Bankalar İçin Yeni Dönem: Kripto Saklama Hizmetine Yeşil Işık!

Bankalar İçin Yeni Dönem: Kripto Saklama Hizmetine Yeşil Işık!

Fed, FDIC ve OCC’den yapılan ortak açıklamada, bankalara kripto varlık saklama hizmeti sunmalarına izin verilirken; güvenlik, denetim ve sorumluluk konularında net çizgiler çekildi. Yeni düzenleme yok ama yükümlülük büyük!

ABD finans sisteminin üç büyük düzenleyici kurumu olan ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC), bankaların kripto paralar için saklama hizmeti sunmasına dair kapsamlı bir çerçeve çizdi. Ortak açıklamayla kamuoyuyla paylaşılan bilgilere göre, kripto varlık saklama hizmetine yeşil ışık yakılmış olsa da, bankalara çok ciddi sorumluluklar da yüklendi.

Yeni Düzenleme Yok Ama Rehber Net

Üçlü kurum açıklamasında, söz konusu bildirimin yeni bir düzenleme olmadığı özellikle vurgulandı. Mevcut regülasyonlara göre bankaların, müşterileri adına kripto varlık saklama hizmeti sunabileceği, ancak bunu yaparken tüm mevzuat, risk yönetimi ve güvenlik kurallarına harfiyen uyması gerektiği belirtildi.

Anahtar Güvenliği Bankaların Sorumluluğunda

En çok dikkat çeken noktalardan biri ise kriptografik özel anahtarların güvenliği oldu. Regülatörler, bankaların müşterilerin dijital varlıklarına ait özel anahtarları tamamen kendi denetimi altında tutması ve herhangi bir üçüncü kişi – hatta müşteri – tarafından tek taraflı erişimin engellenmesi gerektiğini belirtti.

Anahtarların kaybı veya yetkisiz erişim durumunda tüm zarar bankaların sorumluluğunda olacak.

Üçüncü Taraflarla Çalışmak Serbest Ama Risk Bankada

Açıklamada, bankaların bu hizmeti doğrudan sunabileceği gibi, sub-custodian olarak adlandırılan üçüncü taraflarla da çalışabileceği belirtildi. Ancak bu durumda dahi, bankalar üçüncü tarafın faaliyetlerinden doğrudan sorumlu olacak. Bu sebeple, iş birliği öncesinde detaylı bir risk analizi yapılması gerektiği hatırlatıldı.

Denetim, Uyum ve Şeffaflık Şartı

Ayrıca bankalardan:

  • Kapsamlı iç denetim sistemleri kurmaları,

  • Müşterilere karşı açık ve şeffaf bilgilendirme yapmaları,

  • Kara Para Aklama (AML), Terör Finansmanı (CFT) ve OFAC düzenlemelerine eksiksiz uyum sağlamaları istendi.

Bankaların hizmet koşullarını net şekilde tanımlayan sözleşmeler oluşturması, müşteri rol karmaşalarını önlemek adına da önem taşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.