Defter Değerinin Altındaki Hisseler (Güncel Liste)

Defter Değerinin Altındaki Hisseler (Güncel Liste)

Defter değerinin altındaki hisseler, piyasada iskontolu yani nominal değerinden daha düşük işlem gören hisselerdir. Borsadaki defter değerinin altındaki hisseler verilere göre, Metro, Akbank, Akiş Gayrimenkul Yatırım şirketlerine aittir.

Defter değerinin altındaki hisseler, piyasada iskontolu yani nominal değerinden daha düşük işlem gören hisselerdir. Borsadaki defter değerinin altındaki hisseler verilere göre, Metro, Akbank, Akiş Gayrimenkul Yatırım şirketlerine aittir. Defter değerinin altındaki hisselerin tam listesini, defter değeri hesaplama, yorumlama, piyasa değerine oranlama konuları hakkında detaylı bilgileri içeriğimizden edinebilirsiniz.

Defter Değerinin Altındaki Hisseler Listesi

Defter değerinin altındaki hisseler listesi şöyledir:

  • Vestel Elektronik (VESTL): 0,44
  • İhlas Ev Aletleri (IHEVA): 0,55
  • Zorlu Enerji (ZOREN): 0,37
  • Türkiye Halk Bankası (HALKB): 0,83
  • Yeşil GYO (YGYO): 0,16
  • Metro Ticari ve Mali Yatırımlar (METRO): 0,29
  • Sinpaş GYO (SNGYO): 0,34
  • İhlas Holding (IHLAS): 0,34

İlgili hisseler defter değeri altındadır.

Defter Değeri Nedir?

Defter değeri, muhasebe değeri olarak bilinen ve aslında öz sermayeyi gösteren değerdir. Defter değerinin yanında incelenmesi gereken diğer bir kavram ise piyasa değeridir. Çünkü defter değeri ve piyasa değeri karşılaştırmaları yatırımcılara önemli bilgiler verir.

Özellikle hisse senedi satın almayı düşünenler, hissenin piyasa değerinin defter değerine oranının 1 olması beklentisi içerisine girerler. Bu gibi bir oranda şirketin hisselerinin ideal konumda olduğu düşünülür. Değer 1 oranını aşıyorsa şirketin hisselerinin olması gerekenden bir nebze pahalı olduğu belirtilebilir. Oran değerinin 1’in altında olması ise yatırımcılarca hissenin olması gerekenden daha ucuz fiyatta bulunduğu yönünde yorumlanır.

Ancak bu yorumlar her zaman tutmayabilir. Çünkü hisselere yönelik bir tahmin sadece defter ve piyasa değeri oranlama üzerinden yapılamaz. Şirketin geleceğe yönelik iş birlikleri, gelecek kar beklentileri, yönetiminden gelen açıklamaları, teknik ve temel analiz verileri incelendikten sonra yatırım için değerlendirme yapılmalıdır.

2022/08/31/fon-hisse-emeklilik-artis-yukselis.jpg

Defter Değeri Nasıl Yorumlanır?

Defter değeri yorumlama işleminde temel alınması gereken yöntem defter değerinin pozitif bir değer olup olmadığına bakmaktır. Defter değeri oluşturulurken aslında şirketin öz sermayesine yönelik bir takım hesaplamalar gündeme gelir. Bu kapsamda defter değerine kullanılabilir varlık kaydedilmektedir. Eğer şirketin defter değeri negatif bir değer içeriyorsa, öz sermayeye ve kullanılabilir varlıklara ilişkin sorunlarında varlığı farkedilmelidir.

Defter Değeri Kaç Olmalı?

Defter değeri kaç olmalı? sorusu yatırımcıların aklını kurcalayan sorular arasındadır. Ancak bilinmelidir ki bu sorunun doğru biçimi PD/DD kaç olmalı? şeklindedir. Tek başına defter değeri üzerinden bir hissenin durumuna yönelik yorum yapmak sağlıklı değildir. Eğer hissenin Piyasa değeri/defter değeri oranı 1 ise hissenin satış fiyatının ideal bir konumda olduğu belirtilir. Oranın 1’i aşması halinde yatırımcıların hisseye karşı biraz temkinli olacakları çünkü fiyatının yüksek olduğunu düşünecekleri ifade edilebilir.

2022/08/31/hisse-grafik.jpg

Defter Değeri Nasıl Hesaplanır?

Defter değerini hesaplamak için şirketin öz sermayesine bakılır. Defter değeri öz sermaye değerine eşittir. Öz sermaye ise şirketin toplam varlıklarından, toplam borç yükümlülüklerinin çıkarılması sonucunda elde edilir. Yani bir firma elinde yer alan varlıkların tamamı ile ödemek zorunda olduğu borçların tamamını ödediğinde, geriye elinde kalan tutar öz sermayesidir.

Öz kaynakları negatif olan yani toplam borç tutarı, elindeki varlıklarından daha fazla olan şirketler için piyasa değeri/defter değeri hesaplanamaz. PD/DD oranı hesaplanamayan şirketlerin borsada yer alan hisselerine yönelik yatırım talepleri ise belirsizliğin yüksek olması sebebiyle düşüktür.

PD/DD Nedir, Neyi Gösterir?

PD/DD simgesi, piyasa değeriyle defter değerinin oranlanmasını ifade eder. Bu oranlama bir örnek üzerinden açıklanabilir.

  • Y firmasının bilançosunda 1 milyon dolarlık varlık bulunsun.
  • Bu varlıklara karşılık 700 bin dolarlık borç kayıtlarda yer alsın.
  • Defter değeri: 1 milyon/700 bin’den 300 bin dolar olur.
  • PD/DD değeri ise 33.33 olarak hesaplanır.

İlgili şirketin hisseleri defter değerine göre olması gerekenden daha yüksek fiyatlanmıştır.

PD/DD Oranı Yatırımcı İçin Neden Önemli?

Piyasa değeri/Defter değeri oranının yatırımcı önemli olma sebepleri şunlardır:

  • Oran potansiyel yatırım fırsatlarını görebilmek için kullanıldığından önemlidir.
  • Bu oran şirketin piyasa fiyatının bilançosuna göre makul olup olmadığını anlamaya yarar.
  • 1’in altında olan oran genellikle iyi yatırımı ifade eder.
  • Makul fiyat üzerinden büyüme arayan yatırımcılar, güvenilir büyüme göstergesini bu orandan gözlemleyebilirler.
  • Eğer öz sermaye büyümesi varsa defter değeri de büyüyecek, borçlar artıyorsa defter değeri azalacaktır. Bunu gören yatırımcı defter değeri küçülen şirketin hisselerinden kaçınabilir.

İlgili avantajları sağlaması açısından defter değeri ve piyasa değeri kontrolleri önem arz eder. Defter değerinin altındaki hisseler, piyasada iskontolu işlem görürken, defter değerinin üstündeki hisseler aşırı primli işlem görürler.

*Veriler finnet2000 sitesinden alınmıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum