekilde, kredi kartı ve benzer araçlar ile kripto para alım satımı yapılamayacak. Kripto varlıklar hiçbir alışveriş için kullanılmayacak, elektronik ödeme hizmet sağlayıcısı olanlar kripto para hizmeti veremeyecekler,” dedi.
Bu durumun endişe yaratmaması gerektiğini de söyleyen Kılıç, bundan sonra ise devletin kripto sektörüne yönelik çok yakın markaj uygulayacağını ve bunun devamında ise Binance gibi borsalara doğrudan para göndermenin sorun yaratabileceğini de belirtti. Aynı zamanda Kılıç, bu durumun ileride belirli bankaların bu konuda hizmet vermesine ve işlemlerden vergi alabileceklerini de belirterek ileride daha kapsamlı kısıtlamalara aracı olacağını da ifade etti. Yönetmelik ise 30 Nisan tarihinden itibaren geçerli olacak.