Onchain Analizi Nedir? Onchain Analizi Nasıl Yapılır?
Onchain Nedir?
Onchain nedir? Onchain ödeme yapılmaksızın kullanıcıların yapılan işlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi alabilmesini sağlayan araştırma stratejisidir. Kullanıcılar kripto para dünyası veya madenciliğe dair yapacağı işlemlerin takibini ayrıntılarını, veri bilgilerini, piyasa hareketlerini ve gelecekteki piyasa hareketlerini öğrenebilmektedir. Mantıksal bir yaklaşım beraberinde analistlerin zincir içi analiz yapabilmesi ile kategori içinde sınıflandırılan her durumla ilgili bilgi alabildiği de bilinmektedir.
Onchain analizlerinde kripto para piyasasının değeri, HODL durumu, gelecekteki beklentisi, fiyat artışı, düşüşü ve pek çok durum incelenebilmektedir. Bu sayede doğru yatırım çeşidinin hangisi olduğuna mantıklı bir şekilde karar verilmesi sağlanarak düşük risk eğilimindeki işlemlerin yapılması mümkün olmaktadır.
Onchain Analizi Nasıl Yapılır?
Onchain analizi nasıl yapılır sorgulamasına yönelik aslında nasıl çalışacağı belirtilmektedir. Zincir içi analiz şeklinde bilinen onchain içindeki metriklerin 3 kategori de sınıflandırıldığı bilinmektedir. Bu sınıflandırma şu şekilde belirtilir.
- Kripto para piyasasının değeri
- Varlıkların HODL durumu
- Kripto paranın geleceği
Yukarıda belirtilen sınıflandırma aynı zaman analizin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgileri de öne çıkartır. Kullanıcılar da bu bilgiler beraberinde onchain analizi yapabilmektedir. Kripto para piyasası değeri aynı zamanda kapitilasyonu şeklinde değerlendirilmektedir. Aynı zamanda blok zinciri ağının net değerini göstermektedir. kripto para fiyatının dolaşım arzıyla beraber çarpımı şeklinde bilinmektedir.
HODL durumunda kullanıcıların kripto para platformunu belirleyebilme amaçlı metrik kullanmasıdır. HODL durumu uzman analistlerin yatırımcı kişilerin herhangi bir tokeni metrik edip etmediğini yani satıp satmadığını inceleyip belirtmektedir. Aynı zamanda piyasada mevcut varlıkla ilgili gelecek beklentisi artış olup olmayacağı gibi konuları da incelemektedir. Onchain analizi kapsamında büyük yatırımcıların konsantrasyon ölçümlerinin de kullanıldığı bilinmektedir. Risklerin en aza indirilmesi açısından yapılan analizlerin önemi büyüktür. Ayrıca kullanıcıların incelediği bir konudur.
Kripto paranın gelecek beklentisi konusundan kripto varlığının vadeli işlemlerdeki toplu ve açık pozisyonları incelenmektedir. Takip edilen token veya altcoin fiyatları Bitcoin fiyatı ile ilişkilendirilerek mevcut risklerin en düşük seviyeye çekildiği bilinmektedir. Bitcoinin fiyatının düşüşe geçmesi beraberinde kripto para birimlerinin kayıpları azaltılabilmektedir. Bazı tokenlerin giriş-çıkış kapsamında sürekliliği halinde analistler varlığı benimseyerek daha belirgin durum değerlendirmesi yapmakta ve yatırımcılara yardımcı olabilmektedir.
Onchain Grafikleri Nelerdir Nasıl Okunur
Son dönemlerde popüler olmaya başlayan onchain grafikleri nelerdir, nasıl okunur sizler için derliyoruz.
1Y+ HODL Wave
MVRV Z-Score
RHODL Ratio
Relative Unrealized Profit/Loss
Reserve Risk
Active Address Sentiment Indicator
Advanced NVT Signal
1Y+ HODL Wave
1Y+ HODL Wave grafiği onchain grafiklerinden biridir.
