Binance Vadeli İşlemler Nasıl Kullanılır?
- Forward (Alivre) sözleşmesi emitia, döviz, altın ve menkul gibi varlıkların önceden belirlenmiş bir fiyat ile belli bir miktarın üzerinden -henüz gelmemiş bir tarihte- alım ve satım işlemlerini belirleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler tarihte oluşturulan sözleşmeler arasında bir ilktir.
- Futures Contract yani vadeli işlem sözleşmeler de yine bir emitia, döviz, menkul ve altın gibi varlıkların gelecekte belirli bir zaman aralığında; önceden belirlenmiş fiyat üzerinden alım ve satımı için yapılmış sözleşmelerdendir. Fakat vadeli işlem sözleşmelerini alivre sözleşmelerden ayıran mühim bir nokta vardır. Bu nokta vadeli işlem sözleşmeleri vadeli sözleşme borsaları gibi belirlenmiş yerlerde yapılır. Bu nedenle vadeli sözleşmelerin kesin ve net belli kuralları vardır. Örnek vermek gerekirse vadeli işlem sözleşmesi yapıldığında bu sözleşmelerin büyüklükleri, günlük faiz oranları bu kuralların başında gelmektedir.
Binance Üzerinden Vadeli İşlem Hesabı Nasıl Açılır?
Binance sanal platformu üzerinden vadeli işlemler hesabı açmak için kişinin öncelikle Binance sitesinde kendisine ait bir hesabı olmalıdır. Eğer Binance hesabı yoksa yapılması gereken ilk şey Binance hesabı açmak olacaktır.
Binance hesabı açmak için aktif kullanılan bir e-posta adresi kullanmak gereklidir. Çünkü hesap açmak için kullanılan eposta adresi hesabı onaylamak için ve daha sonrasında iletişim için kullanılabilmektedir. Kişi kayıt olurken güvenilir bir şifre belirlemelidir. Binance hesabı gelen eposta ile doğrulandıktan sonra artık Vadeli İşlemler hesabı açamamak için bir neden kalmamış demektir. Binance hesabı açıldıktan sonra şu adımlar takip edilmelidir.
- Binance hesabına giriş yaptıktan sonra sayfanın en üst sol köşesinde bulunana ‘Vadeli İşlemler’ sekmesi açılır.
- Vadeli İşlemler sayfasının en üst sağ kenarında hesabı açarken kullanılan eposta adresinin belli bir kısmının görünüp görünmediği mutlaka kontrol edilmeli.
- Kontrol sağlandıktan sonra Binance Vadeli İşlemler hesabını aktivite etmek için son bir adım kalmış olur. Bu adımda sayfanın en alt sağ köşesinde yer alan ‘Şimdi Aç’ seçeneğine tıklamaktır. Bu işlemden sonra artık vadeli işlem hesabı alım satım yapmaya hazır hale gelmiş olur.
Vadeli işlemler hesabını oluşturduktan sonra kullanacak kişilerin konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapması tavsiye edilir. Bu araştırmalar güvenilir kaynaklardan yapılmalı ki kişi yanlış ve hataya düşme riski en aza indirilmiş olsun.
Kullanıcılar Neden Vadeli İşlem Hesabını Kullanırlar?
Binance üzerinde hesabı bulunan kullanıcıların vadeli işlem hesabını kullanmalarının arka planında birçok sebep bulunabilmektedir. Bu sebeplerin bazılarına yer vermek gerekirse şu şekilde sıralanabilir,
- Vadeli işlem hesaplarının ortaya çıkma sebebi olan riskten korunma ve risk yönetimi kullanıcıların vadeli işlem hesaplarını seçmelerinin en temel sebebidir.
- Ticaretle uğraşan kullanıcılar alım satım yapacakları varlıklara sahip olmasalar da bu varlıklar üzerinden bahis işlemleri yürütebilmektedirler. Bu şekilde bir işlem kapasitesinin bulunması da vadeli işlemlerin tercih edilmesinin sebepleri arasında sayılabilmektedir.
- Son olarak Binance’de sürekli vadeli işlem sözleşmeleri sayesinde kullanıcılar kendi hesap bakiyelerinin neredeyse 20 katı kadar varlık alıp satabilmektedirler. Bu işlem kaldıraç denilen kavramla mümkün olmaktadır.
Kullanıcılar Binance üzerinden kullandıkları borsa cüzdanlarından ve vadeli işlemler hesabında kullandıkları hesaplar arasında fon transferi yapabilmektedirler. Bu transferi Binance Vadeli İşlemler hesabına girdikten sonra sayfanın en altında sağ tarafta bulunan ‘Transfer’ seçeneği seçilir. Açılan ekran da gerçekleştirilecek transferin tutarı girilir ve transfer onaylanır. Belirlenerek transferi gerçekleştirilen fonlar oldukça kısa bir süre zarfında vadeli işlemler cüzdanına geçiş yapar.
Vadeli İşlemler Hesabı Üstünden Neler Yapılabilmektedir?
