Kripto Para Haram Mı?
Kripto para caiz diyen hocalar, Kripto para caiz mi Nureddin Yıldız ,Kripto para caiz mi Nihat Hatipoğlu, Kripto para helal mi, Bitcoin caiz mi İsmailağa, Kripto para caiz mi Diyanet, Kripto para caiz mi 2022 ,Kripto para caiz mi Fetva Meclisi
Kripto para haram mı ya da helal mi sorusu, kripto para topluluğuna dahil olmak isteyen pek çok yatırımcının sorguladığı bir konudur. Günümüzün en popüler para kazanma yöntemlerinden birisi kuşkusuz, kripto para topluluğu içerisinde yer almak olacaktır.
Kullanıcının kendi parasını dilediği gibi değerlendirebilmesine fırsat tanıyan bu sektör, yatırımcılara önemli ölçüde kazanç sağlayabilecektir. Tüm bunlar sebebiyle yatırımcıdan tam not alan kripto paraların haram mı ya da helal mi olduğu konusunda, pek çok fetva yayınlanmıştır.
Kripto Para Caiz Mi 2022?
Kripto para caiz mi 2022 yılında sorgulanmadan önceki yıllarda da çok fazla araştırılmıştır. 2018 yılında Endonezya merkezli Blossom Finance adlı borsa firması, 20 sayfalık bir doküman yayınlayarak Bitcoin ve diğer türevi para birimlerinin haram olmadığı yönünde düşüncelerini paylaşmıştır.
Yakın zamanda ülkemizde ilahiyatçı olarak bilinen Hayrettin Karaman, yayınlamış olduğu bir köşe yazısında kripto para birimlerinin haram ya da helal olup olmadığı konusuna değinmiştir. Bankaları aradan çıkarması sebebiyle, kripto paraların avantaj sağlayacağını dile getiren Karaman, bu paraların caiz olmadığını düşündüğünü ifade etmiştir. Buna neden olarak ise, kripto para birimlerinin şifreli bir yapıda olmasını ve kara para aklama durumuna neden olabileceğini göstermiştir.
Bu paralar ile yapılan madencilikte büyük israfların yapıldığını ifade eden bu yazar, fiyatta ciddi değişimlerin görünmesinin de düşündürücü olduğunu vurguluyor. Dijital para birimi olması, şifreli olması ve kaybolabilme durumunda paranın kullanılamıyor oluşu gibi sebeplerden ötürü Kripto para haram mı sorusuna evet yanıtını vermiştir.
Sanal Para Caiz Mi?
Hayrettin Karaman’ın bir ölçüt olduğunu düşünmeyen yatırımcılar sanal para caiz mi konusunda büyük tereddütler yaşamıştır. Kripto para topluluğuna olan ilginin artması ile birlikte geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığından da bir fetva yayınlanmış, kripto paralar hakkında bilgiler verilmiştir. Bu fetvada ise şu bilgiler yer almaktadır;
- Yatırımcıların tamamı tarafından kabul gören, değişim yapılabilecek ve kıymetli olduğu bilinen, kaynağının var olması sebebiyle güven veren tüm para birimleri caizdir.
- Para konusunda önemli olan nokta para biriminin üretim, sürüm ve muhataplık gibi süreçlerinde herhangi bir belirsizliğin bulunmaması, kullanıcıların aldatılmamasıdır. Bunun yanı sıra kaynağı güven veren para birimi bir tarafı haksız düşürürken, diğer tarafı hiç yoktan yere zenginleştirmemelidir.
Verilen bu fetva sonrasında bir kesim yatırımcı kripto para haram mı sorusuna karşılık güvenilir olduğunu iddia etmekte ve caiz olduğunu yorumlamaktadır. Diğer bir kesim yatırımcı ise, bazı insanların sebepsiz yere para kaybetmesine, bazı insanların ise zenginleşmesine neden olduğu için caiz olmadığını yorumlamışlardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.