Göstergeye Genel Bakış
- 1Y+ HODL Wave, başlangıçta Unchained Capital tarafından yürütülen çalışmalara dayanmaktadır.
- HODL Wave verileri, bitcoin'i bir cüzdandan diğerine en son taşınmasından bu yana yaşa göre gruplandırır.
- Bu örnekte, en az 1 yıl boyunca bir cüzdandan diğerine taşınmamış tüm bitcoinlerin yüzdesine bakıyoruz.
- Bu, bitcoinlerin en son ne zaman gönderildiğini belirlemek için blok zinciri verilerine baktığımız için iyi bir blok zinciri analizi örneğidir.
Bu Gösterge Nasıl Kullanılır
1 yıllık HODL madeni paralarının yüzdesindeki belirli hareketler, Bitcoin fiyatının piyasa döngüsündeki en yüksek ve en düşük seviyelere denk geldiğinden, bu spesifik 'yaşa' bakmak faydalıdır. Bunun nedenleri, piyasa psikolojisi tarafından yönlendirilir, yani, piyasa döngüsünde nerede olduğumuza bağlı olarak, madeni paraları tutan ve onları satmaya mı yoksa elinde tutmaya mı karar veren insanların duyguları.
Örneğin, fiyat yeni bir döngünün zirvesine doğru tırmandıkça 1 yıl+ kripto para oranının düştüğünü görebiliriz. Bu kısmen, 1 yıldan fazla bir süredir kripto paraları elinde tutan kişilerin bir miktar kar elde etmeye karar vermelerinden kaynaklanmaktadır, bu nedenle kripto paraları satmaktadırlar ve bu madeni paralar artık bu analizde 1 yıl+ olarak sınıflandırılmamaktadır. Bu nedenle 1yıl+ HODL (turuncu çizgi) fiyat (mavi çizgi) arttıkça düşer.
MVRV Z-Score
MVRV Z-Score onchain analizlerinde kullanılan 2 inci indikatörlerden birisidir.
Göstergeye Genel Bakış
MVRV Z-Score, Bitcoin'in "gerçeğe uygun değerine" göre aşırı derecede fazla veya düşük değerde olduğu dönemleri belirlemek için blok zinciri analizini kullanır.
Üç metrik kullanır:
- Piyasa Değeri (mavi çizgi): Bitcoin'in mevcut fiyatının dolaşımdaki madeni para sayısı ile çarpımı. Bu, geleneksel pazarlardaki piyasa değeri gibidir, yani hisse fiyatının hisse sayısı ile çarpımı.
- Gerçekleşen Değer (turuncu çizgi): Gerçekleşen Değer, Bitcoin'in mevcut fiyatını almak yerine, her bir Bitcoin'in son taşındığı, yani bir cüzdandan diğerine en son gönderildiği zamandaki fiyatını alır. Daha sonra tüm bu bireysel fiyatları toplar ve ortalamasını alır. Daha sonra bu ortalama fiyatı dolaşımdaki toplam madeni para sayısıyla çarpar.
- Bunu yaparken, Piyasa Değeri metriğinde sahip olduğumuz kısa vadeli piyasa duyarlılığını ortadan kaldırır. Bu nedenle, o zamanki piyasa duyarlılığına bağlı olarak Piyasa Değerinin yukarı ve aşağı hareket ettiği Bitcoin değerinin daha 'gerçek' uzun vadeli bir ölçüsü olarak görülebilir.
- Z-skoru (kırmızı çizgi): Piyasa değeri ile gerçekleşen değer arasındaki verilerdeki uç noktaları ortaya çıkaran bir standart sapma testi.
