Kripto Varlıklara Yönelik Yasal Düzenlemelerde Son Viraja Girildi

Kripto Varlıklara Yönelik Yasal Düzenlemelerde Son Viraja Girildi

Finans piyasalarının hızla değişen dinamikleri içerisinde, kripto varlıkların yasal bir çerçeveye kavuşturulması yolunda Türkiye'de önemli bir adım daha atıldı.

Finans piyasalarının hızla değişen dinamikleri içerisinde, kripto varlıkların yasal bir çerçeveye kavuşturulması yolunda Türkiye'de önemli bir adım daha atıldı. Ekonomi uzmanı Şimşek'in açıklamalarına göre, teknik çalışmaların son aşamasına gelinen kripto varlıklar konusundaki yasal düzenleme, özellikle pandemi süreci sonrası artan ilgi ve beraberinde getirdiği riskler göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.

Şimşek, pandemi sürecinde yükselen kripto varlık alım-satım platformlarına olan ilginin, bu platformlardaki kötüye kullanımlar ve aşırı fiyat hareketlerine bağlı riskleri de artırdığına dikkat çekerken, Türkiye'nin bu riskleri azaltma adına uluslararası uygulamalarla benzer adımlar atmayı hedeflediğini belirtti. Bu adımların, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkma sürecinde de Türkiye için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Merkez Bankası ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) mevcut düzenlemeleriyle işlem ve transferler hakkında bilgi toplama kapasitelerini artırdığını ifade eden Şimşek, bu düzenlemelerin yanı sıra, sektörün uluslararası standartlarla uyumunu sağlamak ve daha kapsamlı bir çerçeve oluşturmak adına yeni tanımlamalar ve düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya genelinde birçok ülkenin, kendi finansal ve hukuki sistemlerine uygun kripto varlık düzenlemeleri benimsediğini ve Türkiye'nin de bu global trende uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi. Şimşek, yasal düzenleme taslağında kripto varlık, cüzdan, hizmet sağlayıcı gibi temel kavramlara yer verilirken, kripto varlık tanımının geniş ve kapsayıcı bir şekilde yapıldığını belirtti. Buna göre, kripto varlık; dağıtık defter teknolojisi veya benzeri teknolojiler kullanılarak oluşturulan ve dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar olarak tanımlandı.

Kripto varlık ihracı ve bunun sermaye piyasası araçlarıyla ilişkilendirilmesi konusunda SPK'ya yetki verileceği, blokzincir teknolojilerinin geliştiricilerine kitle fonlaması yöntemiyle satış yapabilme imkanı tanınacağı açıklandı. Şimşek, düzenlemenin vergi odaklı olmadığını, bu konunun ayrıca ele alınacağını ifade etti.

Platformlar nezdinde işlem gören kripto varlıkların, listeleme politikaları ve yatırımcıların varlıklarının korunması açısından da düzenlemeler içereceğini belirten Şimşek, bu düzenlemelerin yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı gerekli tedbirleri içereceğini kaydetti.

Şimşek, kripto varlık düzenlemesinin, Türkiye'nin FATF'ın 15 no'lu "Yeni Teknolojiler" standardında "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkmasına ve gri listeden ayrılmasına olanak tanıyacağını söyledi. Ayrıca, düzenlemenin temel amaçlarının, kripto varlık alanını daha güvenli hale getirmek, riskleri minimize etmek ve blokzincir teknolojisinin yanı sıra kripto varlık ekosisteminin gelişimini teşvik etmek olduğunu ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.