Kripto Para Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Kripto Para Bu Zamana Kadar Ne Kadar Kazandırdı?
Özellikle 2017 yılı yazına kadar kripto para ile yakından ilgilenenler bu konuda ciddi kazançlar elde ettiler. Ülkemizde Türk borsaları çok fazla yaygın olmadığından dolayı Türk kullanıcılar sadece bu borsalar üzerinde işlem yapabiliyorlardı. 2017 yılının yazında Bitcoin'in zirve yaptıktan sonra ani bir düşüş yaşamasıyla birlikte Bitcoin inişli çıkışlı bir yol izlemeye başladıktan sonra şuan 40.000 dolar bandına kadar yükseldi.
Kripto Para İle Para Kazanmak Mümkün mü?
Kripto para madenciliği ile para kazanmak nispeten zorlaşsa da borsalar üzerinde kripto paraya yatırım yapmak her zaman kazandırabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise elbette piyasaları takip etmek. İnsanların hisse senetlerine yatırım yapmak yerine kripto paralara yatırım yapmalarının en büyük sebebi ise özellikle Bitcoin'in ani iniş çıkış hareketleri göstermesi ve bu hareketlerin sonucunda ise insanların iyi sayılabilecek kazançlar elde etmeleri. Bazı durumlarda Bitcoin düşüş gösterdikten sonra yeniden yükselişi bir kaç hafta alabiliyor. Bu yükseliş de inişli çıkışlı olduğu için al-sat yapanlar piyasa takibi ile bu iniş çıkışlar sırasında da kazanabiliyorlar. Türk borsalarının da artmaya başlamasıyla birlikte artık Bitcoin alım satımları İnternet ortamında çok rahat bir şekilde yapılabilmekte.
Telefon İle Bitcoin Madenciliği
Bitcoin madenciliği son yılların revaçta olan para kazanma yöntemlerinden bir tanesi. Ancak son zamanlarda artan elektrik maliyetleri bunu kişisel olarak yapmaya çalışanların belini biraz bükmüş görünüyor. Madencilik yapmak için maliyeti en az 15 bin TL civarında olan cihazları kurmak yerine telefon ile bitcoin madenciliği yapmak isteyenler ortaya çıksa da bu sanıldığı kadar kolay ve kazandıran bir işlem olmuyor. Ancak denemek yine de size kalmış.
Düşük Maliyetli Bitcoin Madenciliği
Bu yazımıza şu anda en gelişmiş telefonlardan bir tanesi olan iPhone X modelini baz alalım. Telefonla birlikte MobileMiner adında bir uygulama geliyor. Bu uygulama ile telefon ile bitcoin madenciliği yapabiliyorsunuz. Ancak tabii ki bunun çeşitli sorunlar yaratacağını unutmamak gerek. Bu sorunlardan en önemlisi madencilik yapıldığı süre boyunca telefonunuzu verimli bir şekilde kullanamayacak olmanız. Çünkü telefonunuzun işlemcisi full kapasite madencilik için kullanılıyor olacak. Ayrıca İnternet hızınız neredeyse durmuş olacak. Mobile veri üzerinden zaten madencilik yapamayacaksınız. Bu yüzden kablosuz bir bağlantıya bağlı olmanız gerekecek.
Telefon ile bitcoin madenciliği yaparken telefonunuzun ısınacağını da unutmayın. Isınan telefon her zaman için tehlikelidir. Her ne kadar telefonun iPhone olduğunu düşünsek de bu yine de bir risk oluşturacaktır.
Telefon İle Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Bu konuda yapılan çalışmalar aslında verilen emeğin ve karşılaşılan sorunların kazançla karşılaştırıldığında hiç de beklenen şekilde olmadığı. Bir ay boyunca sürekli madencilik yapan bir telefon üzerinden elde edilen kazanç sadece 13 dolar. Bu da bu işi yapmak için yüksek yatırım yapanların aslında bu yatırımları boşu boşuna yapmadıkları konusunda bilgi veriyor. Telefonla madencilik yapmak ve bir gelir elde etmeyi amaçlamak şu an için hiç de karlı bir davranış değil. Dahası insanların evlerine kurdukları güçlü cihazlarla bile tatmin edici bir kazanç sağlayamadıkları bir zamanda telefonla yapılan madencilik çok hayalci bir yaklaşım.