MVRV Z Nasıl Kullanılabilir
MVRV Z-skoru, tarihsel olarak, piyasa değerinin, gerçekleşen değerin olağandışı bir şekilde üzerinde hareket ettiği dönemleri belirlemede çok etkili olmuştur. Bu dönemler, pembe kutuya giren z-skoru (kırmızı çizgi) ile vurgulanır ve piyasa döngülerinin zirvesini gösterir. Her döngünün yüksek piyasasını iki hafta içinde seçebildi.
Ayrıca, yeşil kutuya giren z-skoru ile vurgulanan, piyasa değerinin gerçekleşen değerin çok altında olduğunu da gösterir. Bu dönemlerde Bitcoin satın almak, tarihsel olarak çok büyük getiriler üretti.
RHODL Ratio
RHODL Ratio onchain analizinde kullanılan 3 inci indikatörlerden birisidir.
Göstergeye Genel Bakış
Bu gösterge, Gerçekleşen Değer HODL Dalgaları oranını kullanır.
- Özetle, Gerçekleşen Değer HODL dalgaları, UTXO'ların (madeni paraların) farklı yaş bantlarıdır ve her banttaki madeni paraların Gerçekleşen Değeri ile ağırlıklandırılır.
- Gerçekleşen Değer, UTXO'ların (jetonların) bir cüzdandan diğerine en son taşındıkları andaki fiyatıdır.
- RHODL Oranı, 1 haftalık RHODL bandı ile 1-2 yıllık RHODL bandı arasındaki orana bakar.
- Aynı zamanda, oranı gün sayısı olarak piyasanın yaşıyla çarparak, zamanla artan hodl'ing ve kayıp madeni paralar için kalibre edilir.
- 1 haftalık değer 1-2 yıldan önemli ölçüde yüksek olduğunda, piyasanın aşırı ısındığının bir işaretidir.
Bu Gösterge Nasıl Kullanılır
Gösterge, Bitcoin'in önceki makro döngülerinin her birinin yüksek fiyatını büyük bir doğrulukla belirleyebilir.
Pazarın zirvesini birkaç gün içinde doğrulukla tanımlar.
Kırmızı bant içine giren RHODL oranı, piyasanın döngüsünün zirvesine yaklaştığının sinyallerini veriyor. Bu, tarihsel olarak, yatırımcıların her döngüde kar elde etmeleri için iyi bir zaman olmuştur.
Diğer zincir üstü göstergelerin aksine, RHODL oranı, Nisan 2013'te yüksek bir döngünün yanlış sinyalini vermez. Bu, ona diğer zincir üstü göstergelere göre benzersiz bir avantaj sağlar.
Relative Unrealized Profit/Loss
Relative Unrealized Profit/Loss onchain analizin kullanılan 4 üncü indikatörlerden birisidir.
Göstergeye Genel Bakış
Bu gösterge, şu şekilde tanımlanabilecek Piyasa Değeri ve Gerçekleşen Değerden türetilmiştir:
- Piyasa Değeri: Mevcut Bitcoin fiyatının dolaşımdaki madeni para sayısı ile çarpımıdır. Bu, geleneksel pazarlardaki piyasa değeri gibidir, yani hisse fiyatının hisse sayısı ile çarpımı.
- Gerçekleşen Değer: Gerçekleşen Değer, Bitcoin'in mevcut fiyatını almak yerine, her bir Bitcoin'in son taşındığı, yani bir cüzdandan diğerine en son gönderildiği zamandaki fiyatını alır. Daha sonra tüm bu bireysel fiyatları toplar ve ortalamasını alır. Daha sonra bu ortalama fiyatı dolaşımdaki toplam madeni para sayısıyla çarpar.
Gerçekleşen Değeri Piyasa Değerinden çıkararak Gerçekleşmemiş Kar/Zararı hesaplarız.
- Gerçekleşmemiş Kâr/Zarar, Bitcoin'deki toplam kağıt kârını/zararını tahmin eder. Bunu bilmek ilginçtir, ancak daha büyük bir değeri, bunun zaman içinde nispeten nasıl değiştiğini belirlemektir.
