FAİZLER DÜŞERSE NEDEN DOLAR YÜKSELİR?

FAİZLER DÜŞERSE NEDEN DOLAR YÜKSELİR?

FAİZLER DÜŞERSE DOLAR YÜKSELİR

Türkiye,  üç yıldır,  şu sorunun cevabını arıyor. Faiz ve enflasyon arasındaki ilişki ters orantılı mı? Faizler düşerse enflasyon da düşer mi? Bu konuyu ele almadan önce ;  olaya iktisadi açıdan bakmak gerekiyor.  Bir ekonomide talep arzdan fazla ise, ya piyasada mal bulunmaz, ya da ülkenin cari açığı artar. Bu da uzun vadede enflasyonun yükselmesine neden olur. İnsanlar da bu enflasyon yükselmesine karşı harcama yapmayarak ve döviz mevduatına yönelerek ekonomisini koruma altına almaya çalışır. Daralan ekonomiyle birlikte piyasada durgunluk olur. Bu olaya da stagflasyon yani durgunluk içinde enflasyon denir. Türkiye gibi ithal hammaddeyle iş yapan ülkeler bu durgunluğu gidermek için piyasaya dolar mevduatı alım kotası koyarak İnsanların,   tüketime yönelmesini sağlamaya çalışır.

Faiz enflasyon ilişkisi

Faizle enflasyon ilişkisi çift yönlü olarak ortaya çıkmaktadır. Faizler düşürüldüğünde, kısa  vadede  ekonomi toparlanıyor görünse de gerçek hiçte göründüğü gibi değildir.  Faizler, düştüğünde insanlar tüketime yönelse de bu kısa süreli olacaktır. İnsanlar , dolara yatırım yaparak kendilerini güvenceye almak isterler. Nitekim, son 6 ayda ülkedeki döviz mevduatı % 55 artış göstermiştir. Bu artışa   (ekonomiye güven) yani CDS  risk biriminin artması da eklendiğinde ekonomik daralma kaçınılmaz olacaktır.

CDS Nedir?

OECD ülkelerinin arasında , ekonomiye güven endeksi diyebileceğimiz çizelgeye verilen addır. Bu rakam ne kadar yükselirse, yatırımcı o ülkeden o hızla uzaklaşır. Ekonomiye güven kalmaz.  Sonuç olarak faizler dişerse enflasyon düşer demek doğru bir yorum olmaz. Uzun vadede, dolar şoku ve enflasyon patlaması yaratır. O yüzden ekonomistlerin söylediklerine kulak kabartmak gereklidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.