Çin'de Para Madenciliği
Bitcoin madenciliği faaliyetleri için Çin’in bol miktarda ucuz ve uygun maliyetli hidroelektrik enerji tedariğinden yararlanabilecekleri için, kripto para madencileri için bu harika bir haber. Çin dışında faaliyet gösteren tüm kripto para madencileri için büyük bir neşe anı. Son gelişmede, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), ülkede yer alan kripto madenciliği faaliyetlerinin (Bitcoin madenciliği de dahil) yasaklanması önerisini geri çekmeye karar verdi.
5 Kasım Çarşamba günü, NDRC Rehberlik Sektörünün Yeniden Yapılandırılması için yeni bir katalog yayınladı. Yeni sürüm, ajansın Çin'deki kripto madenciliği faaliyetlerini yasaklamayı önerdiği 2011 yılında uygulamaya konulanın yerine geçiyor. Çin, kripto para birimleri ve kripto ile ilgili diğer faaliyetler konusunda çok sert önlemler almakta. 2017 yılında iki yıl önce, Asya ekonomik santrali sınırları içinde kripto ticareti faaliyetlerini yasakladı. Sonuç olarak, tüm kripto tabanlı şirketler ve ticaret platformları, faaliyetlerini gece boyunca kapatmak zorunda kaldı.
Ancak Çin, ucuz ve fazla elektriğin mevcut olması nedeniyle kripto para madencileri için cazip bir hedef olmaya devam ediyor. Kripto madenciliği faaliyetleri, üst düzey madencilik donanımı için yüksek miktarda elektrik gerektirir. Bununla birlikte, NDRC’nin baskısı madencilerin şüpheci kalmasına ve üslerinin Çin’den uzaklaşmasına neden oluyordu. Ancak yeni yönergelerin ardından madenciler bir kez daha Çin'de üs kurmayı düşünecekler gibi görünüyor. Sichuan ve Xinjiang gibi bölgeler, fazla hidroelektrik enerji tedarik kabiliyetleri nedeniyle son birkaç yıl içinde büyük bir madenci akınına uğradı.
Evde Bitcoin Madenciliği
Bitcoin üzerinden para kazanmak son yıllarda insanlar tarafından önemli hal aldı. Borsalarda yatırım yaparak gelir elde etmek kadar evde Bitcoin madenciliği yaparak da kazanç sağlamak mümkün. Ancak şunu da söylemek gerek madencilik eskisi kadar çok gelir getirmiyor. Bunun elbette çok farklı sebepleri var.
Evde Bitcoin madenciliği yapmak için ister CPU üzerinden isterseniz de Antminer olarak bilinen ve bu iş için yapılmış makinelerle kazanç sağlamak mümkün. Buradaki en önemli zorluk bu cihazların ev ortamına göre gürültülü sayılabilecek bir şekilde çalışmaları. Gündüz vakti bu ses çok fazla rahatsız etmezken gecenin sessizliğinde bir uğultu şeklide duyuluyor ve sorun yaratabiliyor. Bununla birlikte özellikle sıcak yaz günlerinde ev içinde çalışan bu cihazlar ekstra bir sıcaklık oluşturduğu için de sıkıntı yaratabilmekte.
Pek çok kişi çözüm yolu olarak evlerinin balkonlarında ya da kullanmadıkları ufak odalarda bu cihazları çalıştırıyorlar. Ancak herkesin bu imkanı olmayabiliyor. Bununla birlikte evde Bitcoin madenciliği yapmak ülkemizdeki artan elektrik kullanımı fiyatları da dikkate alındığında son zamanlarda insanların yavaş yavaş bu işten vazgeçmelerine sebep olmakta. Gelişmiş ülkelerdeki zenginler dahi Bitcoin çiftliklerini elektrik tüketim fiyatlarının düşük olduğu Çin gibi ülkelerde kurma yoluna gidiyorlar.
