Scrypt Nedir? Nasıl Çalışır? - Tüm Detaylar

Scrypt Nedir? Nasıl Çalışır? - Tüm Detaylar

Scrypt Nedir? Nasıl Çalışır? - Tüm Detaylar

Scrypt terimini kripto para dünyasında, özellikle Litecoin madenciliği ile uğraşan kullanıcıların sıklıkla duyduğunu görürüz. Peki, Scrypt Nedir? Nasıl Çalışır? Hangi alanlarda kullanılır? Diğer algoritmalara göre farkı nedir? Tüm bu soruların detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

Scrypt Nedir?

Bir çeşit kriptografik şifreleme algoritması olarak karşımıza çıkan Scrypt, Litecoin kripto para birimi tarafından kullanılır. Proof of Work (PoW) sistemi ile çalışmaktadır ve SHA-256 algoritmasına oranla, daha az işlem gerektirdiğinden dolayı çok daha hızlı, işlem süresi kısadır.

Litecoin’in madencilik sürecinde oldukça işe yarar bir teknoloji durumuna gelir. Çünkü CPU ve GPU madencileri için özellikle kolay olması için tasarlanmış bir algoritma türüdür. Ayrıca ASIC madencilerine de küçük avantajlar sunarak madencilik sürecini sürdürülebilir hale getirir.

Aslında öyle avantajlıdır ki, Scrypt’i kullanarak LTC para birimini kazan madenciler, standart özelliklere sahip bir bilgisayarda GPU işlemcileri aracılığıyla bile kolayca kazım yapabilir.

Özellikleri Nelerdir?

PoW yani “iş kanıtı” şeklinde adlandırılan algoritma teknolojisinde SHA-256 yerine alternatif olarak kullanılır. Litecoin’in bu algoritmayı tercih etmesinin nedenleri arasında, mining işlemleri için oluşturulan FPGA ve ASIC cihazlarını SHA-256 algoritma türüne göre tasarlamak fazla maliyet gerektirmesi ve karmaşık olması, Scrypt’i tercih edilebilir kılmıştır.

Bu algoritma türünde 2,5 dakikada bir blok onayı yapılabilir. SHA-256 algoritmasını kullanan Bitcoin’de bu süre 10 dakikaya kadar ulaşmaktadır. Buradan da SHA-256 ile Scrypt algoritma türlerinin farkını daha iyi görmüş oluyoruz.

Scrypt Sonuç

Günümüzde bir kripto para birimini kazmak eskisi kadar kolay olmuyor. Özellikle de Bitcoin madenciliği neredeyse imkansız duruma geldi. Hal böyle olunca çağdan da geri kalmamak adına, yeni çözüm ve alternatifler kullanmak, gelenekselden tam olarak kopmadan akıllı bir madencilik süreci geçirmek önemli hale geldi. Tüm bu süreçlere Scrypt'in teknolojisi gerçekten bir kurtarıcı görevi görmekte. Hızlı ve diğer algoritmalara göre kolay olması sebebi ile tercih edilebilir bir algoritma olmayı başarıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.