- Bunu yapmak için Gerçekleşmemiş Kar/Zararı Piyasa Değerine bölebiliriz. Bu, Bitcoin için zaman içinde yatırımcı duyarlılığını izlemek için çok yararlı olan Göreceli Gerçekleşmemiş Kar/Zarar yaratır.
Grafik Nasıl Görüntülenir
Bu aracın temel prensibi, piyasa değeri ile Bitcoin yatırımcılarının kâr elde etmesi arasındaki orandır.
Piyasa değeri kâr almaktan çok daha hızlı yükseldiğinde, piyasanın aşırı ısındığını görüyoruz, bu durum yatırımcı açgözlülüğü (kırmızı bant) nedeniyle söylenebilir. Stratejik yatırımcı için bu tür zamanlar tarihsel olarak kâr elde etmek için elverişli olmuştur.
Piyasanın hangi aşamasında olduğumuzu belirlemek için Bitcoin Göreceli Gerçekleşmemiş Kar/Zararın farklı yüzdelerini kırabiliriz. Bu, uzun vadeli stratejik yatırımcı için avantajlı olabilir.
Reserve Risk
Reserve Risk onchain analizlerinde kullanılan en önemli indikatörlerden birisidir.
Göstergeye Genel Bakış
Rezerv Riski, belirli bir zamanda Bitcoin fiyatına göre uzun vadeli bitcoin sahipleri arasındaki güveni görselleştirmemizi sağlar.
Güven yüksek ve fiyat düşük olduğunda, o zaman Bitcoin'e yatırım yapmak için çekici bir risk/ödül vardır (yeşil bölge). Güven düşük ve fiyat yüksek olduğunda risk/ödül çekici değildir (kırmızı bölge). Rezerv Riskinin yeşil bölgede olduğu dönemlerde Bitcoin'e yatırım yapmak, zaman içinde büyük getiriler üretti.
Rezerv Riskini hesaplamak için gerekli adımlar
Bu bölüm, Rezerv Riskini hesaplamak için gerekli olan aşağıdaki metrikleri tartışacaktır:
- - Yok Edilen Bitcoin Günleri (BDD)
- - Düzeltilmiş Bitcoin Günleri Yok Edildi (ABDD)
- - Bozuk Paranın Değeri (Gün) Yok Edildi (VOCD)
- - Yok Edilen Madeni Paranın Ortanca Değeri (Gün) (MVOCD)
- - HODL Bankası
Kanıtlar, genel olarak, uzun vadeli Bitcoin sahiplerinin Bitcoin'in piyasa döngüleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğunu ve Bitcoin alıp satmak için iyi zamanları belirlediğini gösteriyor. Bitcoin'e yeni giren ve onu öğrenen yeni katılımcılara kıyasla bu alanda daha deneyimli oldukları düşünüldüğünde bu şaşırtıcı değil.
Bu, Bitcoin Günleri ve Yok Edilen Bitcoin Günleri kavramlarını anladığımızda görselleştirilebilir:
- Bitcoin Günleri = Bitcoin Miktarı * Madeni paraların bir kullanıcı cüzdanından diğerine taşınmasından bu yana geçen gün sayısı.
- Bu, uzun süreli sahipler tarafından tutulan madeni paralara daha fazla değer atfetmemizi sağlar - çünkü çok sayıda gün boyunca hareket etmeyen madeni paralara sahipler.
- Yok Edilen Bitcoin Günleri = Bir bitcoin bir cüzdanda oturduğunda, Bitcoin günleri tahakkuk eder, daha sonra satıldığında o günler 'yok edilir'.
- Örnek: 1 Bitcoin satın alıyorum ve 7 gün boyunca cüzdanımda tutuyorum. Daha sonra satıyorum, bu da cüzdanımdan yeni alıcı cüzdanına (7 BDD) geçtiğinde 7 Bitcoin Gününü 'yok edecek'. Not: Bitcoin'ler aslında yok edilmez, sadece terminolojidir.