Konuya iyimser bir yaklaşımla yaklaşacak olursak evlerinde Bitcoin madenciliği yapmak için bir sistem kuranlar bir yıl boyunca hem bu kurdukları sistemin parasını çıkarmak hem de aynı anda elektrik faturasını ödeyebilmek için bu işi yapıyorlar. Elbette başka ülkelerde durum bu kadar da vahim değil. Ancak ülkemizde madencilik denildiğinde bu işin artık çok da karlı olmadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Madencilik Çiftlikleri ve Donanımları
Kripto para birimleri için en büyük entegre devre ve madencilik donanımı üreticilerinden biri olan Bitmain, 27 Eylül'de madencilik donanımı sahipleriyle madencilik çiftliği sahiplerini bir araya getirmek için küresel bir platform açacağını duyurdu.
Bitmain platformu duyurmayı planlıyor ve Almanya Frankfurt'ta düzenlenecek olan Dünya Dijital Madencilik Zirvesi'nde, Dünya Dijital Madencilik Haritası (WDMM) olarak adlandırılıyor. Amaç madenciliği iyi koşullar ve güçlü kaynaklar arayan katılımcılar için fiyat etkin kalmasına yardımcı olmak.
WDMM üzerinden benzersiz bir değer yaratmak için Bitmain, "katılımcılara madencilik çiftliği tasarımı konusunda yardım, yabancı müşterilere ev sahipliği yapmak için bağlantılar ve satın alma ve kurulum konularında destek içeren kişiselleştirilmiş hizmetler verme" vaadinde bulunuyor.
Şu anki WDMM katılımcısı Bitriver'ın CCO'su Dmitrii Ushakov, platforma destek verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekipler, üretim sürelerini azaltıp Antminerların genel üretimini daha da arttırmanın yeni yollarını önerdi. Bu uygun maliyetli ve genel karı artırıyor. "
“Bitmain bizim ana ortağımız. Sitemizde kullanılan ekipmanların yaklaşık % 85'i Bitmain'dendir. Uygulamada, bu ekipmanın güvenilirliğini, kullanım kolaylığını ve en yüksek verimliliği kontrol ettik. Bitmain sadece ekipman satmıyor, aynı zamanda ekipmanı en verimli şekilde çalıştırmamıza ve korumamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda müşterilerimizin üretimini daha da arttırmamıza ve müşterilerimizin madencilerinin çalışma zamanlarını azaltmamıza yardımcı oluyor ”dedi.
Bitmain platformu, Bitcoin ağının hash oranının Eylül ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ve sürekli olarak 80.000,00 TH / s değerinin üzerine çıktığını gösteriyor.
Kripto Para Madenciliğinin Zorluğu
Bitcoin madenciliği yapmak, geçmiş yıllara göre çok daha zor hale geldi. Piyasadaki mevcut değerler ile madencilik yapmanın zorluğuna dikkat çeken coindesk editörü Wolfie Zhao, dijital para biriminin şifresini çözmek ve sonraki blokların şifrelerini almak için gerekli olan eforun, eski dönemlere göre çok daha zor olduğunu belirtti. Ancak blok şifreler için daha az yarışan makine olduğu dönemlerdeyse, işlemlerin daha hızlı ve kolay ilerlediğini yani madenciliğin kolaylaştığını dile getirdi.