Vadeli işlemler hesabına girildiğinde kullanıcıları karşılayan bir ara yüz vardır. Bu ara yüzde bulunan işlevler sayesinde kullanıcılar vadeli işlemler gerçekleştirebilmektedir. Ara yüzde bulunan işlevleri kullanarak şunlar yapılabilmektedir,
- Genel olarak para çevirme anlamına gelen likidasyon takibi oldukça önemlidir. Likidasyon kavramı diğer yandan borsa üzerinden satışı gerçekleştirilmiş varlıkların yeni sahiplerine ulaştırılması ile karşılığında alınan bedelin tahsil edilmesi gibi işlemlerin tamamını karşılar. Likidasyonların takibi Gösterge Fiyatları üzerinden gerçekleşir. Binance vadeli işlemler hesabının ara yüzünde bulunan işlevlerden biri de Gösterge Fiyatlarını takip etme fırsatı sunmasıdır.
- Kullanıcılar vadeli işlemler ile yapılan işlemler sonucunda beklenilen fon değişimlerini ve fonlama oranlarını kontrol edebilmektedirler.
- Hızlı değişimlerin yaşandığı dönemlerde dikkat edilmesi gerekilen hususlardan birisi olan oto kaldıraç kaldırma sistemini de bu ara yüzden takip etmek mümkündür. Kullanıcının bulunduğu pozisyonun oto kaldıraç kaldırma sırasının neresinde olduğunu görüntülemek mümkündür.
- En temel özelliklerden birisi de kaldıracı kontrol ederek düzenleme olanağı sunmasıdır.
Binance vadeli işlemler üzerinden kaldıracı kullanıcılar kendileri ayarlayabilmektedir. Sayfanın üst tarafında bulunan kaldıraç oranını gösteren sarı kutucuğa tıklamak yeterlidir. Açılan sayfada bulunan çubuğun üzerindeki daireleri farenin sol imlecini kullanarak istenilen orana getirebilmektedir. Oran belirlendikten sonra unutulmaması gereken bir hususta onay vermektir. Eğer onayla butonuna tıklanmazsa kaldıraçta yapılan değişiklikler kaydedilmeyecektir.
Kaldıraç oranında değişiklik yaparken unutulmaması gereken hususlardan birisi kullanıcının pozisyonu arttıkça kaldıraç oranı azalacaktır. Aynı şekilde pozisyon azaldıkça kaldıraç kullanılabilecek oran da artacaktır. Yani kullanıcının pozisyonu ile kaldıraç kullanabilme oranı arasında ters bir orantı söz konusudur.
Aynı zamanda daha yüksek oranlı kaldıraç kullanmakta peşinden daha da büyük riskleri getirecektir. Henüz yeni başlayan kullanıcıların kaldıraç oranlarını değiştirirken özellikle dikkat etmeleri gereken konular arasında yerini almaktadır.
Vadeli İşlemler Hesabı Üzerinde Bulunan Teklif Türleri
Kullanıcılar vadeli işlem hesaplarında altı farklı teklif türü kullanabilmektedirler. Bu teklif türleri şu şekildedir,
- Limit teklif olarak bilinen teklif türünde kullanıcıların kendilerinin belirlediği limit fiyatlarla kayıt defterlerine işlerler. Limit teklifin kullanılır hale gelmesi için piyasa fiyatlarının belirlenen teklife ulaşması veya geçmesi gerekir. Bu yüzden piyasa fiyatlarından daha düşük fiyatlarla işlem yapmak isteyen kullanıcılar tarafında kullanılır.
- Piyasa teklifinde kullanıcılar mevcutta var olan en iyi fiyat ile alım ve satım işlemleri düzenlemek için teklif oluştururlar. Teklif defterlerine işlenmiş limit tekliflerinin karşılığı olarak düzenlenirler. Piyasa teklifinde alıcı kullanıcılar işlem masrafı adı altında bazı ücretler öderler.
- Stop-Limit teklifi kullanmayı anlamanın en pratik yolu teklifi ikiye ayırmaktır. Yani kullanıcının belirlediği stop fiyatına ulaşması durumunda limit teklifi aktif hale gelerek teklif defterine eklenecektir.
- Stop-Piyasa teklifi de aynı stop-limit teklifi gibi çalışır. Stop fiyata ulaşılması durumunda piyasa teklifi aktif hale gelir.
- Kar-Al-Limit teklifinin alt yapısı da stop-limit teklifine oldukça benzerdir. Limit teklifin, teklif defterine kaydolması için yine bir tetikleyicinin belirlenen fiyatı harekete geçirmesi gerekir. Fakat stop limit teklifi ile arasında keskin bir fark vardır. Bu farka göre kar-al-limit teklifleri sadece açık pozisyon durumlarını azaltmak için kullanılır.
- Kar-Al-Piyasa teklifi de kar-al-limit teklifi gibi stop fiyatını, limit teklifin aktif olması için tetikleyici olarak kullanır. Fakat stop fiyata ulaşıldığında limit teklif değil piyasa teklif aktif hale gelir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.