Fibonacci Göstergesi Nedir?

Fibonacci Göstergesi Nedir?

Fibonacci göstergesinden önce Fibonacci sayı dizisinin ne olduğuna bakılacak olursa, bu sayı dizisi, İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci’nin keşfidir. Fibonacci sayı dizisi her bir sayının kendinden önceki iki sayının toplanmasıyla oluşturulan dizidir. Fibonacci sayı dizisi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13… şeklinde gitmektedir. Fibonacci göstergesi Fibonacci dizisine dayalı göstergedir.

Finans alanında bu sayı dizisinin kullanım amacı ise bir varlığın fiyat grafiğinde olası destek ve direnç noktalarını tespit etmektir. Fibonacci göstergesi Fibonacci dizisine dayalı göstergedir.

Fibonacci Göstergesi Nasıl Kullanılır?

Fibonacci göstergesinin grafikte kullanımı sayı dizisinin birbirine oranıyla yapılır.

Bu özel oranlar yüzde şeklinde gösterilir. %0, %23,6, %38,2, %61,8, %78,6, %100 şeklinde. Fibonacci göstergeleri bir fiyat grafiğine uygulandığında grafikteki direnç, destek, giriş noktaları, çıkış hedefleri, düzeltme seviyeleri ve kayıp durdurma seviyelerini belirlemek için kullanılır. Yüzde, fiyatın önceki bir hareketin ne kadar geri çekildiğinin göstergesidir. Resmi olarak bir Fibonacci oranı olmasa da,% 50 de kullanılır. En sık kullanılan oranlar% 23,6,% 38,2,% 50,% 61,8 ve % 78,6'dır.

Bu seviyelere özel olarak güvenilmemelidir, bu nedenle fiyatın belirli bir Fibonacci seviyesine ulaştıktan sonra tersine döneceğini varsaymak tehlikelidir.

Fibonacci geri çekilme seviyeleri, yatırımcının ilgili olarak gördüğü herhangi iki noktayı, tipik olarak bir yüksek nokta ve bir düşük noktayı birbirine bağlar.

Varlığın belirli bir süre aralığında fiyat grafiğinde tepe ve dip noktası belirlendikten sonra Fibonacci göstergesi kullanılabilir. Araç bir tepe ve dip noktası gibi iki önemli fiyat noktası arasında çizilir, bu aralık ileride yapılacak analiz için temel oluşturur. Genelde aralık dahilindeki seviyeler belirlense de aralık dışındaki seviyeler hakkında da önemli içgörüler sunar.

Bu aralık genellikle altta yatan trende göre çizilir. Yükseliş trendinde dip nokta 1 (%100), tepe nokta 0 (%0) olacaktır. Fibonacci göstergesi bir yükseliş trendi üzerine çizildiğinde, piyasanın geri çekilmeye başlaması yani düzeltme gelmesi durumunda yatırımcılar için destek seviyesi hakkında bilgi vermiş olur.

Düşüş trendi ise bunun tam tersidir. Sonrasında yukarıda verilen oranlar grafiğe uygulanır. Düşüş trendinde dip nokta 0 (%0) ve tepe nokta 1(%100) olur. Fiyat aşağı düşüş trendinde olduğu için feri çekilmenin dip noktadan olduğu yani bir sıçrama yaşanacağına işaret eder. Fibonacci göstergesi bu durumda direnç seviyeleri hakkında bilgi vermiş olur.

Yatırımcılar Fibonacci göstergesini yükseliş trendinde alım yapabilmek ya da stop loss koyabilmek için kullanır. Düşüş trendinde ise Fibonacci gösterge seviyesi satış yapılacak seviye olarak belirlenir.

Düzeltme seviyelerinin yanı sıra uzatma seviyeleri için de Fibonacci göstergesi kullanılır. Fibonacci uzatma seviyeleri, bir varlığın fiyatının düzeltmenin ardından nereye kadar yükselebileceğini gösterir. Bu seviyeler yatırımcılar tarafından kâr alma seviyesi olarak belirlenir.

Her ne kadar yaygın olarak kullanılsa ve çoğu zaman etkili sonuçlar verse de Fibonacci göstergesi öznel bir olgudur mantığa dayanmaz. Fibonacci göstergesi de diğer tüm göstergelerle birlikte teknik analizde kullanılmalıdır. Makro faktörleri de dikkate almak gerekir.

Fibonacci Zaman Aralıkları Nedir?

Fibonacci zaman dilimleri zamana dayalı teknik bir göstergedir. Zaman aralıklarına da fiyat kadar grafikte dikkat etmek, kapsamlı olarak ele almak gerekir. Fibonacci dizisi fiyat aralığında kullanıldığı gibi zaman aralığında da kullanılır. Fibonacci dizisindeki rakamlar zaman aralıklarını belirlerken gün olarak baz alınır; 1-1-2-3-5-8-13-21 ve devamı şeklinde trend gün aralığına bölünür.

Böylece dalgalanmaların süresi tespit edilir. Büyük bir yükseliş ya da düşük bir salınımda başlar.

Fibonacci zaman aralıklarında dikey çizgiler daha sonra sağa doğru uzayarak başka bir önemli yüksel, düşük veya ters dönüşle sonuçlanabilmesi olası zaman aralıklarını gösterir. Grafikta x ekseninde zamana karşılık gelen çizgiler zaman aralıklarıdır ve altın oran veren sayı dizisine dayanır.

Fibonacci zaman aralıklarında fiyat dikkate alınmaz. Fibonacci göstergesinde zaman ve fiyat önemlidir.

Fibonacci Yayları Nedir?

Fibonacci yayı taban çizgisi adı verilen yüksek ve alçak bir çizgiyi birbirine bağlayan bir çizgiden dışa doğru uzanan yarım dairelerdir. Bu yaylar potansiyel destek ve direnç noktalarını temsil eder. Fiyat yaya yukarıdan yaklaşıyorsa destek, aşağıdan yaklaşıyorsa direnç anlamındadır.

Fibonacci yayları, taban çizgisini% 23,6,% 38,2,% 50,% 61,8 ve% 78,6'da keser. Yaylar, temel çizgi ne kadar uzun olursa o kadar geniş ya da ne kadar kısa olursa o kadar dar olacağından hem fiyat hem de süreye dayanır.

Yaylar, önemli iki fiyat noktasını birleştirmek için kullanılır, örneğin yüksek ve düşük salınım gibi. Bu iki nokta arasına bir taban çizgisi çizilir ve ardından yaylar, fiyatın nereye geri çekilebileceğini ve potansiyel olarak sıçrayabileceğini gösterir.

Yaylar kapanış fiyatları arasına da çizilebilir.

Fibonacci Fanları Nedir?

Fibonacci fan çizgileri ise geri çekilme noktalarına dayalı trend çizgileridir. Yükselen fan hatları bir olukta uzanır ve ilerlemeye bağlı olarak dipten tepeye geçer. Bu fan hatları destek seviyeleri ya da ters dönüşlerin tahmininde kullanılır.

 

Fibonacci Fanları Fibonacci Fanları

Düşen fan çizgileri ise bir tepeden aşağı doğru uzanır ve düşüşe bağlı olarak tepeden çukura geçer. Bu fan hatları daha sonra direnç ve potansiyel ters bölge tahmini için kullanılır.

Yine de Fibonacci fan çizgisi yöntemi de Fibonacci göstergesi gibi doğruluğu kesin bir yöntem değildir. Daha stabil, istikrarlı piyasalarda uygulanması tavsiye edilir. Diğer yöntemlerle de desteklenmelidir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.