Kredi Çekip Kripto Para Almak Cezası Nedir | Kredi Çekip Hisse, Altın Almak?
Teknoloji ve dünya düzeni değiştikçe yatırımlarda şekil değiştirmeye başladı. Bunlardan biride kripto paralardır.
Teknoloji ve dünya düzeni değiştikçe yatırımlarda şekil değiştirmeye başladı. Bunlardan biride kripto paralardır. Kripto paralar artık günümüzde en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olma özelliği taşımaktadır. Durum bu şekilde olunca inşalar kredi çekip kripto para almak cezası nedir gibi soruların cevaplarını merak etmeye başladı. Bu yazımızda bu tarz merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Kredi Çekip Kripto Para Almak Cezası Nedir?
Yatırımcılardan bazıları elindeki varlıkların değerini arttırabilmek için kripto para borsasına yatırım yapmayı tercih etmektedir. Öyle ki bazı yatırımcılar bankadan kredi çekerek kripto para satın almaktadırlar. BDDK tarafından bankalara ihtiyaç kredilerinin amacı dışında kullanıldığına dair uyarı gelmiştir. Gerekli uyarılar yapıldıktan sonra bankalar kredi müşterilerine bilgilendirme mesajları göndermiştir.
BDDK’ nın bankalara bildiri göndermesinin nedeni, ihtiyaç kredisi alan müşterilerin bu krediyi amacı dışında kullandığını düşünmesidir. Bankalardan kullandığınız ihtiyaç kredilerinin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının uygun olması gerekmektedir. Peki kredi çekip kripto para almak cezası nedir sorusu aklınıza takılmış olabilir.
- Bankalardan kredi talep edip daha sonra bu krediyi kullanmak istediğinizde banka memuru tarafından size sözleşme imzalatılacaktır. Bu sözleşme içerisinde kredinin amacı dışında kullanılmamasına ilişkin madde yer almaktadır. Bu madde de ihtiyaç kredisi ile kripto para satın alamayacağınıza ilişkin açıklama mevcuttur.
Kredi Çekip Kripto Para Almak Yasal Mı?
Türk lirası ile alınan ihtiyaç kredilerinde kripto para alımını engellemek için geçtiğimiz yıllarda BDDK’den bankalara uyarı gelmişti. BDDK’nın yaptığı uyarıdan sonra bankalar müşterilerine sözleşme imzalattılar ve bu durumun yasal olmadığını müşterilerine bildirdiler.
Bankalardan alınan ihtiyaç kredisiyle kripto para satın almak artık amacı dışında kullanım olarak sayılmaktadır. Bankalar tarafından imzalatılan bu sözleşmenin maddeleri arasında kredinin kullanım amacına uygun olması gerektiğine dair ibareler mevcuttur. Bu sözleşmeyi imzalamazsanız kredi kullanamazsınız.
- Finans kuruluşlarından kredi çekip kripto para almak yasal mı sorusunun cevabı ise ne yazık ki olumlu değildir. Kredi çekip kripto paraya yatırım yapmak yeni düzenlemeler gereği yasal değildir.
Kredi Çekip Hisse Almak Yasak Mı?
Yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen ve güven duyulan yatırım araçlarından birisi ise hissedir. Yatırımcılar hisse satın alarak yatırmış olduğu anaparadan kar elde etmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizde hisse almak yasak değildir. Ancak kredi çekip hisse almak yasal değildir. Tıp ki kripto paralarda olduğu gibi kullanım amacı dışında yer almaktadır. Bu nedenle de yasal değildir ve size imzalatılan sözleşme içerisinde bu konu ile ilgili madde yer almaktadır. Bu karar 2021 yılından itibaren uygulanmaktadır.
Kredi Çekip Altın Almak 2022
Faizlerin düşük olmasını fırsat bilip ihtiyaç kredisi aldıktan sonra yatırım yapan birçok kişi incelemeye alındı. Yaşanan bu durum için BBDK bankalara gerekli uyarıları yapmıştı.
Eğer bankalar kredi verdiği müşterilerinin sözleşme şartlarını yerine getirmediğinden şüphe duyarsa gerekli incelemeleri yerine getirmelidir. Yoksa bankalara ceza verileceğine ilişkin uyarı BDDK tarafından yapılmıştı. Bankalarda müşterilerini konu hakkında bilgilendirerek durumdan haberdar olmalarını sağlamışlardı. Bankalar bu uyarıdan sonra müşterilerine kredi kullandıklarında sözleşme imzalatarak sorumluluğu üzerlerinden atmışlardır.
- Kredi çekip altın almak da kredinin amacı dışında kullanıldığının bir göstergesi olmaktadır. Bu nedenle yasal değildir. Bankalar bu konuda müşterilerine ciddi uyarılarda bulunuyor.
Kredi Çekip Altın Almanın Cezası Nedir?
Kredi çeken kişiler sözleşmeyi imzaladıkları andan itibaren çektikleri krediler ile yatırım yapamamaktadır. BBDK tarafından gelen uyarılardan sonra bankalar kendilerini koruma altına almak için müşterilerine sözleşme imzalatmak durumunda kaldılar.
Bankadan alınan kredi ile altın alırsanız şimdilik herhangi bir cezası bulunmamaktadır. Sadece bazı bankalara ceza uygulanmıştır.
Kredi Amaç Dışı Kullanım
BDDK’nın bankalara uyarı yapmasından sonra bazı bankaların kredi işlemlerinde hata görüp para cezası verilmiştir. Bu cezaların verilme amacı ise bankaların müşterilerine vermiş olduğu kredileri amacı dışında kullanıp kullanmadığının denetlenmesi içindir.
Bankalar bu tip olayların önüne geçebilmek için kredi müşterilerine sözleşme imzalatarak kendi üzerinden sorumluluğu atmaktadır. Kredilerinin amaç dışı kullanımı şöyledir.
- Kredi kuruluşlarından ihtiyaç kredisi alarak yatırım araçları satın alamaz, şans oyunları oynamaz ve hisse alamazsınız. Bunların hepsi kredinin amaç dışı kullanımı olduğunu göstermektedir. Kredinin mutlaka amacına uygun olması gerekmektedir. Bu durumun yasal bir zorunluluk olduğunu unutmamakta fayda vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.