Bitcoin Madencilik Ortaklığı
Bit Mining ve Bitcoin.com yetkilileri, kripto para madenciliği konusunda anlaştıklarını açıklayarak, bunun heyecan verici bir ortaklık olduğunu söylediler. Yapılan anlaşmanın blockchain sistemi üreticisi Bit Mining ile gelişmiş kripto para birimi Bitcoin.com arasında olduğunu belirten yetkililer, anlaşmanın kripto para dünyası için yeni bir başlangıç olduğunu ifade ettiler. Anlaşma kapsamında Bit Mining var olan gücünün bir kısmını, Bitcoin.com maden havuzuna yönlendirmesi öngörülüyor.
Madencilik yapabilmek için bunun için özel teknoloji donanımlarına gereksinim duyulması nedeniyle güç birliği yapan iki şirket, madenciliğin daha kapsamlı bir şekilde yapılması için çaba sarf edecekler. Bit Mining Group kuruluşu olan Bit Mining şirketi, Japonya kökenli bir firma olup maden ocaklarının kiralanması konusunda hizmet verme amacıyla kurulmuştur.
Bitcoin.com ise dünyanın en değerli kripto para birimi olan Bitcoinle alakalı tüm detayların sunulduğu rehber niteliğinde hizmetler sunan bir web sitesi olsa da, resmi kayıtlarda aynı zamanda bir şirket olarak hizmet vermektedir. Bitcoin haberleri konusunda çok daha aktif olan site, aynı zamanda BTC forum topluluğunun önemli bir kısmında pay sahibidir. Ayrıca oyun portalı ve maden havuzu gibi farklı sistemler üzerinden de hizmet veren sitenin, BTC yatırımları için sıkı sıkıya takip edildiği bilinmektedir.
İki şirketin bu ortaklığının bitcoin madenciliği konusunda büyük bir başarı yakalayacağı düşünülürken, anlaşmanın kapsamlı detayları ise henüz tam paylaşılmadı.
Madencilik Şirketlerinin Yaptığı Zararlar
Kanada çıkışlı faaliyet gösteren Hut 8 Madencilik firması paylaştıkları bilanço tablosunda yer alan verilere göre geçen yıl içinde 50 milyon dolar civarında bir kazanç sağladı. Ancak şirketin zararı kazancından çok daha fazla. Hut 8 tam olarak 140 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Bu da 50 milyon dolarlık kazancın bile şirket için hiçbir şey sağlamadığını göstermekte.
Hut 8 şu anda pek çok insan tarafından dünyanın halka açık olan en büyük kripto para madencilik firması olarak biliniyor. Bunda şirketin geçmişte yapmış olduğu önemli girişim ve tanıtım faaliyetlerinin de faydası büyük. Şirket 2018 yılı içinde net 49.4 milyon dolarlık bir kazanç elde etti. Faizler, amortisman giderleri ve vergiler öncesindeki kar ise net 19.3 milyon dolar olarak açıklandı. Kasada kalan bu paraya rağmen şirketin geçen sene kasasından çıkan net paranın ise 136.7 milyon dolar olduğu oraya çıkıyor.
Dünya çapında sahip olduğu toplam 85 madencilik merkez olan Hut 8 madencilik firması yine geçtiğimiz yıl piyasaları alt üst eden kripto para kışından sonra diğer madencilik firmaları gibi büyük bir zararla karşı karşıya kaldı. Genel anlamda tüm kripto paraların değerinin %80 oranında düştüğü bir dönemde firma da bundan nasibini aldı. Sadece Bitcoin’in başlı başına düşmesi dahi Hut 8’in derinden etkilenmesine yetti. Bu düşüşten sonra başta Bitmain gibi dünyanın en büyük madencilik firmalarından bir tanesi olarak görülen firma da küçülmeye gittiğini açıklamıştı. Bitmain’in dahi bu kadar etkilendiğini düşündüğümüzde Hut madencilik firmasından bu kadar zarar ettiklerini duymak pek de şaşırtıcı bir durum olmuyor.
Hut 8’den yapılan son açıklama Bitcoin’in nispeten biraz düzelme eğilimine girmesiyle birlikte yeniden işlem yapabilme gücüne ulaştıkları yönünde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.