Hisseli Tapuda Kendi Hissemi Satabilir miyim?

Hisseli Tapuda Kendi Hissemi Satabilir miyim?

Sıkça sorulan “hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?” sorusunun yanıtı verilirken, satış işleminin belirli şartlara göre yapılabileceği aktarılır.

Sıkça sorulan “hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?” sorusunun yanıtı verilirken, satış işleminin belirli şartlara göre yapılabileceği aktarılır. Eğer taşınmaza birden fazla kişi sahipse, bir kişinin yapmak istediği satış öncesi diğer hissedarların onayı alınmalıdır.

Hisseli tapudaki payını satmak isteyenin, noterle diğer pay sahiplerine satış kararına yönelik bilgilendirme yapması şarttır. Bu durumda satışa çıkan hisseyi öncelikli olarak alma hakkı diğer hisse sahiplerine verilir.

Hisseli tapunun paydaşlarına noter kanalıyla haber verilmeden satışa yönelik işlem yapılırsa, paydaşlar “şufa davası” açma hakkına sahiplerdir. Kısacası, mülkiyet tipi hissedarların adları ve hisse miktarları işlenmiş yapıdaysa, diğer hissedarların onayı alınarak satış yapılabilir. Taşınmaz herkesin adına tescil edilmişse, bir kişi sadece kendi adına tescilli müstakil hissesini diğerlerine danışmadan satabilir.

Hisseli Tarla Nasıl Satılır?

Hisseli tarla satışı için öncelikle tarlanın “bölünemezlik” özelliğine sahip olup olmadığı öğrenilmelidir. Hisseli tarla satış işlemine ilişkin bilgiler şu yöndedir:

  • Hisseli tarla satışında sadece bir veya birkaç hissedar kendi paylarını satmak istiyorlarsa, tapu bölme başvurusu yapmalıdırlar.
  • Hisseli tarla tapusu bölme işlemine başvurmak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin genelgesinde yer alan büyüklükteki bir araziye sahip olma şartı aranır.
  • Hisseli tarla tapusu bölme imkanından yararlanmak için dikili tarım arazisinde oluşturulacak pay alanları, 0.5 hektarın altında olamaz.
  • Şartları sağlayan tarlalar için harita ve kadastro mühendisleri aracılığıyla arsa ayırma planı hazırlatılmalıdır.
  • Arsa ayırma planı ile Belediye Encümeninden onay alınarak, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapılır.
  • Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ayrıca hissedarların kimlikleri, satışa rıza olduğunu ifade eden dilekçe, vesikalık fotoğraf şeklinde sıralanan evraklar iletilmelidir.
  • Evrak iletimi ardından tapu harç ödemelerini yapanlar için hukuki süreç başlar.
  • Tarla tapusu bölme işleminden yararlanabilenler ise 3. kişilere kendi adlarına tescilli hisselerini satabilirler.

Diğer yandan “hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?“ sorusu bölünmez tarla sahipleri tarafından da sorulmaktadır. Bir tarla, bölünmez ebatta bir tarım arazisi olup, tapu bölme şartlarına uygun değilse tek bir kişi kendi hissesini dilediği gibi satamaz. Genelgeye göre bölünemez tarlalar, hissedarların tamamının satış kararı alması halinde satılabilmektedir.

Hisseli Tarla Nasıl Satılır? Hisseli Tarla Nasıl Satılır?

Hisseli Gayrimenkul Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli gayrimenkul satışı için tüm hisselerin birlikte el değiştirmesi şartı sağlanmalıdır. Hisseli gayrimenkul satışında pay sahiplerinden sadece birinin ve alıcı seçilen kişinin anlaşması yeterli değildir. Satış ancak tüm hissedarların izniyle gerçekleşir. Noter ile her bir paydaşa, hisseli gayrimenkulü satma isteği konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Paydaşlar ortak görüş üzerinde uzlaştıklarında satış gerçekleştirilebilir.

Hisseli Gayrimenkul Satışı Nasıl Yapılır?

Mirastan Kalan Hissemi Satabilir miyim?

Mirastan kalan hisseyi satmak için iki farklı yoldan yararlanmak mümkündür. Mirastan kalan hisseyi satmak amacıyla yapılabilecekler şunlardır:

  • Bir mirasçı, diğer mirasçılara mirasta sahip olduğu payı devretme hakkına sahiptir. Pay sahibi bir kişi, Tapu Sicil Müdürlüğü veya noter ile resmi senet düzenleyerek, payını diğer mirasçılara devredebilir, satabilir.
  • Mirasın pay sahiplerinden biri payını direkt olarak mirasın diğer paydaşları yerine 3. bir şahısa satamaz. Mirasçı olmayanlara yönelik satış işleminin yapılabilmesi için mirasçıların oy çokluğu ile satış kararı almış olmaları şarttır.

Bu yöntemler ve şartlar bazında mirastan kalan hisseler satılabilmektedir.

Mirastan Kalan Hissemi Satabilir miyim?

Hisseli Tarla Satışında Yeni Kanun Nedir?

Hisseli tarla satışı yeni kanun kapsamı, arazi satışı gerçekleştirmek isteyenleri ilgilendirir. Yakınlarının vefat tarihinden sonraki 1 sene içerisinde intikal işlemlerini yapanlar, satışa ilişkin başvurularda vergi ve harç ödemesi yapmak zorunda değildirler. Mirasın paydaşları oy birliğiyle gittikleri satışı, miras bırakanın ölümünden sonraki 1 yıl içinde gerçekleştirmeleri halinde harç, vergi ödemezler.

Hisseli Tapu Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çokça sorulan “hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?” sorusunun yanıtları aslında hisseli tapu satın alım koşulları ile yakından ilişkilidir. Örneğin hisseli tapu satın alımında, gayrimenkulün belirli bir kısmında değil, ana gayrimenkulün tamamının üzerinde bir paya sahip olunduğu bilinmelidir. Diğer bir ifadeyle hisseli tapuda “100 metre kare x kişisine tescilli.“ gibi bir ifadenin yer almadığı durumlar görülebilir. Buna bağlı olarak hisseli tapuda ayrıma gidilmedikçe kişi kendi hissesini ancak diğer paydaşların onayı altında satabilir.

Hisseli tapu satın alma kararında, pay sahiplerine ön alım hakkı konusunda daha önce bilgi sunulmuş bir araziyi veya gayrimenkulü almayı düşünmek gerekir. Çünkü hissesini satmak isteyen kişi, diğer pay sahiplerine noterle bildirim yapmışsa, pay sahiplerinin 3 ay süresince düşünme ve karar verme hakkı bulunur. Süreçte paydaşlarca karar tam alınmamışsa, alıcı için bir takım sıkıntılar ve tarihi belirsizlikler oluşabilir.

Hisseli tapu satın alma ve satış işlemlerinde bütün pay sahiplerinin tapuda bulunması gerektiği bilinmelidir. Bu şart eğer tapu bölme işlemi yapılmamışsa geçerlidir. Satış bedelinin düşük gösterildiği hisseli arazi ve gayrimenkuller alınmamalıdır.

700 TL Gıda Yardımı Başvuru Formu 2022 (Bütün Gıda Yardım Başvuruları)

32 Günlük En Yüksek Faiz Veren Banka 2022 (Güncel Liste) | En yüksek faiz veren banka

Bitcoin Yatırımı Yapan Şirketler 2022 (Güncel Liste) | En Fazla Bitcoin Sahibi 20 şirket

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.