Borsadan Çıkan Şirketlerin Hisseleri Ne Olur?
Borsadan çıkan firmaların hisselerinin ne olacağı ile ilgili olarak belirli senaryolar göz önünde bulundurulur
Borsadan çıkan firmaların hisselerinin ne olacağı ile ilgili olarak belirli senaryolar göz önünde bulundurulur. Sermaye Piyasası Kurulu, şirketlerin borsadan çıkıp çıkmaması konusunda karar veren mercidir. Borsadan çıkan şirkette hisse senedine sahip olanların önünde birtakım seçenekler bulunur. Hisselerin borsada işlem görmesi gibi bir durum olmadığından 3 yıl süresince hisse senetlerini iade etme hakkı vardır. Borsadan çıkan şirketlerin artık SPK denetiminden çıkmasının yanı sıra dileyen yatırımcılar hisse senetlerini satmayabilir. Borsadan çıkan şirketlerin hisseleri ile alakalı yatırımcıların seçenekler arasından tercih yaparak ilerlemesi gerekir.
Şirketler Neden Borsadan Çıkar?
Şirketlerin borsadan çıkma sebebi çok çeşitli olabilir. Halka açık olarak hizmet yürüten şirketlerin belirli yükümlülükleri yerine getirmesi önemlidir. Özel durumlara dair prosedürlerden sermaye arttırım yöntemlerine kadar pek çok noktada şirketlerin ciddi sorumlulukları vardır. Şirketin borsadan çıkması, borsa kotundan çıkarılma olarak tabir edilir. Şirketler, kendi isteklerine bağlı olarak çıkış yapabileceği gibi yükümlülükleri sağlamadığı takdirde kurum tarafından çıkarılma kararı alınabilir. Şirketlerin borsadan çıkarılma sebepleri şu şekilde sıralanır:
- Şirket hissedarlarının sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmemesi,
- Spekülasyonların varlığı,
- Şirketin yatırımcıların desteğini kaybetmesi,
- Yabancı yatırımcıların şirket faaliyetlerinden çekilme kararı alması.
Özsermayesi noktasında eksilerde yer alan ve finansal bakımdan kötü duruma düşen şirketler için borsadan çıkma kararı devreye girer. İsteklerine bağlı olarak çıkış gerçekleştirilebileceği gibi yapılan mali denetmeler sonucunda belirli bir seviyenin altında olduğu görülen şirketler risk altındadır.
Borsadan Çıkma Nasıl Olur?
Borsadan nasıl çıkıldığı konusunda iki yol göz önünde bulundurulur. Şirketler kendi istekleriyle çıkış yapabileceği gibi taleplerinin dışında çıkış kararının alınması mümkündür. Her iki durumda da şirketlerin sahip oldukları güncel mali durumların tablolar üzerinden kontrol edilmesi gerekir. Kayıpların en az indirilerek daha az zarar görülmesi adında yatırımcılara ve denetleyici kurumlara iş yükü biner. Finansal tablolarda yer alan tüm verilerin güncel olması, işlemlerin sağlığı açısından ciddi öneme sahiptir.
Özel İçerik: Kapanışta ‘’Al’’ Sinyali Veren Hisseler |
Borsadan Çıkan Şirketlerin Yatırımcıları Ne Yapar?
Borsadan çıkan şirketlerin yatırımcılarının yapacağı şey, kendi istekleri özelinde değişim gösterir. Ortaklıktan çıkıp çıkmamak yatırımcıların kararlarına bağlıdır. Hisse senetlerinin tutarlarından şirket ortaklarına kadar pek çok detay Merkezi Kayıt Bürosu’nda kayıt altındadır. Ortaklıktan çıkmak veya çıkmak istememek yatırımcılar tarafından verilebilecek bir karardır. Türk Ticaret Kanunu’na göre şirket ortaklarının kar dağıtımından yararlanma hakkı bulunur. Şirketlerde küçük hisse senedi sahibi olanların hakları bu şekilde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından korunmuş olur.