Düzeltilmiş Bitcoin Günleri Yok Edildi = BDD / Dolaşan Bitcoin Arzı
Madencilik sürecinde sisteme giren Bitcoin sirkülasyonu zamanla arttığından, uzun vadeli sahipler tarafından zaman içinde satılan Bitcoin miktarını doğru bir şekilde temsil edebilmemiz için buna uyum sağlamamız gerekiyor.
Daha sonra Düzeltilmiş Bitcoin Günlerinin Yok Edildiği ortalama değerini alır ve hangi günlerde ortalamadan daha fazla Düzenlenmiş BDD'nin yok edildiğini görürsek, uzun vadeli katılımcıların nerede daha fazla satış yaptığını görebiliriz. Bu, aşağıdaki çizelgede kırmızı çizgilerin yoğunluğu ile gösterilir. Uzun vadeli sahiplerin genellikle Bitcoin balonlarının zirvelerine yakın satışlarda oldukça iyi olduğunu görebiliriz.
Advanced NVT Signal
Advanced NVT Signal indikatörü onchain analizin bel kemiği indikatörlerinden birisidir.
Göstergeye Genel Bakış
- Bu, NVT Signal adlı önceki bir zincir üstü göstergede bir gelişmedir.
- NVT Signal, Bitcoin ağının toplam değerini (piyasa değerini söylemenin başka bir yolu) alır ve bunu 90 günlük günlük işlem değerinin hareketli ortalamasına böler.
- NVT Sinyali = Ağ Değeri / Günlük İşlem Değerinin 90DMA'sı
- NVT Signal başlangıçta döngü üstlerini toplamanın bir yolu olarak kullanılıyordu, ancak zamanla zincirden daha fazla paranın tutulması nedeniyle, NVT Signal'in etkinliği azaldı.
- NVT Sinyalinin bu uyarlaması, Bitcoin'in ne zaman aşırı alındığını (kırmızı bölge) veya aşırı satıldığını (yeşil bölge) belirlemek için standart sapma bantları ekler. Bu, Bitcoin yatırımcıları için döngü içi kâr alma puanları sağlayabilir.
Onchain Analiz Eğitimi
Onchain analiz eğitimi analistlere somut veriler beraberinde belirgin temellere dayalı kripto para birimlerinin kapsamlı bir şekilde bilgilerinin alınabilmesini sağlamaktadır. Yatırımcılar analist kripto para birimi ve blok zincirlerinin şeffaf bir şekilde kapsamlı bilgilerini edinebilmektedir. Onchain analiz eğitimi sayesinde gelecek zamanda piyasa hareketlerinin önemli seviyede piyasa hareketlerinin tahmin edilebilmesi mümkün olmaktadır. Oncahin analizi nasıl yapılır sorgulama başlığı altında belirtilen 3 ana madde ile ilerleyen analizler eğitim sürecinde de öğretilen bilgilerdir.
Onchain Verileri
Onchain verileri genel bakımdan göstergeler, sinyaller ve kitaplıklar şeklinde öne çıkan bir konudur. Kripto para dünyası ile ilişkilendirilen bu konu kullanılan uygulama içinde varlıkların arz talep döngüsünü, işlem hacimlerini, ücretlerini, gelecek beklentisini, grafik göstergesini ve daha birçok konuyu kapsamaktadır.
Onchain verileri sayesinde her kullanıcı analist stratejisini öğrenerek mantıksal yaklaşımla geleceğe dönük yatırımlar yapabilmektedir. İşlem fikirleri kapsamında yapılması tavsiye edilen veya öngörülen durumlarda daha hızlı davranılmasını ve doğru zamanla ile kar elde edilmesini sağlar. Ayrıca kullanıcıların varlıkları düşük fiyattan alıp yüksek fiyata satış yapma beraberinde kazanç fırsatı sunar.
Görsel ve yazı kaynağı: Looktobitcoin.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.