Borsada Karanlık Oda Nedir?
Karanlık Oda Üzerinde İşlemler Nasıl Görülür?
Borsada karanlık oda olarak tanımlanan ortalama 4-5 dakikalık süreçte, yapılan işlemlerin görülebilmesi de söz konusu olacaktır. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için tek kademeli derinlik lisansı verebilen yatırım aracı olan şirketlerden bu lisansın temin edilmesi gerekecektir. Derinlik lisansına sahip olmayan hiçbir yatırımcısının karanlık oda üzerinde gerçekleştirilen işlemleri görmesi mümkün olmayacaktır. Bu lisans hem aracı kurumlar hem de hisse senedi işlemleri yapılan bankaların yatırım kısmından talep edilebilecektir.
Özel İçerik: Kriz Döneminde Neye Yatırım Yapmalı 2021?
Kapanış Seansı İşlem Saatleri Nelerdir?
Karanlık oda kapsamında yapılan kapanış seansı işlem saatleri şu şekilde sıralanabilecektir;
- 18:00- 18:01 : Hisse senetlerinde anlık alım satımın gerçekleştirilebildiği zaman dilimi olarak bilinmektedir.
- 18:01- 18:05 : 4 dakika boyunca emir toplama işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu zaman dilimlerinde yapılan tüm işlemlerde sabit fiyat uygulanmaktadır.
- 18:05- 18:07 : Bu zaman diliminde ise alınan tüm emirler eşleştirilmektedir. Eşleştirilen işlemler sonrasında hissenin işlem göreceği değer ortaya çıkacaktır.
- 18:07- 18:10 : Eşleştirme aşamasından sonra elde edilen değer baz alınarak yatırımcının emirleri gerçekleştirilecektir.
Karanlık Oda Sırasında Yapılan İşlemler Risk Taşıyor Mu?
Borsa yatırımları esnasında yatırımcıların daima risk analizi yapması gerekecektir. Karanlık oda sürecinde yapılacak olan hisse alım ve satımlarında yatırımcının iyi bir analiz yapması gerekecektir. Borsada genel olarak en yoğun dönem karanlık oda dönemidir. Yatırımcılar yapacakları son işlemler için karanlık oda zaman dilimini bekleyeceklerdir. Oldukça kısa bir süre olan bu dilimde, yatırımcıların bir kademe daha dikkatli davranması gerekecektir.
Kör Havuz Nedir?
Yatırımcıların karanlık oda ile karıştırdığı bir diğer kavram kör havuzdur. Kör havuz; alış satış işlemleri sırasında büyük aracı kurumların kimliğinin gizlenmesi işlemine verilen isimdir. Aracı kurumların yapılan işlemlerinin görülmemesi, diğer yatırımcıların bu işlemleri takip edebilmesini engelleyebilecektir. İstanbul borsası kör havuz sistemini 2018 yılı itibariyle ortadan kaldırmıştır.
Karanlık Oda ve Kör Havuz Arasındaki Fark Ne?
Yatırımcıların sıklıkla karıştırdığı bu kavram aslında, birbirinden oldukça farklıdır. İçerik bakımından bu denli farklı olması sebebiyle her iki kavramın karıştırılmaması gerekecektir. Karanlık oda yatırımcıya borsa kapanması sonrasında yaklaşık 4 dakikalık bir işlem izni verilmesi kavramıyken, kör havuz alım- satım işlemlerinde yatırımcı isminin gizli tutulması anlamına gelir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.