Halk Yatırım Stop-Loss Nasıl Yapılır?

Halk Yatırım Stop-Loss Nasıl Yapılır?

Zarar-kes anlamına gelen stop loss order, zarar durdurma emri olarak kullanılır. Bir menkul değeri, fiyatının belirlenen düzeyine geldiğinde satılmak üzere aracıya iletilmiş olan emre, zarar durdurma emri denilmektedir.

Zarar-kes anlamına gelen stop loss order, zarar durdurma emri olarak kullanılır. Bir menkul değeri, fiyatının belirlenen düzeyine geldiğinde satılmak üzere aracıya iletilmiş olan emre, zarar durdurma emri denilmektedir.

Fiyat belirli bir düzeye düşerse, stop loss devreye girer ve menkul satılarak pozisyon kapatılır. Uzun pozisyon için kullanıldığı gibi stop loss, kısa pozisyon için de kullanılır. Bu pozisyonu taşıyan bir yatırımcı, ilgili menkul kıymetin fiyatının düşmesi durumunda kazançlı olacaktır. Tam tersi durumunda, menkul fiyatı düşerse kaybedecektir. Böyle bir durumda, zararı durdurabilmek için stop-loss emri verilebilir.

Halk yatırım ile stop loss yapmak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

  • Halk Trader mobil uygulaması ile stop- loss emri verilebilir. Bunun için ilk olarak mobil uygulamayı açarak “sayfam” kısmına tıklamalısınız. Ardından “sembol ekle” kısmına tıklayarak istediğiniz hisseyi aratabilirsiniz. (Akbank, Halkbank, Albaraka gibi)

  • İstediğiniz hissenin üzerine tıkladıktan sonra sağ üstte bulunan al ve sat tuşlarını kullanarak hisse alıp satma ekranına gidebilir ya da portföy ekranından alış ve satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Gelecek gördüğünüz hisseyi tamamen kendiniz belirleyebilirsiniz. İsterseniz, sisteme hissenizi düşürme emri verebilirsiniz, fiyat ve alış işlemlerini otomatik talimat olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Portföy ekranından günlük işlemler kısmına tıklayarak alış ve satış işlemlerinizi görebilirsiniz.
  • Alış işleminin sağ tarafında bulunan imgeye tıklayarak zincir ekle kısmından hisseyi ve fiyatı belirleyerek satabilirsiniz. Bunu yaparak zincir emir vermiş olursunuz.

Stop- loss Yatırımcıyı Korur mu?

Stop loss emri vermek her zaman için yatırımcıyı korumayabilir. Çünkü emir verilen tutarda işlem gerçekleşmeyebilir ya da boşluklu açılış, sert fiyat hareketleri gibi durumlarda işlem hiç yapılmayabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında stop loss yatırımcıyı koruyamaz.

Stop loss emrinin ne zaman verileceği ya da nereye konulacağı gibi hususlar kişinin kendi riskine göre ayarlaması gereken bir durumdur. Bu ise yatırımcılarda kafa karışıklığına yol açacaktır. Riski hesaplama yöntemlerinden biri ATR değerine bakmaktır.

ATR, Average True Range demek olup, bu değere bakılarak bir düzey belirlenebilir. Bu şekilde bakılan periyotta ki ATR hesaplanabilmektedir. 10 dakikalık bir grafik ile çalışan biriyseniz 10 dakikalık grafiğe ait ATR’yi kullanmalı, eğer saatlik olarak çalışan bir bireyseniz, saatlik olan ATR’yi kullanmalısınız.

Stop Loss Türleri

Stop loss sabit bir seviyede olmayabilir. Bu sebeple, iz süren stop loss kullanmak risk yönetimi açısından daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. İz süren stop loss önceden belirlenen bir nokta olmayıp, mevcut fiyata olan uzaklığı göstermektedir. Örnek olarak bir pozisyonda 100 pips’lik bir iz süren stop loss uyguladığımızı düşünelim. Güncel fiyatı 4,200 kabul edelim. Fiyatın 4,0100’e düşmesi durumunda stop loss devreye girip pozisyon kapanacaktır.

Başka bir deyişle belirli bir yerde ve oranların azalıp arttığında dâhi sabit kalmak yerine iz süren stop loss sayesinde anlık olan fiyata yakın sonuçlar doğuracak, almış olduğunuz riskler de bu oran doğrultusunda azalacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.