Kripto Paralardaki Fork (Çatallanma) Nedir?

Kripto Paralardaki Fork (Çatallanma) Nedir?

Kripto paraların hayatımıza girmesiyle birlikte bu sektörle ilgili pek çok terim de ortaya çıktı. Bu terimlerden en sık duyulanı ise kripto paralardaki fork yani çatallanma terimi. Fork İngilizcede çatal anlamına gelmekte. Çatallanmalar genellikle aynı ağ üzerinde bulunan kullanıcılar arasında yaşanan fikir ayrılıkları yüzünden yaşanır. Çatallanmanın üç farklı şekli bulunmakta. Bunlar Soft Forks yani Yumuşak Çatallar, Hard Forks yani Sert Çatallar( hard fork) ve Contentious Hard Forks yani Çekişmeli Çatallar olarak adlandırılırlar.

Kripto Paranın Çatallanma Sebepleri ( Hard fork)

Pek çok kripto para açık kaynak kodlu olarak geliştirilir. Bir başka deyişle paranın gelişmesini kendi kontrolü altında yatan herhangi bir kişi bulunmaz. Birden fazla kişinin olayın içinde bulunduğundan dolayı yaşanan fikir ayrılıkları çatallanmanın sebebi olabilir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki her çatallanmadan sonra yeni bir kripto para ortaya çıkmaz.

Yumuşak Çatallanma ( Soft fork) Nedir?

Yumuşak çatallanma blok zincirinin üzerinde kurulu olduğu platforma herhangi bir güncelleme geldiğinde görülür. Bu çatallanmada pek çok özellik aynı şekilde kalmaya devam eder. Yapılan yeni ayarlamalar sonrasında işleyiş normal bir şekilde sürer.

 

Kripto Paralardaki Fork (Çatallanma) Nedir? Kripto Paralardaki Fork (Çatallanma) Nedir?

Sert Çatallanma ( Hard fork)  Nedir?

Sert çatallanmalar zincir üzerinde geriye doğru fakat uyumlu olmayarak yapılan çalışmalardır. Ağda üzerinde bulunan herkesi sistemlerine en yeni yazılımı yüklemeleri için teşvik eder. Yazılımı yüklemeyenler ağa dahil olamazlar. Zincirin önceki sürümünde belirli bir oranda üye kalmışsa bunun anlamı artık kripto paranın iki farklı sürümü olduğudur.

Çekişmeli Çatallanma Nedir?

Topluluk içinde herhangi bir anlaşmazlık ortaya çıktığında çekişmeleri çatallanma görülür. Fikir ayrılıkları neticesinde tek bir blok zinciri iki ayrı blok zincirine bölünür. Topluluğun iki ayrı bloğa ayrılmasından sonra kişiler kendi tercih ettikleri blok zinciri üzerinde çalışırlar. Yeni blok zincirine geçenler burada yeni bir kripto para oluşturmuş olurlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.