Borsadan çıkan şirketlerin yatırımcılarının ortaklığı bozup bozmama konusunda özgür karar verme hakları bulunur. Şirketlerin borsadan çıkması durumunda ortaklığın kesin olarak bozulacağına dair herhangi bir yaptırım yoktur. Dileyen ortaklar hisselerini satmama kararı alırken isteyenler belirli tutarlar karşılığında hisse senetlerini satma yoluna gidebilir. Türk Ticaret Kanunu üzerinden edinilen bilgilere göre yatırımcıların borsadan çıkan şirketle ortaklıklarını sürdürmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Borsadan çıkan şirketlerin hisseleri için belirli bir süreyi aşmamak kaydıyla satılma kararı verilebilir.
Borsadan Çıkan Şirket Geri Gelir Mi?
Borsadan çıkan şirketin geri gelip gelmeyeceği noktasında günümüzde birtakım örneklerin incelenmesi mümkündür. Borsa İstanbul tarafından alınan kararlar neticesinde bazı şirketler için kottan çıkarılma kararı alınmıştır. Şirketlerin yükümlülükleri yerine getirmemesi, yatırımcılar tarafından yeterince ilgi görmemesi gibi faktörler kottan çıkarılma kararının alınmasına yol açabilir. Borsa kotundan çıkarılan şirketlerin KAP üyeliği otomatik olarak sonlanmış olur. Bunun anlamı ise şirketlerin artık borsaya herhangi bir geri bildirim yapmayacak olmasıdır. Borsadan çıkan şirketlerin tüzel kişiliğinin sonlanması gibi bir durum söz konusu değildir. Kottan çıkarılma kararı alan veya istek dışında gerçekleşen durumlarda şirketlerin tüzel kişiliği devam eder.
Kottan Çıkan Hisse Parası Nasıl Alınır?
Kottan çıkan hisse parasının alınmasının yolu çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişir. Örneğin herhangi bir şirket için kottan çıkarılma kararı alındığında zorunlu pay alım süresi devreye girer. Bu süre boyunca hisse paylarını satmak isteyenler için fırsat tanınmış olur. Zorunlu pay alım teklif süresi içerisinde yanıt vermeyen pay sahipleri için 3 yıllık süre devreye girer. 3 sene boyunca paylarını ilgili şirkete satmak isteyenlerin işlem yapma hakkı bulunur.
Borsada Uzun Vadede Kazandıracak Hisseler ( Geleceği Olan Hisseler 2024)
Hisse Geri Alımı Yapan Şirketler 2022- 2023
Hangi Kripto Para Alınmalı 2024?
Kottan Çıkarılan Hisseler 2024
2024 yılında kottan çıkarılan hisseler göz önünde bulundurulduğunda farklı şirket adlarından söz etmek mümkün olur. Örneğin 2021 yılı Mart ayında Artı Yatırım Holding’in borsa kotundan çıkartılma kararı alınmıştır. Mali yapısını güçlendiremeyen ve beklentileri karşılamakta zorlanan şirketler için kottan çıkarılma kararının alınması normal bir durumdur.
- BSH Ev Aletleri
- Acıbadem Sağlık
- Yapı Kredi Finansal Kiralama
- Denizbank
- Petrol Ofisi
- AFM
Şirketlerin özsermayelerinin negatif olmasından ve finansal durumunun istenilen seviyede olmamasından dolayı borsadan çıkarılma kararı alınması mümkündür. Şirketler, bir anda kottan çıkarılma kararıyla karşı karşıya kalmazlar. Finansal raporlarını yayınlaması ve yükümlülüklerini getirmeleri için şirketlere bir uyarı verilir. Uyarılardan sonra durumunda düzelme olmayan ve mali durumunu kanıtlayamayan şirketler için kottan çıkarılma kararı alınabilir.
Günümüzde Borsa İstanbul, şirketlerin beklentileri karşılayamadığı en son noktalarda devreye girerek kottan çıkarılma kararı alır. Eğer şirket, hala faaliyetlerini devam ettirmekte zorlanıyorsa ve mali gücü yoksa karar uygulanır. Yatırımcılar, şirketler konusunda karar verirken kottan çıkartılma risklerini göz önünde bulundurmalıdır. Şirketlerin yaşadığı fiyat dalgalanmalarından düşüşlere kadar pek çok nokta, yatırımcıları ilgilendiren durumlar arasındadır. Borsadan çıkan şirketlerin hisseleri konusunda izlenecek olan prosedür takip edilerek hissedarların hukuki olarak belirli kazanımlar elde etmesi mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.