SegWit Nedir?

SegWit Nedir?

SegWit  Segregated Witness’ın kısaltılmış hali ve Türkçe'de de ''Ayrılmış Tanık'' olarak ifade edilir.

SegWit fikri ise ilk kez 2015 yılındaki Bitcoin konferansında Pieter Wuille tarafından tanıtılmıştı. Pieter Wuille ise  BTC  geliştiricisidir ve  finans hizmetlerine dijital güvenlik sağlama alanında uzmanlaşan bir yazılım şirketi de olan Blockstream’in kurucu ortağıdır.

Kısmi çatallaşma olarak da isimlendirebileceğimiz  soft fork olayı SegWit bütün kullanıcılarının yazılımlarını güncellemeye ihtiyacı olmadan sorun oluşturmadan çalışabilecek ileriye dönük bir BTC blockchain'i  yükseltilmesidir.

Pieter Wuille’nin SegWit teklifi ise BTC topluluklarında sorunlara sebep oldu. İşleme alınması 2 yıl sürdü ve en nihayetinde 23 Ağustos 2017 senesinde etkinleştirilmesi yapıldı.

SegWit'te İşlem Nasıl Gerçekleşir?

Para işlemlerinin gerçekleştirilmesin de 3 ana faktör vardır. Bunlar Gönderen, alıcı ve imzalardan oluşur ve bu 3 faktör işlem genişliğinini büyük bir kısmını da oluştururlar. SegWit tanıklık verilerini düşünülenin aksine tanıklık bloğuna iletmez. Tam aksine SegWit 1 MB  blok boyutu kapasitesini seri hale dönüştürülmüş tanıklık verilerini tek birim ile çekirdek blok verilerini 4 birim olarak sayar ve 4 milyon birim blok taşıması gerçekleştirebilir.  Tüm bunların anlamı ise blok boyutlarının arrtırılmasıdır.

Avantajları Nelerdir?

  1. İşlem Genleşmesi Ortadan Kalktı ;  SegWit BTC 'de büyük sorunlara yaratıcı ve basit bir çözüm  haline geldi.

2.Bitcoin İşlemleri Ucuz Hale Geldi ;  Bu avantajla beraber daha ucuz ve daha hızlı işlemler için ucuz işlem ücretleri anlamına gelir.  Bu avantaj topluluklar tarafından da beğeniyle karşılandı.

3. Bitcoin İşlemleri Hız Kazandı;  SegWit  BTC  blockchain'i oldukça hafifletti.

Dezavantajları Nelerdir?

1)Yeterince Kullanılmıyor ;  Birçok madenci SegWit'i beğenmedi.  Nedeni ise düşük ücretlerin karları etkilemiyor olması ve hiç kar ettirmeyen kanıt veri olan Sidechain'i desteklemekten memnun değiller. BTC hizmetleri tıpkı cüzdanlar gibi bu SegWit ağına uyum yakalamakta zorlandı. Etkinleştirilmesi yapıldıktan 6 ay sonra 2018 Şubat ayında BTC işlemlerinin yalnızca % 14 ünde BTC SegWit kullanılmıştı. Bu rakamlar gitgide artmış olsa da ağın bütünüyle güncellemesi için epey bir zaman var.

2)Uzun Dönemdeki Problemlere Kısa Bir Çözüm Sağladı ;Bitcoin geliştiricilerinin bazıları SegWit protokolünde ölçeklenebilirlik sorununu bütünüyle çözmekten uzak olmasından şikayetçiler.  Gelecekte ise yalnızca BTC Blockchain boyutunda ve işlemlerin gerçekleşme esnasında oluşacak büyük değişikliklerin platformun ölçeklenebilmesi hususunda yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.

3) SegWit Bitcoin Topluluğunda Bölünmelere Neden Oldu; SegWit konusunda yaşanan bazı anlaşmazlıklar birtakım hard fork'ların da  gerçekleşmesine sebep oldu. En meşhur olanı ise Bitcoin Cash (BCH) oldu.

Son olarak ise SegWit’in  aktif hale getirilebilmesi için madencilerin % 95 inin onayı gerekiyor. Madenciler ise oylarını bu blokların içine belli verileri yerleştirerek belli etmiş olurlar.  Onay için gerekli oranın ise %95 olmasının nedeni “BIP 34” isimli  %95 oranını şart koşan bir softfork aktivasyonu yüzündendir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.